Explicaţia unui mister: De ce îl urăşte Gutău pe primarul Romeo Rădulescu

luni, 4 iunie 2012

Explicaţia unui mister: De ce îl urăşte Gutău pe primarul Romeo Rădulescu

Gheorghe Smeoreanu (www.criterii.ro)

Doar naivii pot crede că Mircia Gutău l-a criticat pe Romeo Rădulescu încă de la poarta închisorii pentru că ar fi ştiut că Râmnicul nu e administrat cum trebuie. O vreme, am crezut, ori am vrut să cred, că la mijloc este o chestiune sentimentală, că lui Gutău nu i-a plăcut modul în care l-a tratat Romeo Rădulescu în cei doi ani de puşcărie, că nu l-a vizitat la închisoare, că nu i-a scris scrisori, că nu i-a pomenit suficient de des numele. Am crezut, ori am vrut să cred, că Gutău e un suflet rănit, că pedeapsa l-a sensibilizat şi l-a contorsionat, că merită toată înţelegerea şi chiar simpatia noastră, a tuturor.

Să zicem însă că aş fi aflat la un moment dat un lucru cumplit, o întâmplare care răstoarnă întreaga perspectivă...

Să zicem că aş fi aflat despre o vizită pe care primarul Romeo Rădulescu i-a făcut-o la Colibaşi, în 2010, fostului primar. Esenţa discuţiei a fost una legată de dealul Capela, unde nişte prieteni ai încarceratului primiseră, prin retrocedare dirijată, un anumit număr de hectare. Un proiect cu finanţare europeană ar fi dus la construirea acolo sus, pe deal, a unui parc şi a unei grădini zoologice, cu condiţia ca Primăria să cumpere acele hectare prin despăgubire. Iar despăgubirea să fie de o anumtă valoare exprimată în milioane de euro. Încarceratul promisese, succesorul trebuia să ducă misiunea la bun sfârşit.

Aşa s-au întâmplat lucrurile ? Tot ce e posibil, chiar dacă, în acest moment, nu avem o declaraţie formală a vreunuia dintre cei doi. În fond, a fost o întâlnire între patru ochi, fiindcă gardianul ieşise la o ţigară...

Experţii au demonstrat că acele hectare de pe deal valorau cam de zece ori mai puţin, aşa încât primarul în funcţie nu a îndeplinit ordinul mafiot - cred că acesta este termenul. Ce a urmat ? Ca în Scrisoarea III, freamăt şi zbucium.

Primarul nu a mai călcat, cred, pe la Colibaşi, relaţiile s-au răcit până la a deveni glaciale. Nu-i aşa că acum întâmplările capătă un înţeles, un sens, o logică ? Mie aşa mi se pare...

Acum, vin alegerile, moment crucial mai ales pentru Mircia Gutău şi amicii săi. Acei prieteni, precum şi alţii, vor să se îndeplinească promisiunile pentru care au dat aconto, vor banii..

Există, vorba lui Silviu Popescu, un Râmnic subteran. Acel Râmnic nu are acum primar. Râmnicul de la suprafaţă are primar şi nu are nevoie de altul. Iar comunitatea va decide dacă vrea un oraş pe sub pământ, ori unul normal, în aer şi în soare.
Acum, se poate înţelege şi ce s-a întâmplat cu atitudinea mea faţă de erou, faţă de cetăţeanul de onoare, faţă de întreaga situaţie. Din puzzle lipsea o piesă. Acum, o aveţi.

În sfârşit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe