Microbuzele groazei MATDAN bagă pasagerii în spital

miercuri, 25 ianuarie 2012

În complicitate cu autorităţile statului: Autoritatea Rutieră şi Inspectoratul de Poliţie

 

Microbuzele groazei MATDAN bagă pasagerii în spital

 

Tiberiu Pîrnău

 

Un microbuz al societăţii de transport SC MATDAN Service SRL (VL-13-AZY) s-a răsturnat de mai multe ori după ce a derapat şi a ieşit de pe şosea. În groaznicul accident produs la primele ore ale zilei de luni, 23 ianuarie,  în satul Marcea-Ioneşti, au fost răniţi 12 pasageri, dintre aceştia trei fiind în stare foarte gravă la această dată. Din păcate, se încearcă muşamalizarea cauzelor tehnice ale acestui accident soldat cu rănirea unui număr însemnat de oameni. Atât Autoritatea Rutieră Română, cât şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie, s-au grăbit să scoată basma curată societatea comercială care deţine microbuzul. Daniel Matei, patronul SC Matdan Service SRL, s-a „mişcat“ bine şi a reuşit să-i „îmbuneze“ pe mai marii ARR şi IPJ Vâlcea, care i-au dat cu o grabă suspectă „certificate de bună purtare“ (vezi comunicatul de presă ataşat). Realitatea este însă alta! O expertiză tehnică reală, temeinică, efectuată la microbuzul respectiv ar scoate la iveală cauzele reale ale producerii accidentului care a băgat în spital 11 oameni. 

 

Microbuzul nu a fost supus unei expertize tehnice!

 

Autorităţile competente au închis ochii şi i-au permis patronului Matdan să-şi ridice maşina de la locul incidentului şi să o aducă la garajul societăţii. Păi aşa este normal, domnilor poliţişti? Nu ar fi trebuit ca microbuzul să fie dus la un service autorizat independent unde să se analizeze starea tehnică a autovehiculului? De ce protejaţi societatea argeşeană Matdan Service, domnule chestor Ion Stoica? Pe directorul ARR Florinel Butnaru nu-l mai întrebăm deoarece „Ziarul de Vâlcea“ a scris de mai multe ori despre relaţia de prietenie dintre acest slujbaş al statului şi patronul Matdan, Daniel Matei. Ştie un judeţ întreg cât de mult s-a zbătut Butnaru pentru a smulge ilegal traseul Râmnicu Vâlcea de la grupul de firme SC Antares SA şi a i-l face cadou firmei de apartament din judeţul vecin. Matdan transportă oamenii precum cartofii, aşa cum am mai scris ca urmare a deselor reclamaţii ale pasagerilor.      

 

Sânge în toată maşina

 

Cei mai mulţi dintre răniţii din microbuzul groazei veneau dinspre Drăgăşani către Platforma Chimică Sud Râmnicu Vâlcea. Iată ce a declarat Aurel Preda, unul dintre răniţi, ziarului Adevărul de Seară: „Suntem transportaţi ca sardelele, iar poliţia nu face nimic! Trec cu microbuzele arhipline prin faţa Serviciului Poliţiei Rutiere şi nu îi opreşte nimeni! Aceste microbuze au fost pentru marfă şi au fost adaptate. Sunt curios dacă au toate avizele de la ARR. Eu aţipisem şi când m-am trezit, eram unii peste alţii. Am vrut să ies prin trapă, dar nu s-a deschis“ Din aceeaşi sursă am aflat cum s-a produs accidentul, unul dintre localnicii aflat cu casa la câţiva zeci de metri de locul tragediei a spus că a fost trezit de o bubuitură foarte puternică. „Când am ieşit afară erau oameni răniţi peste tot, sânge peste tot. Au început să vină salvările, îi urcau pe tărgi şi porneau către spital. Din câte am înţeles, şoferul microbuzului a vrut să facă o depăşire a unui alt microbuz, de la aceeaşi firmă, şi s-a răstunat, fiind polei pe jos, ajungând la distanţă mare de şosea. Cei care erau răniţi mai puţin, au plecat spre spital cu maşinile de ocazie care opriseră", a spus Gheorghe Dumitru Tuţulescu. Desprea starea pasagerilor din microbuzul groazei a vorbit şeful departamentului de urgenţe al Spitalului Judeţean Vâlcea: „Numărul răniţilor din accidentul de la Marcea a ajuns la 12. Trei dintre victime sunt în stare gravă, prezentând traumatisme craniene, fracturi de membre sau fracturi toracice. La ceilalţi pacienţi le-au fost acordate îngrijiri medicale după care au plecat acasă" 

 

Matdan scrie comunicatele IPJ-ului?

Inspectoratul Judeţean de Poliţie Vâlcea a emis imediat după producerea accidentului un comunicat de presă subţire ca informaţie, prin care a încercat să minimalizeze atât cauzele cât şi efectele dezastruoase ale acestui accident. Comunicatul este suspect de favorabil societăţii de transport SC Matdan Service SRL, cea care a produs cumplitul accidentul: „La data de 23 ianuarie, ora 06.18, poliţiştii vâlceni au fost sesizaţi prin S.N.U.A.U. 112 cu privire la producerea unui accident rutier în comuna Ioneşti.

Echipa operativă deplasată la faţa locului a constatat că şoferul unui microbuz, ce aparţine unei firme de transport persoane, Gheorghe V., de 42 ani, din localitatea Călina, în timp ce conducea autoturismul marca VW, din direcţia Drăgăşani – Rm. Vâlcea,  pe DN 64, în localitatea Ioneşti, la km.90+600 m, pe fondul neadaptării vitezei de deplasare la condiţiile de drum,  a pierdut controlul volanului, a pătruns pe contrasens şi s-a răsturnat în afara părţii carosabile. În microbuzul implicat în accident se aflau 13 persoane, cu vârste cuprinse între 16 şi 71 de ani.

În urma impactului a rezultat rănirea a 11 persoane, în primă instanţă au fost transportate la Spitalul Judeţean Vâlcea pentru investigaţii medicale 6 persoane, iar ulterior la aceasta unitate spitalicească s-au prezentat alte 5 care au solicitat îngrijiri medicale. Astfel, s-a stabilit că doi dintre pasageri sunt răniţi grav, iar ceilalţi 9 răniţi uşor, printre răniţi aflându-se şi şoferul microbuzului.  

Poliţiştii au constatat faptul că autovehiculul implicat în accident era dotat corespunzător, cu anvelope de iarnă şi conform certificatului eliberat de Autoritatea Rutieră Vâlcea microbuzul este prevăzut cu o capacitate de 15 locuri, fapt confirmat şi de certificatul de înmatriculare al autovehiculului.“ – aşa glăsuieşte poliţia vâlceană, care şi-a făcut „datoria“ excluzând din start faptul că microbuzul ar fi avut vreo problemă tehnică (de unde ştiu poliţiştii aceste lucruri dacă nu a fost efectuată nici o expertiză???). Şoferul microbuzului, Gheorghe Văduva, va fi „ţapul ispăşitor“ în acest caz. Acestuia i s-a întocmit deja dosar penal pentru vătămare gravă din culpă şi riscă închisoare de la 1 la 3 ani.    

 

Poliţiştii şi acţiunea de dezinformare

 

Investigaţiile „Ziarului de Vâlcea“ infirmă afirmaţiile poliţiştilor vâlceni referitoare la numărul de locuri legal admis în respectivul microbuz (15 locuri – aşa cum se precizează în comunicatul de presă). De fapt microbuzul respectiv deţine certificat de clasificare nr. 20029 emis de Registrul Auto Român din care reiese clar că numărul maxim de pasageri ce pot fi transportaţi este de 12 persoane şi nu de 15 persoane. De asemenea, din informaţiile pe care le deţinem în  microbuzul implicat în accident se aflau în jur de 25 de persoane. Concret, Emil Lungan din comuna Creţeni, care s-a aflat în microbuz în momentul accidentului a declarat că microbuzul implicat în accident era supraaglomerat, în maşină aflându-se peste 25 de persoane. Aşteptăm cu interes reacţiile autorităţilor la aceste dezvăluiri jurnalistice, în cazul în care nu s-a dat definitiv „ordin de serviciu“ – muşamalizarea incidentului. Ţinem aproape şi promitem să revenim cu noi informaţii!

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe