Lucrări pentru evitarea alunecărilor de teren

duminică, 29 mai 2011

• La sesizarea senatorului Frâncu,

Lucrări pentru evitarea alunecărilor de teren

În luna martie a anului curent, senatorul PNL Emilian Frâncu a adresat ministrului Borbely o interpelare referitoare la măsurile luate de Ministerului Mediului şi Pădurilor pentru stabilizarea alunecărilor de teren din judeţul Vâlcea. Emilian Frâncu susţine că, la ora actuală, în judeţul Vâlcea sunt 90 de focare active de alunecări de teren şi doar un singur proiect de împădurire şi stabilizare a solului. În răspunsul trimis senatorului PNL, Ministerul Mediului şi Pădurilor informează că în prezent au loc ample lucrări de corectare a torenţilor aflaţi pe raza judeţului Vâlcea, respectiv: corectare torenţi Lotrişor, lungime corectată - 2,75 km; corectare torenţi Cerna, lungime corectată - 2,15 kilometri; corectare torenţi Luncavăţ, lungime corectată - 3,1 km; corectare torenţi Ciuca Mică, lungime corectată - 1,31 km; corectare torenţi Valea Satului, lungime corectată - 2,55 km; corectare torenţi Valea Rea, lungime corectată - 1,1 km; corectare torenţi Gurgui, lungime corectată - 3,81 km.

De asemenea, Ministerul Mediului şi Pădurilor are permanent în vedere împădurirea terenurilor degradate şi a celor afectate de fenomene de eroziune, aflate în proprietatea statului şi administrate de Regia Naţională a Pădurilor - ROMSILVA, după cum declară Laszlo Borbely. Emilian Frâncu este însă de părere că actualii guvernanţi au rezolvat problema doar pe jumătate. Mai mult, în opinia senatorului PNL, Ministerul Mediului şi Pădurilor este dator să finanţeze cu prioritate proiecte de combatere a alunecărilor de teren şi nu de amenajare de parcuri în zonele rurale.

„Mă bucur să văd că Ministerul Mediului a demarat ample acţiuni de corectare a torenţilor din judeţul Vâlcea, chiar dacă susţine că nu poate finanţa decât lucrări de refacere a unor obiective de infrastructură rutieră şi feroviară grav afectate de alunecări de teren care pot conduce la obturarea scurgerii cursurilor de apă. Nu sunt un contestatar al proiectelor privind realizarea de parcuri în spaţiul rural însă cred, aşa cum am declarat şi în interpelarea adresată ministrului Borbely, că prioritare pentru ministerul pe care îl conduce trebuie să fie programele de stabilitate a solului. Sper ca autorităţile să înceapă să facă ceva concret şi să ajute administraţiile locale care se confruntă cu acest fenomen al alunecărilor de teren, altfel, ne vom trezi curând că avem în mediul rural localităţi unde pământul „alunecă", dar care primesc bani pentru parcuri", a declarat senatorul PNL.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe