Nicolae Vălimăreanu de la RAJDP încalcă cu tupeu legea

miercuri, 13 iulie 2011

Omul lui Buican din coasta lui Cîlea

Nicolae Vălimăreanu de la

RAJDP încalcă cu tupeu legea

Nicu Trandafir

Nicolae Vălimăreanu, directorul general al Regiei Judeţene de Drumuri şi Poduri Vâlcea, încalcă cu tupeu şi nonşalanţă prevederile Legii 544/2001 privitoare la accesul liber la informaţiile de interes public. Vălimăreanu are ceva de ascuns, ne putem gândi chiar la aspecte cu caracter penal, dacă refuză cu încăpăţânare să răspundă la adresele formulate de „Ziarul de Vâlcea" în baza legii mai sus menţionata. La începutul lunii mai a acestui an, am transmis instituţiilor publice din judeţul Vâlcea solicitări de informaţii de interes public.

Toate instituţiile publice ne-au trimis răspunsuri complete în termen legal, cu excepţia RAJDP Vâlcea.
Directorul Nicolae Vălimăreanu a refuzat să ne transmită un răspuns pertinent la următoarea solicitare: „Situaţia pe anii 2010 şi 2011 a contractelor privind achiziţiile publice (denumire achiziţie, denumire firmă câştigătoare, valoare contract)". Aceste informaţii intră dub incidenţa Legii 544, nefiind date cu caracter secret. Directorul general Nicolae Vălimăreanu şi directorul economic Damian Tărbujaru au semnat un răspuns în doi peri: „Referitor la situaţia contractelor de achiziţii publice, vă facem cunoscut că RAJDP Vâlcea prin diversitatea şi complexitatea activităţii sale, are contracte de vânzare cumpărare cu peste 100 de furnizori; marii furnizori de materiale principale sunt cei care furnizează motorină, ciment, filler, oţel beton - materiale ce intră în componenţa asfaltului şi betonului semifabricate produse în instalaţiile din dotarea RAJDP Vâlcea."

Şi în ultima parte a răspunsului primim o explicaţie, de-a dreptul halucinantă, a refuzului transmiterii informaţiilor: „Preţurile de achiziţie sunt confidenţiale datorită faptului că RAJDP Vâlcea participă la licitaţii publice de realizare de lucrări unde concurenţa este foarte mare, iar sursa de aprovizionare cât şi preţul materialelor pot fi hotărâtoare în declararea câştigătorului".

Adică, bla, bla, bla! Cei de la RAJDP vorbesc despre preţuri confidenţiale, participări la licitaţii publice, de parcă nu ar şti toată lumea că ei lucrează în procent de 90 la sută cu... Consiliul Judeţean Vâlcea, instituţie în subordinea căreia se află. Aşa că despre ce „secrete de stat" vorbesc oamenii din conducerea RAJDP?

În cazul în care nu ştiau, le menţionăm domnilor Vălămăreanu şi Tărbujaru prevederile Legii 544: „Accesul liber si neingradit al persoanei la orice informatii de interes public, definite astfel prin prezenta lege, constituie unul dintre principiile fundamentale ale relatiilor dintre persoane si autoritatile publice, in conformitate cu Constitutia Romaniei si cu documentele internationale ratificate de Parlamentul Romaniei.

Art. 6 (1) Orice persoana are dreptul sa solicite si sa obtina de la autoritatile si institutiile publice, in conditiile prezentei legi, informatiile de interes public.
(2) Autoritatile si institutiile publice sunt obligate sa asigure persoanelor, la cererea acestora, informatiile de interes public solicitate in scris sau verbal."

Având în vedere refuzul total neîntemeiat de a ni se răspunde la solicitarea de informaţii, vom acţiona în conformitate cu prevederile art. 21 din lege şi vom da în judecată RAJDP Vâlcea, dar şi Consiliul Judeţean Vâlcea.
Cititorii vâlceni au tot dreptul să afle cum se cheltuiesc banii publici, domnilor Vălimăreanu şi Tărbujaru! Se aude domnule Cîlea?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe