Acţionarii minoritari cer revocarea lui Roibu de la Oltchim după ce au făcut o ofertă de privatizare

joi, 19 aprilie 2012

Acţionarii minoritari cer revocarea lui Roibu de la Oltchim după ce au făcut o ofertă de privatizare

Prestiogioasa revistă cu profil economic, “CapitalÔÇ£ scrie în ultima sa ediţie un articol referitor la şedinţa AGA de la OLTCHIM Râmnicu Vâlcea din data de 23 aprilie: “Luna trecută pe lista neoficială a celor interesaţi de Oltchim se mai aflau alături de TISE şi PCC, alte două companii, una din Emiratele Arabe Unite şi alta din România, însă abia mâine se va cunoaşte cu exactitate cine sunt cei care au depus ofertele. Cu siguranţă, unul dintre ofertanţi este PCC, Wojciech Zaremba, confirmând că firma pe care o reprezintă a depus o ofertă. De altfel, PCC a solicitat modificare ordinei de zi a întrunirii AGA a Oltchim de pe 23 aprilie, cerând explicaţii cu privire la procesul de conversie a datoriei către AVAS în acţiuni, precum şi punerea la dispoziţia acţionarilor a proiectului convenţiei negociate cu AVAS şi a stadiului negocierilor. Este vorba despre modalitatea în care vor fi convertite în acţiuni penalităţile datoriei de cca. 165 mil. dolari pe care Oltchim o are la AVAS (din care 10 mil. dolari penalităţi), convertire aprobată prin ordonanţă de urgenţă de către guvern.

De asemenea, PCC SE mai cere Consiliului de Administraţie a combinatului, pe ordinea de zi a aceleiaşi AGA, revocarea din funcţia de director general a lui Constantin Roibu, pe motiv că: ÔÇ£sub conducerea dlui Roibu situaţia societăţii s-a deteriorat în mod constant; dl. Roibu nu înţelege problemele reale ale Oltchim dând în mod constant vina pe factori externi pentru problemele Oltchim şi nu pe propria conducere şi dl. Roibu nu prezintă soluţii alternative pentru problemele societăţii”.

Înainte de conversia datoriilor în acţiuni, statul român deţine 54,8% din acţiunile Oltchim, iar PCC SE şi fondul Carlson, cu care acţionează concertat, controlează aproape 32% din capital. Potrivit programului stabilit de guvern împreună cu FMI, statul va negocia separat cu fiecare dintre ofertanţi urmând ca pe 31 mai să aibă loc licitaţia finală, la care singurul criteriu va fi preţul. În acest moment există rapoarte de evaluare care arată că, în condiţiile în care Oltchim are datorii de peste 500 mil. euro, valoarea combinatului este apropiată de zero. Dacă însă Oltchim s-ar vinde împreună cu rafinăria Arpechim (unica sursă de materii prime pentru fabrica de PVC din cadrul Oltchim, acum închisă de proprietar, OMV Petrom), atunci valoarea ar putea atinge 300 mil. euro. De altfel, Ministerul Economiei s-a angajat să intervină pe lângă Petrom pentru a facilita achiziţia Arpechim.ÔÇ£

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe