Dobrişan şi Ciogescu, trimişi în judecată de DNA la “pachet” cu alte patru persoane

miercuri, 20 octombrie 2010

Dobrişan şi Ciogescu, trimişi în judecată de DNA la „pachet” cu alte patru persoane

• Dorin Dobrişan este acuzat de 6 infracţiuni, iar Ovidiu Ciogescu de 5 infracţiuni
• prejudiciul total reţinut în dauna CEC Bank Sucursala Vâlcea se ridică la circa 750.000 euro
• în cauză s-a dispus disjungerea şi continuarea cercetărilor într-un dosar separat pentru alte infracţiuni de corupţie

Zilele trecute, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaţilor: Dorin Dobrişan, fost director al CEC Bank Sucursala Vâlcea, şi Ovidiu Ciogescu, administrator al SC Electrovâlcea SRL şi SC Marvelov SRL.

În sarcina lui Dorin Dobrişan, procurorii DNA au reţinut infracţiunile de luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, infracţiunea de spălare a banilor, complicitate la infracţiunea de delapidare, toate în formă continuată.

În schimb, în sarcina lui Ovidiu Ciogescu, DNA a reţinut infracţiunile de dare de mită, complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, fals în înscrisuri sub semnătură privată, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, infracţiunea de spălare a banilor, toate în formă continuată.

De asemenea, au mai fost trimise în judecată, în stare de libertate, următoarele persoane: Constantin Bodea, inginer în cadrul Compartimentului Logistică al CEC Bank Sucursala Vâlcea, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită, uz de fals, complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, uz de fals, complicitate la infracţiunea de delapidare, complicitate la infracţiunea de spălare a banilor, toate în formă continuată;

Luminiţa Popescu, asociat unic şi administrator al SC Delux Imobiliare Rm. Vâlcea, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată;

Florina Kovacs, administrator al SC Pro Confort SRL Rm. Vâlcea, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată;

Mădălina Alexandra Ciuteanu, consilier vânzări în cadrul CEC Bank Sucursala Vâlcea, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial şi instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată.

Dobrişan a primit „cadou” patru maşini şi aparatură electrocasnică

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: în perioada februarie 2006 – noiembrie 2008, în baza unor înţelegeri frauduloase, inculpatul Dorin Dobrişan, în calitate de director al sucursalei Vâlcea a CEC Bank SA (societate cu capital integral de stat) şi de preşedinte al comitetului de credite al aceleaşi unităţi bancare, a semnat o serie de contracte de lucrări şi de prestări servicii, atribuite în condiţii nelegale societăţii SC Electrovâlcea SRL Rm. Vâlcea, administrate de inculpatul Ovidiu Ciogescu.

Valoarea totală a contractelor atribuite de CEC Vâlcea către executantul SC Electrovâlcea SRL privind efectuarea unor lucrări de construcţii, prestări servicii, reparaţii şi modernizări la diferite agenţii CEC aflate în subordinea sucursalei Vâlcea a fost de 1.431.196 lei. Din actele de urmărire penală efectuate în prezenta cauză a rezultat ca unul dintre acele contracte a fost atribuit şi derulat în condiţii nelegale, cauzându-se o pagubă în cuantum de 129.486,42 lei în dauna sucursalei Rm. Vâlcea a CEC Bank SA.

De asemenea, în perioada 2005 - 2009, SC Electrovâlcea SRL a beneficiat din partea unităţii bancare menţionate de o linie de credit acordată iniţial în cuantum de 1.000.000 lei şi suplimentată ulterior la suma de 6.250.000 lei, cu prelungirea perioadei de rambursare. Suplimentarea succesivă a liniei de credit s-a făcut cu încălcarea, de către inculpatul Dorin Dobrişan, a normelor bancare interne. În aceeaşi perioadă, SC Marvelov SRL (administrată de Ovidiu Ciogescu) a beneficiat de un credit bancar de investiţii in valoare de 382.500 lei şi de şase credite bancare de tip finanţare stocuri în sumă totală de 2.040.000 lei.

În schimbul „serviciilor” făcute în calitatea sa de director al Sucursalei CEC Bank Vâlcea şi respectiv de preşedinte al Comitetului de credite, Dorin Dobrişan a primit cu titlu de mită, de la Ovidiu Ciogescu, patru autoturisme de lux achiziţionate în sistem leasing, cu o valoare 164.422 euro şi 195.907 lei (Volkswagen Passat HL, Audi A6 Quattro 3TDI, Audi A4 2.7TDI, Volkswagen Passat model CC) şi bunuri de uz casnic în valoare de 27.220 lei (aparatură electronică precum home cinema, televizoare cu cristale lichide, combine frigorifice, maşini de spălat, etc).

Măsura arestării preventive, valabilă până la data de 30 octombrie

În contextul aceloraşi activităţi infracţionale, în perioada 2006 – 2009, inculpatul Constantin Bododea, în calitate de inginer în cadrul Compartimentului Logistică al CEC Bank Sucursala Vâlcea, referent de specialitate în cadrul Compartimentului Logistic a facilitat atribuirea în mod preferenţial a unor contracte de lucrări SC Electrovâlcea SRL şi totodată, în calitate de diriginte de şantier, a confirmat, prin semnarea devizelor – situaţii de lucrări, decontarea unor lucrări ce nu au fost executate ori care depăşeau valoarea reală a investiţiei, semnând în acest sens procese verbale de recepţie la terminarea lucrărilor, pentru lucrări ce nu erau executate. În schimb, a primit cu titlu de mită de la Ovidiu Ciogescu bunuri de uz casnic în valoare totală de 27.554 lei (aparatură electronică precum home cinema, televizoare cu cristale lichide, aparat foto digital, notebook, frigider, maşina de spălat etc). Toate sumele pentru cumpărarea produselor date cu titlu de mită au fost luate şi folosite din gestiunea SC Electrovâlcea SRL.

De asemenea, Dorin Dobrişan, în calitate de director al CEC Bank Sucursala Vâlcea a dispus efectuarea de plăţi nejustificate aferente unor contracte de intermediere către SC Delux Imobiliare SRL Rm. Vâlcea, SC Pro Confort Construct SRL Rm. Vâlcea şi SC Marvelov SRL Rm. Vâlcea în valoare totală de 203.022,11 lei. Banii au fost decontaţi fără a exista documente care să ateste prestarea în fapt a respectivelor servicii, pe baza unor documente fiscale falsificate de administratorii celor trei societăţi, inculpaţii Luminiţa Popescu, Florina Kovacs şi Ovidiu Ciogescu, fără respectarea obligaţiilor contractuale.
La data de 16 noiembrie 2007, Dorin Dobrişan, în calitate de preşedinte al comitetului de credite din cadrul Sucursalei CEC Bank Vâlcea şi-a aprobat şi a contractat un credit de nevoi personale de la aceeaşi sucursală în cuantum de 1.200.000 lei şi alt credit de 700.000 lei, pentru inculpatul Constantin Bododea, utilizat în realitate tot de Dorin Dobrişan. Pentru obţinerea celor două credite inculpatul, sprijinit fiind de inculpata Mădălina Ciuteanu, a folosit documente falsificate. Cele doua credite nu au mai fost returnate.

Prejudiciul total reţinut în dauna CEC Bank sucursala Rm. Vâlcea se ridică la 3.154.047 lei (750.000 euro), instituţia respectivă constituindu-se parte civilă cu suma de 2.380.516 lei. În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurile mobile sau imobile aparţinând inculpaţilor Dorin Dobrişan, Ovidiu Ciogescu şi Constantin Bododea.

La data de 2 septembrie 2010, Tribunalul Argeş a hotărât arestarea preventivă a inculpaţilor Dorin Dobrişan şi Ovidiu Ciogescu, măsură valabilă până la data de 30 octombrie 2010. Faţă de inculpatul Constantin Bododea procurorii au dispus măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu, iar faţă de inculpatele Luminiţa Popescu, Florina Kovacs şi Mădălina Ciuteanu, măsura preventivă de a nu părăsi ţara, valabile până la datele de 29, respectiv 30 octombrie.
La instrumentarea acestui dosar, procurorii anticorupţie au colaborat cu ofiţeri din cadrul MAI – Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă şi Inspectoratul de Poliţie al judeţului Argeş. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Vâlcea. În cauză s-a dispus disjungerea şi continuarea cercetărilor într-un dosar separat pentru alte infracţiuni de corupţie. (P.C.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe