|vineri, mai 27, 2022
  • Follow Us!

70 la sută din apelurile de la “112″ sunt false 

Statistică la nivelul judeţului Vâlcea:

70 la sută din apelurile de la „112″ sunt false

• Majoritatea apelurilor false şi abuzive provin de la copii, tineri, persoane cu probleme psihice şi sunt în mare parte realizate de pe cartele pre pay

Statistica pe trimestrul III din anul 2011 realizată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) pentru judeţul Vâlcea arată că la Numărul Unic de Urgenţă 112 au fost primite şi tratate 71.984 apeluri. Dintre acestea 30,52 % au fost reale şi 69,48 % false. Cele mai multe au fost transferate către Ambulanţă – 55,07%, Poliţie – 34,23%, Pompieri – SMURD – 9,88% şi Jandarmerie – 0,82% (statistică anexată).

Purtătorul de cuvânt al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, colonel Adrian Fulea, ne-a declarat: „Majoritatea apelurilor false şi abuzive provin de la copii, tineri, persoane cu probleme psihice şi sunt în mare parte realizate de pe cartele pre pay. Urmare constatărilor făcute de către autorităţile statului, un cetăţean a fost sancţionat conform legii pentru apeluri false şi abuzive către numărul 112. Multe persoane sună fără a avea o urgenţă şi adresează injurii operatoarelor, râd, pun muzică sau nu vorbesc. Se solicită informaţii despre numere de telefon, se cere legătura cu diverse instituţii sau persoane publice ori se solicită sfaturi medicale.”

Autorităţile fac apel la cei care sună abuziv să nu încarce inutil liniile de urgenţă 112.
În domeniul informării, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale realizează campanii de educare, având ca target principal tinerii din şcoli şi turiştii români şi străini aflaţi în ţara noastră.
Eurobarometrul Comisiei Europene pe anul 2011, referitor la numărul unic european de urgenţă 112, arată că România se află pe primele locuri în domeniul informării şi educării populaţiei în UE. Ţara noastră ocupă primul loc la informaţii difuzate prin radio şi locul doi la cele difuzate prin intermediul televiziunii.
În aprilie 2005, Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 a devenit operaţional în toată România.

Numărul unic pentru apeluri de urgenţă trebuie folosit atunci cînd este necesară intervenţia agenţiilor specializate de intervenţie, pentru asigurarea asistenţei imediate în situaţii în care este periclitată viaţa, integritatea ori sănătatea cetăţeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul.
Numărul 112 este gratuit şi poate fi apelat de pe orice telefon fix sau mobil în România şi întreaga Uniune Europeană.

Pentru mai multe informaţii consultaţi  www.112.ro.

Leave a Response