S-a deschis “robinetul" fondurilor europene pentru cel mai valoros proiect de infrastructură

duminică, 16 octombrie 2011

S-a deschis „robinetul" fondurilor europene pentru cel mai valoros proiect de infrastructură

După o lungă serie de dificultăţi în promovarea proiectului privind extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Vâlcea, dificultăţi create mai ales de alegerea neinspirată de către Ministerul Mediului a firmei de consultanţă cu care a trebuit să colaborăm, a venit, în sfârşit, şi momentul să respirăm uşuraţi. Cu câteva zile în urmă, pe adresa Consiliului Judeţean, a sosit Ordinul ministrului Mediului nr. 2425 prin care s-a aprobat finanţarea proiectului nostru pe care l-am depus pe structura Programului Operaţional Sectorial - Mediu, Axa prioritară 1.

Până să se ajungă la acest moment decisiv, proiectul a avut de parcurs un drum lung şi anevoios, cu obstacole care puteau să compromită toate eforturile, strădaniile şi orizontul nostru de speranţă. Cel mai important lucru este că, până la urmă, am reuşit să trecem toate pragurile şi obstacolele. În primul rând, am avut şansa ca Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Mediului, care a verificat admisibilitatea şi eligibilitatea proiectului, să considere că acesta îndeplineşte criteriile de selecţie, motiv pentru care l-a înaintat pentru aprobare către Comisia Europeană.

La rândul lor, experţii forului decizional de la Bruxelles au concluzionat că proiectul autorităţilor din judeţul Vâlcea corespunde priorităţilor Programului Operaţional aşa cum, de altfel, apreciase şi Banca Europeană de Investiţii.

Unda verde pentru finanţare s-a dat după ce Comisia Europeană a emis decizia de aprobare nr.C (2011) 6.446 din 16 septembrie a.c. Acest lung periplu s-a datorat şi faptului că proiectul nostru are o valoare foarte mare. Este vorba despre 98.874.509 euro, fără TVA, din care 76.935.536 euro urmează să se asiguure prin finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Coeziune.
Presa locală a prezentat pe larg acest proiect aşa încât se ştie că punerea sa în operă va presupune investiţii de mare anvergură în tratarea şi distribuţia apei potabile, precum şi pentru colectarea şi epurarea apelor uzate, lucrări de care vor beneficia, în final, 163.000 locuitori din Râmnicu Vâlcea, Drăgăşani, Olăneşti, Bălceşti, Băbeni şi Ocnele Mari. În toate aceste oraşe se vor executa ample lucrări de reabilitare sau amplasări noi de captări de apă, de modernizare a conductelor magistrale, staţii de tratare, dar şi extinderea unor reţele de distribuţie şi de canalizare, inclusiv construcţia unor staţii de pompare.

Dr.ing. ION CÎLEA
Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2025 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe