Drama Cristinei Neagu

duminică, 27 februarie 2011

Drama Cristinei Neagu

• cea mai bună handbalistă a lumii a anului trecut trebuie să se decidă rapid dacă va suferi o intervenţie chirurgicală sau dacă va încerca varianta propusă de Ţiriac

Cristina Neagu a reuşit, în premieră pentru hadbalul feminin românesc, să câştige titlul de cea mai bună handbalistă a lumii în anul precedent. Interul Oltchimului a avut un sezon excelent, a jucat o finală de Liga Campionilor în tricoul roş-albastru şi a excelet la echipa naţională, sub conducerea lui Radu Voina. Încă de la transferul de la Rulmentul Braşov, Cristina a acuzat dureri la umărul drept şi în multe partide s-a observat că joacă jenată de problemele medicale.

Andersen a tras semnalul

Tehnicnaul danez, Anja Andersen, s-a interesat de eventualele probleme medicale ale elevelor sale şi când a văzut diagnosticul lui Neagu a decis că aceasta nu mai are voie să arunce la poartă pentru ca situaţia să nu se agraveze. Cristina a jucat meciul cu Buducnost dar a avut doar rolul de pasator şi apoi a stat mai mult în apărare în deplasarea de la Navara. În partida cu Mercator Ljubljana, nu a mai fost inclusă în lot şi a luat loc pe banca tehnică, fiind al treilea oficial. "Eu niciodată nu pun în prim plan rezultatele în cazul în care este vorba de starea de sănătate a handbalistelor. Ştiu că sunt antrenori şi conducători de club care nu au părarea mea dare u nu pot să fiu aşa. Cristina riscă mult în cazul în care aruncă la poartă. Eu i-am luat diagnosticul şi l-am arătat unui specialist din Danemarca şi aşa am ajuns la această concluzie. Cred ca fiecare jucatoare din aceasta echipa este o persoana fantastica si le voi privi intotdeauna ca pe niste fiinte umane, nu vreau sa isi agraveze accidentarile. Cunosc cazuri din experienta proprie, care s-au rezolvat dupa operatii. Mette Melgaard si Johanna Wiberg au avut astfel de accidentari, s-au operat si acum joaca fara dureri", a spus Anja Andersen.

La controale în Danemarca şi Belgia

La numai o zi distanţă de meciul cu Ljubljana, Cristina a plecat alături de medicul Oancea şi de Anja Andersen. Prima oprire a fost la o clinică importantă din Danemarca. Interul Oltchimului şi al României a mai fost şi la o clinică din Belgia dar nu a dezvăluit verdictul primit de la medici. Potrivit zvonurilor, medicii i-au recomandat handbalistei o intervenţie chirurgicală. În actualul lot al Oltchimului alte trei handbaliste au suferit intervenţii chirurgicale pentru probleme la umăr, Iulia Puşcaşu, Steluţa Luca şi Valeria Beşe. În cazul în care se va opera, pentru Neagu acest sezon ar fi terminat, urmând să treacă printr-o recuperare lungă şi dureroasă.

Sfătuită să nu se opereze

Două handbaliste celebre ale României, Simona Gogârlă şi Gabi Rotiş o sfătuiesc pe Neagu să nu se opereze şi să încerce o altă soluţie. "Eu am fost nevoită să mă operez, îmi sărise umărul! Dar tot ce pot spune e că Neagu trebuie să tragă cît poate de ea. Ştiu şi eu, sînt dureri suportabile, pe care nu le mai simţi în momentul în care ţi se încălzeşte umărul. În momentul în care te operezi la umăr, nu mai eşti acelaşi jucător. Forţa aruncării scade cu peste 25 la sută, iar recuperarea după o astfel de operaţie e groaznică", a declarat Gogârlă, handbalistă care a suferit o intervenţie chirurgicală asemănătoare. "Sportul de performanţă de azi se face cu dureri, e normal să te doară umărul! Eu i-am spus Anjei, cînd m-am transferat la Slagelse, că am dureri la început de sezon, pentru că veneam după o perioadă de pauză, şi apoi în momentul în care umărul era suprasolicitat, mai ales la sala de forţă. M-a convins că trebuie să mă operez, că-mi va fi mai bine apoi. "După opt luni nu mai puteam să mişc braţul de durere. Două intervenţii chirurgicale şi degeaba. M-au acuzat tot pe mine că nu am făcut recuperarea cum trebuie! Am ajuns în Austria şi m-am dus la Herbert Resch, doctorul care l-a operat şi pe schiorul Hermann Mayer. Noroc cu el, că altfel cariera mea se oprea la 28 de ani", a completat Rotiş. Şi tenismenul Adrian Voinea a declarat că regretă că a luat decizia de a se opera la umăr: "M-am operat de mai multe ori şi nu am mai putut continua la nivel mare. A trebuit să renuţ la tenisul de mare performanţă la doar 29 de ani. Din păcate, multă lume te judecă doar după un meci sau o minge ratată".

Salvarea vine de la Ţiriac?

Salvarea Cristinei Neagu pare să vină de la fostul mare tenismen, Ion Ţiriac. Aceasta a sfătuit-o pe handbalista Oltchimului să nu se opereze şi să încerce un tratament nu foarte obişnuit, prin presopunctură. Mai mult decât atât, Ţiriac i-a pus la dispoziţie Cristinei avionul personal pentru a afce deplasarea la o clinică din Salzburg (Austria), unde va fi tratată prin presopunctură. Aici s-au recuperat în trecut şi jucătorul de tenis Boris Becker şi înotătoarea Camelia Potec. Cristina a ajuns, deja, în Austria şi în câteva zile se va afla dacă acest tratatment va da roade. Neagu are şanse minime să poată juca în disputa pe care Oltchim o va avea cu Itxako Estella, în etapa a patra a grupelor principale ale Ligii Campionilor.

Alte trei probleme la Oltchim

Alte trei handbaliste ale Oltchimului au probleme medicale în acest moment. Adina Meiroşu este suspectă de ruptură de menisc şi nu a fost folosită în meciul din Spania dar nici în cel de pe propriul teren cu Ljubjana. Ionela Stanca are probleme medicale la genunchi şi a ratat întâlnirea cu Buducnost Podgorica. A jucat apoi cu Itxako şi Krim Ljubljana dar nu pare la capacitate maximă. În fina, Ramona Maier Farcău are probleme la tendon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe