Primarii PSD vor fi văduviţi de fonduri

miercuri, 23 februarie 2011

Ca urmare a colaborării PSD-PNL de la judeţ,

Primarii PSD vor fi văduviţi de fonduri

Tiberiu Pîrnău

Strâns puternic cu uşa de liderii USL de la centru, preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Cîlea, adoptă decizii în devafoarea primarilor PSD. Consilierii judeţeni liberali şi pesedişti au bătut din nou palma pentru a-l schimba din funcţie pe vicepreşedintele pedelist Romulus Bulacu. Cele două partide au transmis această solicitare executivului Consiliului Judeţean Vâlcea, care s-a şi grăbit să pună proiectul de hotărâre pe ordinea de zi a şedinţei programată în data de 28 februarie.
În aceeaşi şedinţă se va discuta alegerea unui nou vicepreşedinte din rândurile consilierilor judeţeni. Astfel se conturează o nouă majoritate la conducerea judeţului, PSD+PNL, ca urmare a constituirii la nivel naţional a Uniunii Social Liberale.

Liberalii s-au orientat deja spre persoana pe care o vor propune pentru funcţia de vicepreşedinte: Mircea Poenaru. Preşedintele Consiliului Judeţean şi al PSD Vâlcea, Ion Cîlea, nu se arată, însă, prea încântat de noua configuraţie politică, având în vedere că, în urma unui calcul simplu, partidul său are de pierdut în planul repartizării fondurilor în teritoriu. Matematica în acest caz este una simplă, dar defavorabilă localităţilor cu primari PSD: pedeliştii aveau doar 14 primari, liberalii au mai mult de 30 de primari. Varianta colaborării cu PDL era una extrem de avantajoasă pentru PSD, care trebuia „să mulţumească" financiar doar 14 localităţi portocalii şi nu peste 30 de comune şi oraşe galbene. Diferenţa sumelor repartizate comunelor de la 14 la 30 era, în cazul păstrării colaborării cu PDL-ul lui Romulus Bulacu, redistribuită comunelor pesediste. Reorientarea PSD spre PNL îi creează posibilitatea liderului liberal Cristian Buican de a-şi întări autoritatea în interiorul organizaţiei, având în vedere că el va decide unde se vor îndrepta banii repartizaţi localităţilor liberale, conform noului algoritm politic.

Ion Cîlea strânge acum din dinţi şi merge mai departe în această alianţă USL, chiar dacă, aşa cum am demonstrat, localităţile cu primari PSD vor avea de suferit din punct de vedere economic.

Romulus Bulacu, de neclintit


Expunerea de motive care însoţeşte proiectul de hotărâre, solicitarea celor 21 de consilieri judeţeni este întemeiată pe dispoziţiile art. 18, alin. 4, din Legea 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, potrivit cărora „mandatul de vicepreşedinte al consiliului judeţean poate înceta înainte de termen în urma eliberării sau revocării acestuia din funcţie, în condiţiile Legii 215/200". Potrivit art. 101, alin. 3, din Legea administraţiei publice locale, „eliberarea din funcţie a vicepreşedinţilor consiliului judeţean se face cu votul secret al majorităţii consilierilor în funcţie, la propunerea a cel puţin unei treimi din numărul acestora. Eliberarea din funcţie a vicepreşedinţilor consiliului judeţean nu se poate face în ultimele şase luni ale mandatului consiliului judeţean".

Referitor la intenţia noii alianţe PSD-PNL, vicepreşedintele Romulus Bulacu ne-a declarat: „Mă aşteptam la acest lucru din partea consilierilor judeţeni. Asta este până la urmă rostul noii formaţiuni politice USL, iar la Vâlcea trebuie să o concretizeze într-o alianţă la Consiliul Judeţean. Surpriza ar fi ca cele două partide să nu reuşească în demersul lor de a mă schimba din funcţie. Oricum, vreau să vă spun că mandatul actualei conduceri a Consiliului Judeţean Vâlcea este de patru ani şi de aceea PDL va încerca să-şi menţină poziţia pe care o are în cadrul acestei instituţii. Mai multe detalii nu vă pot da acum".

Încercarea de a-l mazili pe vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Romulus Bulacu, are foarte puţine şanse de reuşită din cel puţin două motive majore: 1. există deja o hotărâre definitivă şi irevocabilă favorabilă vicepreşedintelui Bulacu în urma unei încercări anterioare de a fi destituit din funcţie; 2. prefectul Petre Ungureanu nu va sta cu mâinile în sân şi va ataca, conform legii, respectiva hotărâre.
Cu alte cuvinte, liberalii vâlceni mai au de aşteptat cel puţin până în vara anului 2012 pentru un post de vicepreşedinte în CJ Vâlcea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe