Defrişări masive în pădurile Vâlcii

miercuri, 19 octombrie 2011

• Potrivit unei analize Econtext.ro,

Defrişări masive în pădurile Vâlcii

• Anul trecut, s-a recoltat din pădurile Vâlcii cantitatea totală de circa 380.000 mc

Munţii noştri aur poartă, spune un vers celebru. Un vers celebru, dar incomplet, am putea spune. De ce? Pentru că munţii noştri au bogăţii nu doar în subsolul lor, ci şi deasupra. Pădurile sunt cea mai de preţ bogăţie a munţilor noştri, păduri pe care am început să le exploatăm tot mai mult. Din nefericire, se taie tot mai multe păduri în România.
De la an al an, creşte volumul de lemn recoltat şi, implicit, suprafaţa pădurilor puse la pământ. Chiar dacă Regia Naţională a Pădurilor Romsilva rulează activităţi de regenerare a multor arii despădurite, ritmul de tăiere a pădurilor este din ce în ce mai acerb. Econtext vă prezintă cât lemn s-a tăiat în fiecare judeţ din România. Un top al judeţelor după volumul de lemn tăiat şi recoltat. Datele sunt valabile pentru anul 2010 şi provin de la direcţiile silvice judeţene. Astfel, anul trecut s-a recoltat din pădurile judeţului Vâlcea cantitatea totală de circa 380.000 mc, ceea ce ne situează pe la mijlocul clasamentului. Este o situaţie bună, având în vedere că Vâlcea are al doilea fond forestier, ca suprafaţă, după judeţul Suceava.
În plus, vă prezentăm şi o comparaţie: anul 2000 în comparaţie cu anul 2010. Cât lemn s-a tăiat şi recoltat în 2000 şi cât în 2010 în fiecare judeţ din România. La nivelul judeţului Vâlcea, în 2010 s-a recoltat cam aceiaşi cantitate faţă de situaţia din 2000, cu o creştere de doar 2% în cursul anului trecut.

Concluzia este dramatică la nivel naţional: doborâm tot mai mulţi copaci, exploatăm pădurile tot mai asiduu. Anul trecut, volumul total de lemn recoltat în România s-a ridicat la circa 17 milioane de metri cubi. Ceea ce reprezintă o creştere de 20% faţă de volumul recoltat în 2000, care s-a ridicat la 14,28 milioane de mc. Enorm pentru o perioadă de doar 10 ani, având în vedere că este nevoie de zeci de ani pentru ca o pădure să ajungă la maturitate. Bineînţeles, judeţele în care se taie cel mai mult lemn sunt cele care sunt cele mai bogate în astfel de resurse. Totuşi, cantitatea tăiată a crescut prea rapid şi în acestea, iar multe voci susţin că de vină pentru acest fapt sunt companiile care activează în acest domeniu.
Dar să revenim. Judeţul din care se recoltează cel mai mult lemn este Suceava. În 2010, volumul de lemn recoltat din Suceava s-a ridicat la 2,3 milioane de metri cubi. Este singurul judeţ care depăşeşte pragul de 2 milioane de mc. În plus, această cantitate echivalează cu cea recoltată din 20 de judeţe! De altfel, aici îşi desfăşoară operaţiunile companiile austriece Egger sau Schweighofer, care sunt printre cei mai mari exploatatori de lemn din ţara noastră. După Suceava urmează judeţul Neamt: volumul de lemn recoltat în 2010 în acest judeţ totalizează 1,25 milioane de metri cubi. Împreună, cele două judeţe asigură aproape un sfert din producţia naţională de lemn. Pe ansamblu, volumul de lemn recoltat în perioada 2000 - 2010 a crescut în 26 de judeţe şi a scăzut în 15. Datele din Bucureşti nu sunt cunoscute decât parţial.

Sursa: Econtext.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe