Trei ziarişti vâlceni urmează să fie arestaţi pentru spionaj

duminică, 24 iulie 2011

Trei ziarişti vâlceni urmează să fie arestaţi pentru spionaj

Gheorghe Smeoreanu (www.criterii.ro)

Vestea că nu e de glumă cu privatizarea Oltchim sau măcar cu alegerea unui manager privat a creat isterie în rândurile celor care căpuşează combinatul. Este invocat cu ardoare un articol apărut zilele trecute în „România liberă" în care se speculează despre o reţea de spionaj rusească interesată să controleze Oltchim prin intermediul PCC. Caracterul speculativ al articolului respectiv este mai mult decât evident, dar o mostră nu strică să vedeţi:

„Centrul de Afaceri Româno-Rus, condus din umbră de foşti ofiţeri KGB şi Securitate - SRI, după cum spun surse din serviciile secrete, a pus umărul la destabilizarea financiară a celui mai mare combinat petrochimic, Oltchim Râmnicu Vâlcea, alături de firma germană Petro Carbo Chem (PCC), patronată de doi polonezi, dintre care cel puţin unul a fost ofiţer de informaţii. Constantin Samson, paravan folosit pentru înfiinţarea «Centrului», dezvăluie pentru România liberă cum s-au năruit intenţiile ruşilor de a controla industria strategică românească odată cu pierderea alegerilor de către PSD - Adrian Năstase".

Mă rog, articolul cu pricina poate fi adevărat, ori poate fi fals, în ecuaţia care ne interesează asta nu contează. Chiar dacă toate serviciile secrete din lume, nu doar cel rus, ar conclucra pentru distrugerea Oltchim, asta nu ar justifica prin nimic nici afacerile familiei Roibu cu combinatul, nici banii încasaţi de managerul general chipurile pentru brevete de invenţie, nici situaţia în care combinatul se prăbuşeşte, iar cel care îl conduce prosperă. Asta dacă nu cumva îl considerăm şi pe Roibu o verigă a reţelei care vrea să distrugă Oltchim.
Cea mai spectaculoasă chestiune abia acum vine la rând. Au fost lansate zvonuri potrivit cărora trei ziarişti care au scris despre afacerile lui Roibu urmează să fie arestaţi, după ce, printr-o minuţioasă muncă de documentare, SRI îi va dovedi ca făcând parte din reţeaua de spionaj româno-rusă, ori măcar aflându-se în slujba acesteia. Ziariştii aflaţi în pericol să fie judecaţi drept duşmani ai poporului, aventual de către un tribunal civic, sunt Gheorghe Smeoreanu, Silviu Popescu şi Tiberiu Pîrnău, care îşi trăiesc acum ultimele zile în libertate. Amuzant, nu-i aşa?

Mă rog, ce mi se pare interesant aici este delirul celor care îngheaţă de spaimă că vor pierde afacerile aducătoare de bani grei cu Oltchimul, printre aceştia numărându-se oameni politici şi din administraţie, dar şi unii jurnalişti care îşi sprijină activitatea pe miliardele de lei primite drept „publicitate" de la combinat.
Cât priveşte atitudinea ziariştilor amintiţi, ei nu fac decât să sprijine statul român, vorbind despre pierderile Oltchim, despre căpuşele lui, despre scurgerile de bani. A nu fi de acord cu managementul la limita legii, ori poate dincolo de ea, făcut de Roibu nu înseamnă nici să doreşti dispariţia Oltchim, nici trecerea muncitorilor în şomaj, nici preluarea combinatului de către PCC sau mai ştiu eu cine. Doar persoanele interesate să rămână Constantin Roibu pe poziţie şi să se bucure în continuare de avantajele relaţiei cu acesta pot specula în acest fel. Iar speculatorilor le pică mânuşă articolul despre spionaj din „România liberă".

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe