Şefii SNLO, Burlan, Trufelea, Matyas şi Dobreanu, urmăriţi penal pentru abuz în serviciu

duminică, 15 ianuarie 2012

• „Băieţii deştepţi" de la Târgu Jiu, care-i şantajează pe vâlceni, au probleme cu justiţia!

Şefii SNLO, Burlan, Trufelea, Matyas şi Dobreanu, urmăriţi penal pentru abuz în serviciu

Din publicaţia „Gorjeanul" am aflat că preşedinta Judecătoriei Târgu-Jiu, Anişoara Bucică, a adoptat recent o sentinţă definitivă într-un dosar controversat dispunând procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu să înceapă urmărirea penală împotriva directorului general al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia(SNLO), Daniel Burlan, a directorului Carierei Roşia, Cosmin Trufelea, a directorului de Producţie a acestei cariere, Matyas Moise şi a fostului director economic de la Roşia, Daniel Dobreanu, în prezent director al Bazei de Aprovizionare Rovinari. Cei patru au fost cercetaţi de procurorii de la Parchetul Local pentru abuz în serviciu, după ce proprietarul unui teren din Fărcăşeşti le-a făcut plângere penală pe motiv că subunitatea SNLO, EC Roşia, a refuzat să redea terenul omului în circuitul agricol.
George Laurenţiu Preda s-a adresat în luna mai procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu acuzându-i de abuz în serviciu pe trei dintre şefii Carierei Roşia, unul fiind salariat acum la Baza de Aprovizionare Rovinari, şi pe directorul SNLO, Daniel Burlan. Omul anunţa, în plângerea sa penală pe numele celor patru, că deşi deţine un titlu de proprietate pe un teren aflat la intrarea în comuna Fărcăşeşti, SNLO-ul refuză să îi pună în executare hotărârea instanţei de judecată. Hotărârea în cauză îi impune, printre altele, EC Roşia să redea terenul omului, traversat de DJ 674, în circuitul agricol.

Procurorul Grecu a dat NUP

Conform aceleiaşi surse (www.gojeanul.ro) după ce poliţiştii desfăşoară o anchetă în cauză, dosarul este soluţionat de procurorul de la Parchetul Local, Laurenţiu Grecu. Procurorul stabileşte însă că plângerea penală făcută de Preda nu ar fi relevantă şi dă neînceperea urmăririi penale(NUP) în această cauză. Rezoluţia adoptată de procuror în dosarul nr. 1256/P/2011 din 26.07.2011 înregistrat la Parchetul Local nu convine reclamantului care se adresează instanţei de judecată, în speţă Judecătoriei Târgu-Jiu, cu o plângere pentru anularea rezoluţiilor sau ordonanţelor procurorului de netrimitere în judecată. Gestul lui Preda arăta că omul era destul de nemulţumit pentru rezoluţia procurorului Grecu, el aşteptându-se ca cei patru să fie trimişi în judecată pentru abuz în serviciu. După patru termene, instanţa Judecătoriei Târgu-Jiu se pronunţă, în cauză magistratul Anişoara Bucică, preşedintele instanţei, decizând următoarele: "admite plângerea. Desfiinţează rezoluţia adoptată de procuror în dosarul nr. 1256/P/2011 din 26.07.2011 al Parchetului de pe lângă Judecătoria TG JIU. Trimite cauza la procuror pentru începerea urmăririi penale. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă". Sentinţa a fost pronunţată pe data de 14 noiembrie. Trebuie menţionat că reprezentanta Parchetului Local, procurorul Ionela Bertha a solicitat instanţei să păstreze rezoluţia dată de procurorul Grecu.

Dosarul înapoi la procuror

Şi astfel, judecătoarea Bucică sancţionează activitatea procurorului Grecu obligându-l să înceapă urmărirea penală împotriva celor patru intimaţi, vechea rezoluţie cea cu NUP-ul fiind desfiinţată. Celor patru le rămâne între timp să rezolve problema lui George Laurenţiu Preda, proprietar care în luna august a anului trecut şi-a delimitat proprietatea de o parte şi de alta a drumului judeţean care traversează comuna Fărcăşeşti, în prezenţa reprezentanţilor SNLO şi EC Roşia care nu susţineau demersul omului, considerând că terenul acestuia ar fi fost poziţionat într-o altă direcţie.

Cum sunt şantajaţi vâlcenii de către ştabii de la SNLO

După ce Societatea Naţională a Lignitului Oltenia a sistat, de trei ori anul trecut, livrarea de cărbune către CET Govora, acum conducerea SNLO a decis peste noapte să majoreze preţul cărbunelui. Aceştia nu au vrut să negocieze preţul sub nicio formă, impunându-şi cerinţele şi ameninţând că vor sista din nou livrarea dacă nu se acceptă. Pe de cealaltă parte, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, şi directorul CET Govora, Mihai Bălan, trag sforile la Bucureşti pentru a prelua minele de cărbune de la Berbeşti şi Alunu pentru a înfiinţa un Complex Energetic şi a scăpa de şantajele SNLO Târgu Jiu.

„Preţul la cărbune va fi majorat de la 31,10 lei/gcal la 32,5 lei/gcal. Nu a fost vorba de o negociere propriu-zisă, ci de o impunere a unui preţ. Ca să fie treaba treabă şi CFR-ul solicită majorarea preţului de transport al cărbunelui de la 20 de lei/tonă la 20,70 lei/tonă. Aşadar, cu alte cuvinte preţul la cărbune se măreşte de la 80 de lei/tonă la 83,40 lei/tonă. Aşa ceva nu poate accepta nici CET Govora şi nici Oltchim Rm. Vâlcea, pentru că în mod normal ar trebui să majorăm şi preţul de livrare a agentului termic pentru populaţia municipiului Rm. Vâlcea. Şi în acest moment consider că preţul agentului termic este destul de mare şi populaţia are dificultăţi cu achitarea facturilor. Aşa că va fi o mare nenorocire", a declarat Ion Câlea, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea. Pentru a scăpa de şantajul SNLO Târgu Jiu, Ion Cîlea va solicita preluarea minelor de cărbune de la Berbeşti şi Alunu. Preşedintele CJ Vâlcea a mai spus că va merge săptămâna aceasta la Bucureşti, la Ministerul Administraţiei şi Internelor şi la Ministerul Economiei pentru a solicita preluarea exploatărilor de cărbune din cele două mine din Berbeşti şi Alunu. „Am analizat toate consecinţele generate de creşterea preţului la cărbune şi am stabilit să insistăm pe ideea preluării exploatărilor de cărbune din cele două mine din Berbeşti şi Alunu. Vom face un material în cel mai scurt timp cu argumente clare, prin care solicităm Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Ministerului Economiei să preluăm cele două mine. Dacă nu vom prelua noi carierele de la Berbeşti şi Alunu, vor fi luate de Compania Oltenia, companie care se va privatiza şi va crea un monopol al cărbunelui în zona sud-vest Oltenia. Noi trebuie să înfiinţăm Complexul Energeti", a mai precizat preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe