Externalizarea serviciilor juridice, o soluţie de optimizare a costurilor companiei pe timp de criză

miercuri, 11 mai 2011

Externalizarea serviciilor juridice, o soluţie de optimizare a costurilor companiei pe timp de criză

În contextul actual al pieţei româneşti, una dintre principalele griji ale companiilor este reducerea costurilor menţinând în acelaşi timp eficienţa, calitatea, dar şi rentabilitatea activităţii. În acest sens, companiile pot alege să apeleze la externalizarea serviciilor unuia sau mai multor departamente. Printre serviciile care fac cel mai des obiectul externalizării se numără şi cele juridice.

Ce presupune acest proces?

Externalizarea presupune predarea activităţii interne a unui departament către un furnizor de servicii, decizie managerială luată în urma unor analize amănunţite efectuate în cadrul firmei. Practic, firma are la îndemână trei posibilităţi: înfiinţarea unui nou departament, implementarea unui software de specialitate, sau apelarea la un furnizor care îi poate oferi în acelaşi timp oameni calificaţi şi un software adecvat.

Avantajele externalizării serviciilor juridice

Deoarece reprezintă o decizie importantă, outsourcing-ul de servicii juridice presupune ca factorii de decizie ai companiei să aibă în vedere atât avantajele, cât şi dezavantajele unei astfel de decizii.
Printre cele mai importante avantaje pe care externalizarea serviciilor juridice către o casa de avocatură le poate aduce companiei, se numără optimizarea costurilor şi accesul la expertiza juridică a casei de avocatură.
Pentru a susţine un singur consilier juridic, o firmă trebuie să majoreze costurile cu cel puţin 500 de euro pe lună (dacă încadrarea acestuia se face cu salariul minim pe economie şi se iau în considerare toate cheltuielile de personal pe care susţinerea acestuia le presupune).

De asemenea, atunci când apelezi la o casa de avocatură, beneficiezi de experienţa echipei de avocaţi, acumulată în timp prin contractele derulate, beneficiezi de expertiza unor consilieri juridici specializaţi pe diverse ramuri ale activităţii juridice, de la evidenţa legislativă în domeniu şi interpretarea acesteia, la redactarea actelor juridice şi până la reprezentarea în instanţă.
În plus, prin externalizarea serviciilor juridice, firma îşi poate canaliza eforturile către îmbunătăţirea performanţei în propriul domeniu de activitate, riscurile provenite din necunoaşterea legislativă a domeniului în care activează fiind considerabil reduse ca urmare a consilierii permanente din partea echipei juridice la care compania a apelat.

„Soluţiile cele mai comune pe care noi le oferim firmelor care doresc să recurgă la externalizarea serviciilor juridice sunt pe bază de abonament, pentru companii care au nevoie permanentă de asistenţă, consiliere şi reprezentare juridică, sau pe bază de intervenţie punctuală, în funcţie de necesităţile firmei la un moment dat. În ceea ce priveşte dezavantajele pe care externalizarea serviciilor juridice le poate aduce companiei contractante, acestea ţin, din experienţa noastră, mai mult de o comunicare defectuoasă între cele două părţi. ", avocat Marius Coltuc, fondator Casa de avocatură Coltuc.
Companiile ar trebui să comunice permanent cu furnizorul către care a externalizat serviciul, fiind necesar chiar un plan de control din partea companiei asupra serviciului externalizat, mai precizează avocatul. Astfel poate fi evitată apariţia unor riscuri uşor de evitat.

Despre Casa de avocatura Coltuc

Fondată în anul 2005, după o îndelungată experienţă în domeniu, Casa de avocatură Coltuc a reuşit să se integreze pe deplin în piaţa juridică din România, oferind clienţilor săi servicii profesionale prompte şi eficiente. Departamente: recuperări creanţe, litigii, consultanţă, achiziţii publice, registrul comerţului, marketing şi relaţii cu clienţii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe