|marți, octombrie 19, 2021
  • Follow Us!

Coana Doina Migleczi faţă cu reacţiunea 

„Coana Doina Migleczi faţă cu reacţiunea”

Tiberiu Pîrnău

De ceva vreme încoace doamna Doina Migleczi, directorul general al Teatrului „Ariel” din Râmnicu Vâlcea, se comportă de parcă instituţia culturală respectivă ar fi privată, i-ar aparţine de drept sau ar fi moştenit-o din moşi strămoşi. Cu ifose de mare „proprietăreasă teatrală” şi cu „talente” de coană Chiriţă, aşa ni se înfăţişează mai nou madam Migleczi, care are impresia că a inventat rama la tablou şi că a pus coada la prună în teatrul vâlcean.

Se cuvine din start să precizăm că Teatrul Ariel se află în subordinea Consiliului Local al municipiului Râmnicu Vâlcea, fiind finanţat sută la sută de autoritatea locală. Cu alte cuvinte, Teatrul Ariel este subvenţionat, în cea mai mare parte, din bani publici, din impozitele şi taxele pe care le plătesc toţi locuitorii Râmnicului. Doina Migleczi este managerul acestei instituţii prin bunăvoinţa primarului Romeo Rădulescu, a consilierilor locali şi a noastră, a tuturor cetăţenilor din Râmnicu Vâlcea. Nu vreau să mă pronunţ eu acum în legătură cu calitatea spectacolelor puse în scenă de acest teatru, nu am expertiza necesară şi-mi cunosc lungul nasului. Sunt, însă, mulţi specialişti în Râmnicu Vâlcea care ar avea un cuvânt greu de spus în această privinţă, dar ei nu sunt băgaţi în seamă. Sunt marginalizaţi „prin grija” aceleiaşi doamne. O altă temă de discuţie…

Ceea ce m-a determinat să mă aplec cu mare atenţie asupra acestui subiect sunt sumele mari pe care le „toacă” acest teatru de buzunar, cu „tiraj” ultra-redus. Cea care conduce „ostilităţile” este aceeaşi Doina Migleczi care, am uitat să vă spun, este şi regizorul numărul unu al teatrului. Şi cum Migleczi şi centrează şi dă cu capul, cea mai mare parte a sinecurilor regizorale îi intră în buzunar. Migleczi s-a preocupat cu „maximă solicitare culturală şi intelectuală” ca Teatrul „Ariel” să aibă un repertoriu de 18 piese, iar la 8 dintre acestea ghiciţi cine este regizor şi scenograf? Bineînţeles că aceeaşi Doina Migleczi! Aşadar, pe lângă salariul de director general, „proprietăreasa teatrală” mai încasează şi bani din drepturile regizorale. Trecând peste aspectul de incompatibilitate evidentă (una şi aceeaşi persoană – director şi regizor, directorul îi semnează ştatul de plată regizorului) există şi o problemă ce ţine de moralitate…

Primarul Romeo Rădulescu s-a prins că e ceva putred la Teatrul Ariel, când a constatat recent că madam Migleczi dorea să pună în scenă un spectacol „grandios” la care doar costumele ar fi costat un miliard de lei (?!), bani publici pe care marea doamnă regizor îi oprise deja în contul instituţiei. Edilul Râmnicului a fost însă pe fază şi a luat decizia oportună, în calitate de ordonator de credite al teatrului, de a redirecţiona banii respectivi spre alte domenii care aveau nevoie reală de finanţare.
Aşteptăm cu interes un control de fond la Teatrul Ariel, dar şi la Cinematograful Ostroveni (condus de aceeaşi doamnă), efectuat de către Direcţia Economică a Primăriei Râmnicu Vâlcea, dar şi de alte instituţii abilitate. S-o vedem atunci pe „Coana Doina faţă cu reacţiunea”!

PS: Cu această ocazie, îi solicităm primarului Romeo Rădulescu să pună la dispoziţia presei vâlcene informaţii referitoare la fondurile cheltuite de la bugetul local pentru finanţarea Teatrului Ariel şi sumele încasate în ultimii doi ani de către Doina Migleczi, în tripla sa calitate: de director general al Teatrului Ariel, al Cinematografului Ostroveni şi regizor.

  Pinocchio, dupa: basmul lui Carlo Collodi, regia Camelia Constantin 
  Alexandru Lapusneanul, dupa: Macarie, Azarie, Ureche, Negruzzi si scene de Dan Micu, regia Doina Migleczi  
  Cenusareasa dupa Fratii Grimm, regia Alin Paius  
  Amintiri, amintiri dupa Ion Creanga, regia Nicolae Poghirc  
  Mos Martin – Doctor de Nevoie de Dan Costantin, regia: Simina Mititelu
  D’ale Carnavalului de Ion Luca Caragiale, regia Aurel Palade  
  Cerere in casatorie si Ursul de Anton Pavlovici Cehov, regia Doina Migleczi  
  Conu’ Leonida fata cu reactiunea de Ion Luca Caragiale, regia Doina Migleczi  
  Giocondele, regia Brigitte Louveaux  
  Tara lui Gufi de Matei Visniec, regia Aurel Palade  
  Textul inainte de toate de Doru Motoc, regia Doina Migleczi  
  Provocarea sau Zborul, ce fericire! de Doru Motoc, regia Doina Migleczi  
  Sluga la doi stapani de Carlo Goldoni, regia Gelu Badea  
  O noapte furtunoasa de Ion Luca Caragiale, regia Doina Migleczi  
  O scrisoare pierduta de Ion Luca Caragiale, regia Doina Migleczi  
  Tom & Jerry de Rick Cleveland, Regia Aurel Palade  
  Viata printre pubele de Ivan Koulekov, Regia Nevena Miteva  
  Antinomia majordomului, regia Rolando Macrini  
  Gaitele, de Alexandru Kiritescu, regia Doina Migleczi

Leave a Response