Liderul UNPR Vâlcea, Constantin Mazilu, vrea vot uninominal pur

miercuri, 21 septembrie 2011

Liderul UNPR Vâlcea, Constantin Mazilu, vrea vot uninominal pur

UNPR se raliază viziunii PDL cu privire la cea mai corectă procedură de vot pentru alegerile parlamentare de la anul. Preşedintele formaţiunii, Marian Sârbu, a declarat că personal ar susţine alegerea senatorilor şi deputaţilor într-un singur tur, fără niciun fel de redistribuire. Opinia lui Sârbu este împărtăşită de majoritatea liderilor progresiştilor, inclusiv de deputatul de Bălceşti, Constantin Mazilu.

„Nu avem încă o poziţie oficială în cadrul BPN. Nu am discutat încă această problemă în cadrul conducerii partidului, probabil că o vom face luni. Personal, eu înclin spre varianta uninominalului pur, într-un singur tur. E nedrept ca cel care ar câştiga alegerile într-un colegiu să nu fie cel validat pentru un mandat de parlamentar aşa cum s-a întâmplat în 2008. Dacă tot se merge pe varianta colegiilor şi a uninominalului şi există suport public din partea populaţiei pentru uninominal, sistemul de vot trebuie să reflecte voinţa populaţiei exprimată prin vot" a declarat Sârbu pentru Evenimentul Zilei. Liderul UNPR dă asigurări că atât el cât şi colegii săi sunt pregătiţi pentru orice formulă de vot. Totuşi, acesta subliniază că o modificare a legii electorale ar trebui să reflecte mai mult interesul populaţiei şi mai puţin pe cel al partidelor.

„Opoziţia face mult zgomot pe tema asta, din lipsă de subiecte, însă să nu uităm că totdeauna punctul de vedere al partidelor este mai puţin important decât cel al populaţiei. Mai întâi electoratul şi apoi controversele iscate de partide", a punctat, la rândul său, deputatul UNPR, Constantin Mazilu. Potrivit preşedintele UNPR, partidul său nu a realizat încă nici o o simulare pe vreun sistem de vot. Însă, Marian Sârbu recunoaşte că progresiştii vor apela şi ei la această modalitate de verificare a aderenţei lor faţă de electorat doar după ce se va stabili concret modalitatea de accedere în Parlament. Partidele membre ale coaliţiei de guvernământ şi-au anunţat opţiunile privind sistemul de vot pe care ar prefera să-l implemeteze la alegerile viitoare prin modificarea legii electorale.

Majoritatea liderilor din PDL s-au pronunţat în favoarea alegerii parlamentarului după modelul primarilor şi cel al preşedinţilor Consiliilor Judeţene, respectiv uninominalul pur într-un singur tur de scrutin fără nici un fel de mecanism de compensare sau redistribuire ulterioară de mandate. Varianta avansată de PDL şi agreată de UNPR nu este în totalitate pe placul UDMR şi al grupului minorităţilor. În opinia acestora, varianta votului uninominal pur ar fi o ameninţare faţă de propria lor reprezentare parlamentară. Drept urmare, aceştia, deşi sunt indecişi încă, militează pentru implementarea sistemului de vot mixt, de tip german. Acesta presupune ca jumătate din mandate să fie alese prin procedura uninominală, iar cealaltă jumătate prin votul pe listele partidelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe