• „Ziarul de Vâlcea“ a avut din nou dreptate:
Teodor Trancă, prim-procurorul judeţului Vâlcea a fost următoarea „victimă” a DNA în dosarul Dobrişan – Ciogescu. Trancă a fost audiat, sâmbătă noaptea, de procurorii DNA Piteşti. Sâmbătă dimineaţa, procurorii DNA, însoţiţi de mascaţi, au percheziţionat casa părintească din Drăgoeşti a magistratului.
„Filmaţi-mă, faceţi ce vreţi, reputaţia mea este terminată“ le-a declarat patetic magistratul ziariştilor, înainte de intrarea în sediul DNA. Teodor Trancă, numit în funcţia de prim procuror al PT Valcea în 2007, a fost chemat la audieri luni dimineaţa, dar lucrurile s-au precipitat dupa ce casa sa părintească, din localitatea Drăgoesti, a fost percheziţionată, sâmbătă dimineaţa de procurori DNA, însoţiţi de mascaţi. Magistratul a declarat că anchetatorii căutau fotografii cu omul de afaceri Ovidiu Ciogescu, aflat în penitenciarul din Colibaşi, şi cu o femeie Ramona care lucrează la firma acestuia. Au căutat în chiloţi, în posetele fetelor; au plecat cu coada între picioare, a spus presei Teodor Trancă. Audierile procurolului s-au încheiat la ora 3, Trancă afirmând că are calitatea de invinut.
Surse din DNA susţin că seful Parchetului de pe lângă Tribunal Vâlcea ar fi implicat în anumite afaceri cu arestatul Ciogescu, patronul societăţii de construcţii Electro Vâlcea, fiind acuzat de luare de mita, de trafic de influenţă, dar şi de şantaj.„Nu înţeleg ce se intamplă. Sunt nevinovat. Aveam citaţie să mă prezint luni, de dimineaţa, la sediul DNA. Căutau nişte poze cu Ciogescu. De asemenea, au căutat şi facturi pentru obiectele electrocasnice găsite la domiciliu. Mai mult nu stiu”, a declarat anterior Trancă, pentru ziariştii de la publicaţia „Vocea Vâlcii“.
„Ziarul de Vâlcea“ a atras atenţia autorităţilor în legătură cu activitatea dubioasă a procurorului Teodor Trancă încă din anul 2007. Ziarul nostru a tras un semnal de alarmă, atunci când a fost organizat concursul pentru ocuparea funcţiei de procuror şef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea. La acea dată deţineam informaţii clare că anumite grupuri de interese cu ramificaţii în lumea interlopă îl susţineau pe procurorul Teodor Trancă să acceadă la respectiva funcţie. Procurorii DNA au cercetat şi aspectele sesizate de redacţia noastră şi ne-au dat, iată, dreptate. Redăm integral articolul din luna iunie a anului 2007:
„Ziarul de Vâlcea” apără Justiţia
Procurorii vâlceni riscă să fie conduşi de un individ controversat
Vineri, 8 iunie 2007, redacţia celei mai citite publicaţii pe internet din judeţ a trimis prin fax şi e-mail un comunicat Ministrului Justiţiei şi Consiliului Superior al Magistraturii. Redăm în continuare partea principală din acest comunicat-sesizare :
„ Redacţia bisăptămânalului Ziarul de Vâlcea dar şi alte redacţii din judeţul Vâlcea, deţin informaţii legate de susţinerea din umbră, de către grupuri de interese suspecte, a procurorului Teodor Trancă.
Se urmăreşte sprijinirea acestuia pentru a ajunge, după un examen-concurs ce va avea loc peste câteva zile, şeful procurorilor vâlceni. Ne exprimăm îngrijorarea faţă de avansarea acestui procuror deoarece asupra sa planează bănuiala că ar fi colaborat cu infractori, ar fi luat mită şi ar fi muşamalizat un accident rutier pe care l-a comis.
O parte a presei centrale a relatat despre aceste lucruri în vara anului 2005. Procurorul Teodor Trancă a fost cercetat de procurorii-inspectori ai Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru săvârşirea a nu mai puţin de trei infracţiuni. Este vorba de producerea unui accident rutier cu maşina instituţiei pe raza judeţului Vâlcea în stare de ebrietate, cu victimă şi fugă de la locul accidentului; favorizarea unei bande de hoţi de maşini; luare de mită de la Mudura, un benzinar bihorean, care a ţepuit Arpechim Piteşti cu peste 15 miliarde de lei, la nivelul anilor '97-'98; cea de-a treia faptă pentru care magistratul vâlcean a fost cercetat - favorizarea membrilor unei reţele de hoţi de maşini.
Ca urmare vă rugăm să dispuneţi verificarea sesizării noastre şi luarea măsurilor necesare pentru ca pe importanta funcţie din judeţul nostru să fie numit un magistrat competent, cu o conduită ireproşabilă şi care să nu poată fi controlat şi condus din umbră de grupuri de interese. Sugerăm chiar amânarea examenului respectiv dacă timpul nu permite verificarea atentă a candidaţilor. Vă mulţumim anticipat şi vă rugăm să ne răspundeţi, în scris, la adresa noastră din antet.”
Trancã, un procuror „subţire“
Teodor Trancã este nãscut în anul 1959 în Drãgoeşti, unde are şi o gospodãrie. El a fost procuror general al Parchetului de pe lângã Curtea de Apel Piteşti. Doar tatãl sãu mai trãieşte. Are doi copii, fiica cea mare fiind preparator la o facultate de drept din Piteşti, iar cea micã este absolventă a facultăţii de stomatologie. Dupã ce a profesat câţiva ani în alt judeţ, Teodor Trancã a ajuns la Râmnicu Vâlcea, iar în anul 1994 a fost primul şef al Procuraturii Horezu. „A mai fost o perioadã, din 1998 pânã în 99 prim-procuror la Parchetul de pe lângã Judecãtoria Râmnicu Vâlcea, iar din luna mai 1999 procuror general al Parchetului de pe lângã Curtea de Apel Piteşti, funcţie ocupatã timp de doi ani. Eu am lucrat foarte puţin timp cu el, a avut dosare de infracţiuni judiciare, tâlhãrii cu violenţã, iar în ultimele luni a instrumentat dosare împotriva agenţilor de poliţie.” – a precizat Maria Nemoianu, care a ocupat funcţia de prim-procuror înaintea lui Trancă.
Douã maşini şi o casã
Conform propriei declaraţii de avere, procurorul Teodor Trancã deţine un teren intravilan de 787 de metri pãtraţi, cumpãrat în anul 1995 pe numele sãu şi al soţiei, o casã de locuit în Râmnicu Vâlcea, construitã în regie proprie în 1999 şi douã maşini, cumpãrate, un Audi şi un Peugeot. În schimb, are un credit la BCR de 37.000 de euro, scadent în 2026 şi a obţinut în ultimul an, din salariul de procuror 44.380 de lei, plus aproximativ 7000 de lei din activitãţi didactice la Universitatea din Piteşti. Soţia procurorului, Florentina, funcţionar la Romexterra Bank a câştigat 10.000 de lei din salariu. Procurorul Trancã a avut de-a face cu lumea interlopã.
Web Design by DowMedia