Infracţiunile economice la Vâlcea, în creştere alarmantă

duminică, 15 mai 2011

Infracţiunile economice la Vâlcea, în creştere alarmantă

Potrivit unei statistici elaborată de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Vâlcea, în primul trimestru din 2011 au fost sesizate nu mai puţin de 900 de fapte de corupţie, cu 317, respectiv 54,37% mai multe decât anul trecut, în aceeaşi perioadă. De asemenea, s-au constatat un număr de 353 de infracţiuni. Cele 4 planuri de măsuri pe linia prevenirii şi combaterii activităţilor ilegale cu produse din tutun, legume şi fructe proaspete/produse cerealiere şi alte plante tehnice, precum şi cu alcool şi băuturi alcoolice, care au demarat în anul 2010 la Poliţia Vâlcea au continuat şi în trimestrul I 2011. Pe linia prevenirii şi combaterii activităţilor ilegale cu produse din tutun au fost întocmite patru dosare penale; s-a început urmărirea penală în două dosare (cu o persoană reţinută), fiind confiscate 195.360 de ţigări, dintre care 2468 provin din duty free şi au fost aplicate două amenzi contravenţionale, în valoare de 1.500 de lei. Pe linia prevenirii şi combaterii activităţilor ilegale cu alcool şi băuturi alcoolice a fost constatată o infracţiune şi trei contravenţii, fiind confiscate 72 de sticle cu whisky.

Pentru prevenirea şi combaterea activităţilor ilegale cu produse cerealiere şi alte plante tehnice au fost constatate 12 contravenţii în valoare de 39.634 de lei, fiind confiscate 63,38 de tone de cereale(grâu şi porumb), 400 de kilograme de făină, 1,4 tone de mălai şi 500 de produse de panificaţie confiscate. Pe linia depistării activităţilor ilegale cu fructe şi legume proaspete au fost aplicate de poliţişti opt amenzi contravenţionale, în valoare de 6800 de lei. În perioada respectivă au fost soluţionate două dosare penale complexe, o cauză fiind declinată către DNA. În aceste dosare au fost cercetate zece persoane, patru au fost învinuite, iar prejudiciul a fost de 929.906 de lei. Privind faptele de corupţie au fost declinate la parchetele competente un număr de 6 dosare penale, în care s-au constatat 24 de infracţiuni, fiind cercetate un număr de 12 persoane.

Încă din anul 2010, la nivel naţional, a fost înfiinţat un Grup de Lucru Interinstituţional pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, la nivelul fiecărui judeţ constituindu-se Grupuri de Lucru Operaţionale care au acţionat în baza unor planuri de acţiune comune, în special pe 9 domenii de manifestare a fenomenului evazionist. Secretariatul tehnic al GLO Vâlcea se regăseşte în cadrul IPJ Vâlcea. Activitatea în cadrul GLO Vâlcea în perioada trimestrului I 2011 a constat în 31 de cauze penale în domeniul evaziunii fiscale (15 au fost din cele nouă domenii prioritare). De asemenea, s-au instrumentat trei cauze complexe, luându-se măsura reţinerii faţă de o persoană şi au fost întocmite trei rechizitorii, dintre care unul într-un domeniu prioritar de acţiune „forţă de muncă".

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe