S-a inaugurat Centrul de Expoziţii şi Convenţii de la Călimăneşti

miercuri, 22 decembrie 2010

• Proiectul de la Seaca a ajuns la final:

S-a inaugurat Centrul de Expoziţii şi Convenţii de la Călimăneşti

Staţiunea Călimăneşti - Căciulata devine, începând de miercuri, 22 decembrie şi o destinaţie de afaceri, nu doar una de tratament şi agrement, aşa cum era cunoscută până acum. Centrul de Convenţii şi Expoziţii Nord Oltenia, care a fost construit la Seaca şi-a deschis porţile pentru zeci de vizitatori veniţi la deschiderea acestuia. Inaugurarea a avut loc începând cu ora 14.00, în pavilionul central al Centrului de Convenţii şi Expoziţii, prezenţi fiind reprezentanţi ai Primăriei Călimăneşti (beneficiară a proiectului), Consiliului Judeţean Vâlcea, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului. Primarul staţiunii Călimăneşti - Căciulata, ing. Ilie Amuzan a apreciat că „proiectul Centrului de Convenţii şi Expoziţii Nord Oltenia este cel mai important pas în demersul nostru, de a impune oraşul Călimăneşti ca un brand internaţional în domeniul turismului".

Spectacol de colinde la inaugurarea construcţiei

Au fost invitaţi să participe la deschidere şi reprezentanţi ai Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, ai Camerei de Comerţ şi Industrie Vâlcea, dar şi reprezentanţi din partea constructorului, SC Confort SA şi SC Erbaşu SA (asociatul constructorului), personalităţi politice şi reprezentanţi mass-media. În cadrul manifestării, reprezentanţii societăţilor care au lucrat la ridicarea celor cinci pavilioane expoziţionale vor preda amplasamentul către beneficiarul proiectului, iar la finalul inaugurării participanţii sunt invitaţi la un concert de colinde. Proiectul centrului expoziţional de la Seaca este cel mai mare de acest gen din judeţul Vâlcea şi din această zonă a Olteniei, visul primarului staţiunii Călimăneşi, Ilie Amuzan fiind acela de a crea un mic „Romexpo" la Vâlcea şi de a încuraja astfel turismul de afaceri, domeniu pentru dezvoltarea căruia Călimăneştiul nu a avut până acum infrastructura necesară. Obiectivul general al proiectului în valoare de 9,35 milioane de euro fără TVA, din care valoarea cheltuielilor eligibile este de 8,25 milioane de euro este dezvoltarea infrastructurii de afaceri şi îmbunătăţirea accesului la mediul de afaceri, furnizarea de informaţii, servicii şi tehnologii, cu scopul de a creşte nivelul competitivităţii afacerilor şi de a crea un cadru favorabil atragerii investiţiilor locale şi străine în zona Călimăneşti - Vâlcea şi, implicit, în Regiunea Sud - Vest Oltenia.

Cel mai mare proiect profitabil din regiune va crea peste 100 de locuri de muncă

Centrul Expoziţional de la Seaca este considerat primul proiect din tară ca şi modernitate şi cel de-al doilea din punctul de vedere al mărimii. Proiectul cuprinde un pavilion expoziţional central, o platformă expoziţională în aer liber, adiacentă pavilionului expoziţional, patru pavilioane expoziţionale modulare, spaţii pentru expoziţii şi meşteşuguri populare, spaţii verzi, depozite şi servicii. Complexul va mai cuprinde o sală de conferinţe şi congrese cu o capacitate de 2.500 de locuri. Proiectul iniţial a demarat în luna octombrie 2004, fiind depus spre finanţare în cadrul licitaţiei naţionale a programului Phare 2004-2006 Coeziune Economică şi Socială - Dezvoltarea Infrastructurii Regionale din luna octombrie 2005, iar lucrările au început efectiv în luna martie 2008. Primarul staţiunii turistice Călimăneşti-Căciulata, Ilie Amuzan îşi vede acum eforturile din ultimii cinci ani răsplătite, deoarece acest proiect, care a fost ideea sa încă din momentul când a fost ales în primul mandat la Primăria Călimăneşti este acum finalizat.

„Sunt foarte bucuros că astăzi, după cinci ani şi 11 milioane de euro de când am demarat materializarea acestei idei, în preajma sărbătorilor, aprindem în sfârşit luminile la Centrul Expoziţional de la Seaca. Pe de altă parte, reprezentantul Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, cel care a avut un rol important în finanţarea acestui proiect este de părere că „trebuie să depunem toate eforturile necesare pentru a asigura succesul centrului, întrucât estimăm că acesta ca antrena crearea de noi locuri de muncă şi o creştere cu 2% a PIB-ului judeţului în următorii cinci ani. Astfel, prin cel mai mare proiect public generator de venit din regiunea Sud-Vest Oltenia ne onorăm angajamentul de a face din Vâlcea un judeţ competitiv, mai dinamic şi mai prosper", a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea. Următorul pas în implementarea proiectului este achiziţia dotărilor necesare şi apoi ocuparea spaţiilor de firmele expozante. În primă fază, proiectul va presupune şi crearea a 45 de locuri de muncă, respectiv în primii doi ani de implementare, urmând ca în următorii trei ani să se adauge încă 50 de locuri de muncă indirecte.

În afară de centrul expoziţional, la Călimăneşti mai sunt implementate în prezent alte două proiecte finanţate din fonduri europene, respectiv „Mirajul Oltului", a cărui valoare este de peste 34,98 milioane de lei şi proiectul de „modernizare a parcurilor din staţiunea Călimăneşti - Căciulata", în valoare de peste 25,51 milioane de lei. Acum, principala preocupare a primarului Ilie Amuzan este aceea de a încuraja dezvoltarea unei infrastructuri de cazare turistică care să ofere condiţii foarte bune pentru vizitatorii centrului, iar în acest sens urmează ca în zonă să se construiască noi hoteluri şi pensiuni de 4 şi 5 stele. Investiţia de la Seaca este una de interes regional, nu doar local, care poate avea un impact major asupra dezvoltării economice a judeţului şi a regiunii. Foarte multe organizaţii din ţară şi străinătate, Camere de Comerţ, Asociaţii ale Oamenilor de Afaceri şi agenţi economici şi-au manifestat deja interesul pentru serviciile oferite de Centrul de Convenţii şi Expoziţii Nord-Oltenia.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe