CE a cerut clarificări privind privatizarea Oltchim şi conversia în acţiuni a datoriei combinatului

duminică, 23 octombrie 2011

CE a cerut clarificări privind privatizarea Oltchim şi conversia în acţiuni a datoriei combinatului

Comisia Europeană (CE) a cerut autorităţilor române „angajamentul clar" şi calendarul privatizării Oltchim Râmnicu Vâlcea şi va analiza în acelaşi timp posibilitatea conversiei datoriilor în acţiuni în cazul combinatului, a declarat Joaquin Almunia, comisar pentru Concurenţă şi vicepreşedinte al CE. „Ultima oară când am avut o întâlnire cu autorităţile privind cazul Oltchim, în septembrie, am cerut Guvernului să ne clarifice intenţiile de privatizare ale combinatului, condiţiile şi termenele.

Suntem în discuţii cu autorităţile pentru a primi un angajament clar şi un calendar al privatizării Oltchim, dar în acelaşi timp analizăm cu părţile române condiţiile de reconversie a datoriilor în acţiuni", a spus Almunia, la conferinţa „Concurenţa în sectoare cheie ale economiei româneşti". El a arătat că, în acelaşi timp, CE va analiza dacă acţiunea de conversie a datoriilor în acţiuni se încadrează în legislaţia ajutorului de stat. „Programul agreat cu UE, FMI şi Banca Mondială are ca termen limită de privatizare a Oltchim începutul anului viitor. Îndeplinirea deadline-ului nu este însă doar responsabilitatea Comisiei Europene, iar depăşirea acestuia are legătură cu lipsa informaţiilor solicitate şi cu neîndeplinirea condiţiilor", a aratat Almunia.

Guvernul a aprobat in 2009 o operaţiune de conversie în acţiuni a datoriilor Oltchim faţă de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). AVAS a preluat de la Ministerul Finanţelor, în 2002, o creanţă cu o valoare nominală de 508,6 milioane lei, provenită din executarea garanţiilor emise de stat pentru împrumuturile externe contractate de societate. Pentru a fi realizată, conversia datoriei în acţiuni are nevoie de acordul Comisiei Europene. În scrisoarea de intenţie convenită în acest an de Guvern cu FMI, se spune că Executivul îşi propune să vândă acţiunile deţinute la combinatul chimic până la sfârşitul anului 2011. Combinatul Oltchim este controlat de stat, prin Ministerul Economiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe