Perspective economice favorabile pentru România

miercuri, 20 aprilie 2011

• Declaraţie politică

„Perspective economice favorabile pentru România"

Parcursul economic al României s-a îmbunătăţit conform unei analize a specialiştilor financiari. Progresul economic bun al ţării noastre a fost remarcat de Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România, de experţi ai Comisiei Europene, de BNR şi de alte instituţii financiare internaţionale. În plus, perspectivele leului în raport cu moneda euro pentru următoarea jumătate de an s-au îmbunătăţit în aprilie.

Astfel, conform EUROSTAT, indicele încrederii în economie a crescut în luna martie pentru a noua oară consecutiv. De asemenea, în acelaşi raport se specifică faptul că îmbunătăţirea aşteptărilor economice vine pe fondul creşterii încrederii în trei dintre cele cinci domenii analizate, respectiv industrie, consum şi construcţii. La nivelul Uniunii Europene, indicele încrederii în economie şi-a continuat trendul ascendent în martie.Indicatorul pentru UE a crescut cu 0,2 puncte,la 107,4. Şi statisticile privind ocuparea forţei de muncă sunt favorabile. Rata şomajului a scăzut cu 0,13 în luna ianuarie. Conform Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă în România, avem cu aproximativ 11.000 de şomeri mai puţin.Rata şomajului s-a diminuat în 28 de judeţe şi în Bucureşti, unde se înregistrează o scădere de 0,1 puncte procentuale. Şi pentru că zilierii vor avea cadrul legal pentru desfăşurarea activităţii, vor fi create conform estimărilor reprezentanţilor Ministerului Muncii, 200 de mii de locuri de muncă.

Guvernul Boc a făcut eforturi susţinute pentru a trece cu bine peste criza economică. Scutirea de la plata CAS a firmelor care angajează şomeri, Programul „Prima casă", Programului „Rabla", Programul „Primul siloz", sprijinul pentru IMM-uri prin intermediul Fondului de Garantare a creditelor pentru IMM-uri, oferirea de garanţii guvernamentale pentru beneficiarii proiectelor finanţate din fonduri structurale în domenii prioritare pentru economia românească, sprijinirea asociaţiilor de proprietari prin garanţii de stat pentru contractarea creditelor în vederea reabilitării termice a locuinţelor, sprijinirea proiectelor de investiţii realizate de microîntreprinderi, cu o vechime mai mică de doi ani (Programul „Start"), Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri, ajutoare de stat pentru agricultură, amânarea la plată a obligaţiilor restante ale agenţilor economici afectaţi de criza economico - financiară precum şi acordarea altor înlesniri la plata obligaţiilor fiscale restante, achitarea datoriilor administraţiei centrale şi locale către agenţii economici: facturi restante şi lucrări recepţionate şi nefacturate au fost o parte din măsurile actualului Guvern pentru a sprijinii economia românească.

Sunt într-adevăr domenii ca agricultura, infrastructura şi turismul, ce ar putea fi principalele sectoare care să ajute România să evolueze favorabil din punct de vedere economic. Dacă vom putea reuşi să muncim mai mult terenurile agricole progresele ar fi evidente. Astfel, potrivit Ministerului Agriculturii din cele 14,7 milioane de hectare de terenuri agricole din România, doar 9,4 milioane de hectare sunt cultivate. De asemenea, ca şi până acum investiţiile în infrastructură trebuie să continue pentru a atrage producătorii străini. Şi nu în ultimul rând potenţialul turistic al României trebuie exploatat şi mai mult, iar, cu investiţii relativ mici, domeniul ar putea să devină competitiv.
Samoil Vîlcu
Deputat PDL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe