|marți, ianuarie 18, 2022
  • Follow Us!

Hackerville: un reportaj Le Monde despre escrocii online din Râmnicu Vâlcea 

Hackerville: un reportaj Le Monde despre escrocii online din Râmnicu Vâlcea

Râmnicu Vâlcea. Oraş plin de verdeaţă situat la poalele Carpaţilor, în centrul României, este departe de a fi locul paşnic pe care ţi l-ai imagina. În lumea cybercriminalităţii, Râmnicu Vâlcea este numit “Hackerville”.

”N-avem nici un motiv să fim mândri, declară Stelian Petrescu, un profesor de geografie. Râmnicu Vâlcea este fără îndoială cel mai cunoscut oraş românesc în Statele Unite. Americanii n-aveau nici o idee despre ţara mea, în afara legendei lui Dracula. Dar acum, oraşul meu adevenit celebru graţie tinerilor care fură pe Internet. Ei au transformat Râmnicu Vâlcea în Hackerville”.

Frauda pe net a devenit sport local în acest oraş prezentat de presa americană drept “Sillicon Valley-ul furturilor electronice”. Potrivit poliţiei române, 80% dintre cyber-fraudele româneşti au ca victime cetăţeni americani.

Acesta e motivul pentru care, mieruri 7 decembrie, directorul FBI Robert Mueller a venit la Bucureşti. După ce a schimbat câteva cuvinte cu preşedintele Băsescu, la palatul prezidenţial, Mueller şi-a concentrat vizita asupra întâlnirilor cu reprezentanţi ai Poliţiei, ai Parchetului, ai serviciilor de informaţii.

”Ameninţările cele mai grave cu care ne confruntăm noi – avea el să declare – sunt transnaţionale. Nicio ţară şi nicio agenţie nu poate lupta singură contra acestor ameninţări, fie că e vorba de terorism, de traficul de droguri ori de criminalitate informatică”.

In cartierul ostroveni, fief-ul hackerilor, situat în sudul oraşului, vestea acestei vizite nu provoacă nici o îngrijorare specială. Descinderile poliţieneşti, arestările şI vizitele jurnaliştilordin lumea întreagă sunt la ordinea zilei în acest cartier.

”Ce pot face altceva, spune George, titularul unei diplome in management! Nu ai unde munci aici.

Guvernul nu vorbeşte decât despre criză, despre diminuarea salariilor, despre strângerea curelei. Am 24 de ani şI nu am făcut altceva decât să strâng cureaua şI iar s-o strâng. Am în cartier amici care câştigă zeci de mii de euro. E drept, îi fură pe internet, dar măcar se descurcă.În vreme ce eu muncesc o viaţăîntreaga degeaba. În locul meu ce aţi face?”

În pofida numeroaselor arestări din ultimii ani, Râmnicu Vâlcea rămâne o placă turnantă a criminalităţii informatice, ale cărei tentacule se întind pe mai multecontinente. La începutul anilor 2000, tinerii din “Hackerville” erau suficient de naivi pentru a comunica victimelor numerele conturilor pe care le deţineau în România si asta permitea poliţiei să-i depisteze rapid. Acum, însă, discreţia şi arta ştergerii urmelor au făcut ca prinderea lor să devină mult mai complicată.

Hackerii au creat reţele transnaţionale foarte bine organizate şi utilizează adesea ceea ce se numeşte, îndeobşte, “săgeţi”.

O “săgeată” este un intermediar a cărui misiune este dă deschidă un cont în ţara sa. El primeşte în contul său banii pe care victimele îi plătesc prin transfer electronic ca să cumpere produse sau servicii inexistente, îşi păstrează procentul său şi îi trimite în contul unei alte “săgeţi”, dintr-o altă ţară. Şi tot aşa, până la destinaţie, până când banii ajung la creierul operaţiunii.

În centrul oraşului Râmnicu Vâlcea pot fi văzute zeci de birouri ale societăţii Western Union, specializată în transfer de bani. Un vânt de prosperitate adie peste oraş. Cluburile şi barurile în care hackerii îşi petrec nopţile cresc ca ciupercile. În 2010, la Budeşti, un târguşor aflat la intrarea în Râmnicu Vâlcea, Mercedes a deschis un salon auto ultimul răcnet pe 2.700 de mp. Hakerilor le place să tureze Mercedes, Audi şi BMW.

Aparent, descinderile regulate ale brigăzii speciale a jandarmeriei “Vlad Ţepeş” n-au niciun efect.

Ultima, pe 22 noiembrie, a vizat mai multe oraşe, între care şI Râmnicu Vâlcea. “23 de persoane, între 18 şI 35 de ani, au fost arestate pentru un prejudiciu de 120.000 de euro creat unor cetăţeni americani, duedezi, francezi, austrieci şI germani, afirmă procurorul Danusia Boicean. Ei au utilizat site-ul eBay pentru a vinde produse inexistente, precum electronice, maşini şi chiar tractoare”.

În iulie, poliţia română şi ofiţerii FBI soesiţi în sprijin au arestat 23 de hackeri care au reuşit să escrocheze o mie de americani cu sume ce totalizează 20 milioane de dolari.

”În fine, pe vremurile astea decriză, putem admite că tipii ăştia au introdus valută multăîn România. Putem chiar acepta că este un oarecare aspect pozitiv al acţiunilor lor, zice George”. Încă un pic şi tinerii ăştia vor trece de patrioţi. George nu a intrat în rândurile lor, însă pare a-i simpatiza sincer.

Influenţa hackerilor se resimte până la Drăgăşani, orăşel aflat la 60 de km la sud de Râmnicu Vâlcea. Şi aici, ca şi în Hackerville, maşinile de lux s-au înmulţit simţitor. FBI a format deja mai bine de 600 de poliţişti români pentru a stârpi acest flagel.

Leave a Response