Fiţi îngăduitori cu săracii satelor

duminică, 17 iulie 2011

Apel către primari

 

Fiţi îngăduitori cu săracii satelor

Astăzi, 15 iulie a.c., a ajuns la scadenţă termenul pentru intrarea în vigoare a Legii nr. 260/2008, republicată în 2011, privind asigurarea obligatorie a locuinţelor. Potrivit prevederilor acestei legi, proprietarii care nu-şi asigură locuinţele riscă să fie amendaţi cu sume cuprinse între un milion şi 5 milioane lei vechi, sancţiunea rămânând la latitudinea primarilor.

Din datele statistice rezultă că în judeţul Vâlcea au încheiat poliţe de asigurare obligatorie doar 7% din totalul proprietarilor de locuinţe. La nivelul ţării, din cele 8.385.000 de case abia dacă au fost asigurate 10%.

Sper ca primarii să nu facă exces de zel şi să nu treacă la aplicarea amenzilor înainte de a folosi celelalte mijloace de convingere a oamenilor că, în cazul celor 3 situaţii de dezastru natural - cutremur, alunecări de teren şi inundaţii - nu vor mai primi de astăzi din partea statului nici despăgubiri şi nici ajutoare dacă nu şi-au asigurat locuinţele. Cred că primarii nu vor risca prea mult dacă vor permite ca 2-3 angajaţi ai lor să preia de la asiguratori sarcina de a distribui, contra unui comision, poliţele de asigurare a locuinţelor împotriva dezastrelor.

Este, în acelaşi timp, nevoie de un plus de preocupare şi de eforturi măcar pentru popularizarea neîntârziată a asigurărilor. De exemplu, foarte bine ar fi dacă la sediul primăriei şi în punctele de interferenţă şi aglomeraţie din fiecare sat vor fi lipite afişe care să cuprindă informaţiile necesare. La fel, ori de câte ori, oamenii care vin la primărie să fie atenţionaţi asupra obligaţiei de a-şi asigura locuinţele şi care vor fi consecinţele dacă nu se grăbesc să intre în legalitate.

Dr.ing Ion Cîlea
Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe