|miercuri, ianuarie 27, 2021
  • Follow Us!

Societatea ETA va cumpăra 30 autobuze DAF retrase din circulaţie de către RATB 

• După ce Consiliul Local a aprobat alocarea sumei de 1,1 milioane lei,

Societatea ETA va cumpăra 30 autobuze DAF retrase din circulaţie de către RATB

Consilierii locali au aprobat marţi, 31 ianuarie 2012, alocarea din bugetul local a sumei de 1,1 milioane lei pentru achiziţionarea de către societatea ETA SA a 30 de autobuze DAF de la Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB). Cele 30 de autobuze ce urmează a fi achiziţionate îndeplinesc următoarele condiţii minimale: să aibă minim ca an de fabricaţie – anul 1994; numărul de kilometri parcurşi să fie cuprinşi între 700.000 km şi 1.400.000 de km; motor Diesel cu putere minimă de 150 KW; să îndeplinească condiţiile tehnice necesare folosirii lor în transportul de persoane; să asigure o mentenanţă uşoară la agregate şi subansamble; capacitatea de transport să fie de minim 27 de locuri pe scaune şi 60 de locuri în picioare; caroseria cu volan pe stânga să fie prevăzută cu minim trei uşi pentru accesul rapid al călătorilor în regim de transport urban.

SC ETA SA, în calitate de operator de transport în vederea asigurării serviciului public de transport călători în municipiul Rm. Vâlcea, utilizează încă autobuze marca UDA şi UDM cu durata de serviciu realizată şi norma de casare îndeplinită. Acestea au fost fabricate în perioada 1986-1990 şi nu asigură condiţii de transport civilizate, fiind dotate cu motoare non-Euro şi constituind un factor însemnat de poluare chimică şi fonică. „Structura de rezistenţă a acestor autobuze este îmbătrânită şi menţinerea lor în exploatare în continuare prezintă riscuri majore privind sistemele care concură la siguranţa circulaţiei. Aceste motivaţii conduc spre necesitatea achiziţionării a încă 30 de autobuze folosite, cu caracteristici tehnice superioare celor existente în parcul auto al SC ETA SA pentru a fi utilizate în transportul public de călători. Regia Autonomă de Transport Bucureşti, oferă spre vânzare 40 de autobuze marca DAF, tip SB 220 LT55, utilizate pe rute preorăşeneşti, retrase din circulaţie în trimestrul IV 2011, la valoarea de 4.550 euro/autobuz (fără TVA).

Valoarea a fost stabilită prin raport de evaluare în data de 10 ianuarie 2012. Din calculele estimate, rezultă o cheltuială suplimentară de circa 2.200 euro/autobuz, necesară pentru punerea în circulaţie a acestor autobuze în vederea utilizării lor în transportul de călători. Cheltuielile suplimentare sunt pentru: acumulatori, anvelope, taxe, licenţe, motorină, cheltuieli aferente personalului. În acest sens, propunem valorificarea acestei oportunităţi care ar rezolva cu costuri minime înlocuirea aproape totală a parcului auto al SC ETA SA. Suma necesară pentru 30 de autobuze este de 1,1 milioane de lei cu TVA, din care pentru achiziţionare 745.000 lei la care se adaugă 360.000 lei, sumă necesară pentru punerea lor în circulaţie în condiţii de siguranţă a călătorilor”, a ţinut să menţioneze Florian Borza, directorul general al SC ETA SA.

(Petre Coman)

One Response to Societatea ETA va cumpăra 30 autobuze DAF retrase din circulaţie de către RATB

  1. kabaadrian1997

    Cred ca pana la urma…a ramas doar un vis. 🙂

     

Leave a Response