Protest inedit la Râmnicu Vâlcea al unui patron

duminică, 8 aprilie 2012

• Protest inedit la Râmnicu Vâlcea al unui patron:

„Finanţele m-au distrus prin abuzuri!"

• lui Ion Dumitru i se reproşează că vinde legume şi fructe sub preţul marilor supermarketuri din oraş

Protest inedit la Râmnicu Vâlcea. Exasperat de „controalele nenumărate ale inspectorilor fiscali şi de amenzile abuzive", vâlceanul Ion Dumitru a pus pe un TIR un banner pe care scria: „Stop abuzurilor jafului şi corupţiei Finanţelor Publice vâlcene. M-au distrus prin abuzuri". Interesant este faptul că protestatarul susţinea, că este vânat de Finanţele Publice deoarece îndrăzneşte să le vândă vâlcenilor legume şi fructe sub preţul supermarketurilor din judeţ (exemplu: Kaufland).
De altfel, Ion Dumitru, a declarat unui ziarist de la un cotidian local prezent la faţa locului: „Abuzuri pentru că în fiecare an îmi inventează câte ceva. Anul trecut am avut 13 miliarde de plată. Anul acesta au început la fel. Ţi se face un dosar, o verificare. 

Acum, în acest dosar, mi se reproşează că am vândut sub preţul celor de la Kaufland sau al celorlalte supermarketuri. Vând în regim de angro legume. De exemplu, portocalele le-am vândut cu 2,3 lei/kg. Au motivat că eu vând sub preţul pieţei, aşa scrie în dosar. Şi că îmi calculează diferenţa dintre preţul cu care vând eu şi cel de la supermarketuri. Mă bagă la evaziune, îmi trimit acest dosar la poliţie. În acest timp, cât este dosarul la poliţie şi până se finalizează, durează. Dânşii vin cu miliarde pe care trebuie să le plăteşti şi nu ai de unde să scoţi atâţia bani. În ceea ce priveşte controalele, cred că sunt una dintre cele mai controlate firme de legume din ţară. Controalele sunt multe, chiar şi în fiecare zi şi în ultimul timp sunt şi amenzi" Bărbatul mai avea şi o pancartă de gât pe care scrie "Protest contra ANAF". Protestul a fost stopat cu rapiditate de poliţişti.

Punctul de vedere al Finanţelor Publice

Reacţia Direcţiei Finanţelor Publice Vâlcea nu a întârziat. Printr-un comunicat de presă, Finanţele Publice şi-au motivat acţiunile: „În legătură cu protestul iniţiat de reprezentantul Întreprinderii Individuale (Î.I.) Ion Dumitru, din Râmnicu-Vâlcea, în data de 5 aprilie a.c., la sediul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Vâlcea, Compartimentul de presă al instituţiei este împuternicit să facă precizările de mai jos. 

În data de 14 aprilie 2011, DGFP Vâlcea, prin Activitatea de Inspecţie Fiscală, a finalizat Raportul de inspecţie fiscală la Î.I. Ion Dumitru, pentru perioada anilor 2006-2010, în conformitate cu prevederile art. 94 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de Procedură Fiscală, care reglementează că inspecţia fiscală are obligaţia verificării legalităţii şi conformităţii declaraţiilor fiscale, corectitudinii şi exactităţii îndeplinirii obligaţiilor de către contribuabili.

Efectuarea inspecţiei fiscale generale a avut ca punct de plecare informaţia transmisă de autoritatea fiscală din Austria, prin care DGFP Vâlcea a fost sesizată că Î.I. Ion Dumitru a efectuat achiziţii intracomunitare din acest stat, reprezentând legume şi fructe. Din confruntarea informaţiilor primite de la autoritatea fiscală austriacă prin Biroul Central de Legături din cadrul Ministerului Finanţelor Publice cu declaraţiile depuse de Î.I. Ion Dumitru în perioada 2006-2010, precum şi din evidenţele contabile proprii, a rezultat că Î.I. Ion Dumitru a efectuat 89 achiziţii intracomunitare, reprezentând 1.880 tone legume şi fructe, pe care le-a valorificat pe piaţa internă fără a le înregistra în evidenţa contabilă şi a declara veniturile realizate, impozitele şi taxele aferente. 

Plata acestor achiziţii a fost făcută din contul personal al lui Ion Dumitru, ocolindu-se astfel conturile Î.I. Ion Dumitru, cu scopul de a ascunde tranzacţiile efectuate.

Prin nedeclararea în totalitate a veniturilor, Î.I. Ion Dumitru nu s-a înregistrat ca plătitor de TVA în condiţiile în care a depăşit plafonul de venituri realizate în echivalentul a 35.000 de euro, conform art. 152 alin. (1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, sustrăgându-se în acest fel de la plata TVA.

De asemenea, cu ocazia inspecţiei fiscale generale, s-au mai constatat:
- diminuarea veniturilor realizate prin înregistrarea în contabilitatea proprie a unor mărfuri la preţ de vânzare sub preţurile practicate pe piaţa locală, la momentul respectiv, iar în unele cazuri, chiar şi sub preţul de achiziţie, determinând astfel o concurenţă neloială pe piaţa locală a legumelor în acea perioadă;
- neemiterea de documente fiscale (facturi, bonuri AMEF) pentru vânzările cantităţilor de legume şi fructe cu complicitatea cumpărătorilor (comercianţi) care, la rândul lor, nu au înregistrat şi nu au declarat impozitele şi taxele aferente, generându-se astfel o evaziune în lanţ.

Pentru recuperarea întregului prejudiciu cauzat bugetului de stat, în conformitate cu prevederile art. 129 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de Procedură Fiscală, organele fiscale au instituit măsuri asigurătorii pe elementele patrimoniale ale: Î.I. Ion Dumitru, persoanei fizice Ion Dumitru şi familiei sale.

Precizăm că, deoarece activitatea de comercializare a legumelor şi fructelor prezintă risc fiscal ridicat, au fost efectuate verificări şi la alţi 4 operatori economici cu activitate şi comportament fiscal similare, la care organul fiscal a stabilit creanţe fiscale sustrase de la plată, a instituit măsuri asigurătorii şi a sesizat organele de cercetare penală pentru faptele care intră sub incidenţa Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.

Toate aceste aspecte, precum şi modul de intrare în legalitate au fost aduse la cunoştinţa dlui Ion Dumitru în repetate rânduri, cu ocazia audienţelor acordate şi a corespondenţei purtate.

În discuţia avută joi, 5 aprilie a.c., cu dl Ion Dumitru, conducerea DGFP Vâlcea a reiterat punctul de vedere al instituţiei, dl Ion Dumitru renunţând la protest.

Întrucât şi comercializarea legumelor şi fructelor reprezintă un domeniu cu risc fiscal ridicat, DGFP Vâlcea va continua şi în perioada următoare acţiunile de prevenire, identificare şi combatere a faptelor de evaziune fiscală, potrivit prevederilor legislaţiei în vigoare."

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

One comment on “Protest inedit la Râmnicu Vâlcea al unui patron”

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe