Traian Băsescu s-a întâlnit cu premierul Boc pentru a discuta despre privatizarea Oltchim

duminică, 10 iulie 2011

• La sediul Guvernului,

Traian Băsescu s-a întâlnit cu premierul Boc pentru a discuta despre privatizarea Oltchim

Preşedintele Traian Băsescu a discutat joi, la Palatul Victoria, timp de o oră, cu premierul Emil Boc, înaintea şedinţei pe care şeful Guvernului o va avea cu miniştrii privind fondurile europene, anunţă Mediafax. Potrivit unor surse guvernamentale, în cadrul întâlnirii, s-a discutat şi despre subiectul fierbinte şi la ordinea zilei al privatizării combinatului Oltchim. Nu au fost purtate discuţii despre o eventuală remaniere guvernamentală. În cadrul discuţiilor a fost atinsă şi problema înfiinţării unui minister al fondurilor europene.

Trebuie să mai spunem că statul român a pierdut controlul în adunarea generală a acţionarilor de la SC Oltchim SA privind unele decizii, cum ar fi majorarea capitalului sau operarea de achiziţii, după ce compania germană PCC SE şi fondul britanic de investiţii Carlson Ventures au ajuns să deţină 32,3%. „În AGA la SC Oltchim SA, acţionarul majoritar, Ministerul Economiei, este blocat în luarea anumitor decizii, întrucât nu mai are împreună cu acţionari minoritari două treimi din voturi. De exemplu, pentru decizii ca majorarea capitalului sau achiziţii sau fuziuni, statul nu mai are necesarul de voturi", a declarat directorul SC Oltchim SA, Constantin Roibu, citat de Mediafax.

Legea societăţilor comerciale prevede că „decizia de modificare a obiectului principal de activitate al societăţii, de reducere sau majorare a capitalului social, de schimbare a formei juridice, de fuziune, divizare sau de dizolvare a societăţii se ia cu o majoritate de cel puţin două treimi din drepturile de vot deţinute de acţionarii prezenţi sau reprezentaţi". De asemenea, pentru deciziile în adunarea generală extraordinară este necesară la prima convocare prezenţa acţionarilor care deţin cel puţin o pătrime din numărul total de drepturi de vot, iar la convocările următoare, prezenţa acţionarilor care controlează cel puţin o cincime din numărul total de drepturi de vot. Totodată, directorul general de la SC Oltchim SA a mai spus că Ministerul Economiei nu poate conta pe voturile celorlalţi acţionari minoritari, întrucât aceştia de cele mai multe ori nu participă la AGA, unii nu mai ştiu că au acţiuni la SC Oltchim SA, iar alţii sunt decedaţi şi nu se cunoaşte cine mai deţine titlurile. Statul deţine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile SC Oltchim SA. (N.T.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe