Emilian Frâncu cere fonduri pentru biserica “Cetăţuia" din Râmnicu Vâlcea

miercuri, 18 mai 2011

Emilian Frâncu cere fonduri pentru biserica „Cetăţuia" din Râmnicu Vâlcea

Senatorul Emilian Frâncu a trimis în această săptămână următoarea interpelare ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea:
„Unul dintre frumoasele locaşuri de rugăciune ale locuitorilor din Râmnicu Vâlcea este biserica Cetăţuia, datată încă de prin secolul al XV-lea. După cum relatează cronicile vremii, acest monument este legat de sfârşitul tragic al domnitorului Radu de la Afumaţi, important voievod al Ţării Româneşti, supranumit „Domnitorul celor 20 de războaie" sau „Radu cel Viteaz". Sacrificiul său este cu atât mai important cu cât la acea vreme Ţara Românească traversa o perioadă de presiune otomană care risca să transforme ţinutul în paşalâc turcesc.

Pentru noi, râmnicenii de astăzi, este important să punem în valoare aceste monumente, şi mai ales aceste personalităţi ale „vremilor" care au reuşit să păstreze neştirbită credinţa şi demnitatea neamului nostru, ale acelora care, după cum ne spune istoria, „nu au voit nicidecum să lase patria în mâini vrăjmaşe şi străine".
Consider că ar fi dureros şi nedrept ca un astfel de monument să rămână în anonimat, deoarece este aproape imposibil să incluzi într-un circuit turistic sau de pelerinaj un obiectiv care nu are drum de acces rutier. Nici măcar micuţa alee care leagă drumul principal de aşezământ nu a mai fost amenajată de foarte mulţi ani. Înşişi părinţii slujitori urcă cu greu treptele abrupte ale dealului pentru a oficia aici sau pentru a aduce diferite materiale necesare bisericii.

Având în vedere toate aceste aspecte, vă rog, doamnă ministru, să suplimentaţi fondurile alocate Primăriei Râmnicu Vâlcea în vederea asfaltării drumului care duce la acest monument istoric, astfel încât să poată fi permis şi accesul auto. Menţionez, de asemenea, că este posibilă şi realizarea unei parcări de dimensiuni reduse în apropierea monumentului, loc din care s-ar putea urca, apoi, pe jos, mai uşor, cealaltă porţiune de drum"

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe