|joi, iunie 24, 2021
  • Follow Us!

Supersonicul vâlcean IAR 111 al ARCA intră în competiţia Google Lunar X Prize 

Supersonicul vâlcean IAR 111 al ARCA intră în competiţia Google Lunar X Prize

Echipa de ingineri a Asociaţiei Române pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) din Râmnicu Vâlcea a participat la Summitul Google Lunar X Prize, organizat la începutul lunii august, la NASA Ames Research Center şi SETI Institute din San Francisco.

ARCA a prezentat programul IAR-111 pentru competiţia de 30 de milioane de dolari Google Lunar X Prize. Echipa a avut astfel posibilitatea să discute cu inginerii de la NASA Ames Research Center despre testarea modelelor de aeronave şi astronave în tunele aerodinamice şi despre protecţia astronavelor la reintrarea în atmosfera terestră. A fost o oportunitate pentru noi să vedem la NASA Ames locuri legendare pentru industria aerospaţială, locuri în care s-au testat în cursul timpului majoritatea avioanelor experimentale americane, precum şi cabinele Apollo care au purtat astronauţii americani pe Lună şi Naveta Spaţială. Sunt locuri în care istoria te copleşeşte la tot pasul şi este extraordinar aproape să retrăieşti pe viu experimentele pe care le-ai învăţat din documentele de cercetare publicate de NASA’, a declarat Dumitru Popescu.

La finalul summitului, ARCA a fost prezentă şi la sediul central al Google unde s-au discutat strategiile pentru competiţie, precum şi despre o mai bună promovare a echipei ARCA utilizând tehnologiile Google.
Programul ARCA pentru Competiţia Google Lunar X Prize este finanţat cu surse exclusiv private, cu sprijinul partenerilor BRD-Groupe Societe Generale, Calor, AGI, Grapefruit, Lexgrup, având programat primul zbor cu avionul supersonic românesc IAR -111 în toamna anului 2012.

(www.adevarul.ro)

Leave a Response