|vineri, mai 27, 2022
  • Follow Us!

Combinatul chimic Oltchim va fi privatizat până în aprilie-mai 2012 

Li se taie macaroana căpuşelor care gravitează în jurul combinatului:

Combinatul chimic Oltchim va fi privatizat până în aprilie-mai 2012

Combinatul Oltchim Râmnicu-Vâlcea va fi privatizat până în aprilie-mai 2012, iar până la sfârşitul acestui an Ministerul Economiei, acţionarul majoritar, va selecta o bancă de investiţii care va căuta potenţiali investitori, potrivit secretarului de stat Karoly Borbely.

“Nu facem decât să ne ţinem de calendarul de privatizare. Caietul de sarcini pentru selectarea băncii de investiţii este aproape gata”, a declarat Karoly Borbely, secretar de stat în Ministerul Economiei, citat de Mediafax.

Oltchim se află pe lista companiilor la care urmeaza să fie numit management privat până la finele acestui an, conform angajamentelor asumate de Guvern în negocierile cu FMI.

Comisarul UE pentru Concurenţă, Joaquin Almunia, a declarat săptămâna trecută la Bucureşti că este analizat un posibil ajutor de stat pentru Oltchim.

Guvernul a aprobat în 2009 o operaţiune de conversie în acţiuni a datoriilor Oltchim faţă de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). AVAS a preluat de la Ministerul Finanţelor, în 2002, o creanţă cu o valoare nominală de 508,6 milioane lei, provenită din executarea garanţiilor emise de stat pentru împrumuturile externe contractate de societate.
Pentru realizarea conversiei datoriei în acţiuni este necesar acordul Comisiei Europene.

Ministerul Economiei a arătat marţi că Banca Comercială Română şi Banca Transilvania ar putea accepta conversia în acţiuni a datoriilor pe care Oltchim Râmnicu-Vâlcea le are faţă de cele două instituţii de credit, a anunţat marţi Ministerul Economiei.

La finalul anului 2010, Oltchim avea datorii de 2,289 miliarde lei (aproximativ 545 milioane euro), cu 22% peste obligaţiile de plată de la 31 decembrie 2009, de 1,879 miliarde lei. Combinatul a acumulat în intervalul 2007-2010 pierderi cumulate de peste 745 milioane lei.

Leave a Response