Tranzactie uriasa pe bursa energiei: ArcelorMittal Galati a cumparat energie ieftina de la Hidroelectrica

miercuri, 29 decembrie 2010

Tranzactie uriasa pe bursa energiei: ArcelorMittal Galati a cumparat energie ieftina de la Hidroelectrica

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Miercuri, 29 decembrie 2010, 11:48 Economie | Energie

ArcelorMittal Galati a reusit sa cumpere de la Hidroelectrica energie ieftina prin asa-numita bursa a energiei-OPCOM. Cantitatea este uriasa, 1,75 milioane MWh la un pret de 130 lei/ Mwh, in conditiile in care pretul mediu pe OPCOM este de peste 160 lei/Mwh. Tranzactia s-a desfasurat pe Piata Centralizata a Contractelor Bilaterale (PCCB), astazi, la ora 10.00. Nu este prima achizitie de acest fel. Si la sfasitul anului trecut, a fost incheiat un contract valabil pentru 2010 prin care Hidroelectrica a vandut o cantitate de 1,73 de milioane de Mwh, la un pret de 138 de lei/Mwh. Practic, ArcelorMittal Galati continua sa cumpere energie ieftina, la fel ca si alti "baieti destepti". Diferenta este ca renumitii "baieti destepti" au contracte incheiate pe multi ani atribuite direct, in timp de Arcelor Mittal incheie contracte pe un an prin OPCOM.

Potrivit informatiilor de pe OPCOM, perioada de livrare a energiei ieftine catre ArcelorMittal Galati este 07.01.2011- 06.01.2012.

ArcelorMittal este al doilea mare consumator de energie din Romania, dupa Alro Slatina, companie renumita, de asemenea, pentru contractul avantajos incheiat cu Hidroelectrica.

• Contractul incheiat pentru livrarea de energie pe 2010 a fost criticat de Consiliul Concurentei, in conditiile in care pretul era putin mai mare decat cel convenit pentru 2011.

Potrivit unui raport al Consiliului Concurentei dat publicitatii in octombrie, din vanzarea cantitatii de 1,7 milioane de Mwh la pretul de 138 lei/Mwh, Hidroelectrica a pierdut circa 21 milioane de lei. Aceasta in conditiile in care pretul de piata era de 160 lei/MWh.

• "Compania (n.red. Hidroelectrica) a scos pentru prima oara pe OPCOM o cantitate de energie de 1,7 TWh. "Cu toate acestea, tranzactia s-a derulat contrar spiritului in care a fost emis Ordinul nr. 445/2009, adica Hidroelectrica sa ofere pe OPCOM energie si sa vanda cui da mai mult. In loc sa se intample asa, un cumparator (ArcelorMittal - Sidex) a venit cu o cerere de 1,7 TWh la care oferea un pret de 138 lei/MWh, iar Hidroelectrica a raspuns imediat ofertei, desi pretul pe piata pentru electricitate pe OPCOM la momentul respectiv era de cca 160 lei/MWh. Ce s-ar fi intamplat daca Hidroelectrica vindea in spiritul Ordinului nr. 445/2009? Cum pretul pietei era de 160 lei/MWh, Hidroelectrica ar fi putut cere un pret usor mai mic (sa zicem, 159 lei/MWh) si ar fi avut cerere din partea celor care cumparau oricum la 160, iar ArcelorMittal fie ar fi acceptat pretul, fie altii ar fi cumparat cantitatea respectiva de electricitate la pret mai bun pentru Hidroelectrica. In alte cuvinte, Hidroelectrica a pierdut (159-138)*1.000.000, adica 21 de milioane, doar din aceasta tranzactie", se arata in raportul Consiliului Concurentei.


Hidroelectrica are intr-adevar contracte incheiate netransparent intre 2002-2004, cele mai lungi fiind pe 10 ani, insa pe masura ce acestea expira electricitatea disponibila ar trebui vanduta prin OPCOM. In loc de aceasta, vechile contracte sunt prelungite la preturi putin mai mari, dar mult sub cele la care se tranzactioneaza pe OPCOM (chiar la jumatate)", se mai arata in raport.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe