Oltchim îşi plăteşte obligaţiile faţă de stat şi bănci şi îşi desfăşoară activitatea fără ajutor de stat

miercuri, 15 septembrie 2010

PCC dezinformează.

Oltchim îşi plăteşte obligaţiile faţă de stat şi bănci şi îşi desfăşoară activitatea fără ajutor de stat

Referitor la articolul “Declaratia PCC SE ca raspuns la recentele atacuri lansate impotriva PCC de catre directorul general al Oltchim Constantin Roibu, publicate in 07.09.2010 in presa locala din Valcea” publicat in Curierul de Ramnic din data de 13 septembrie 2010, conducerea S.C. OLTCHIM S.A. Rm. Valcea face urmatoarele precizari:

- Nu ne mai surprinde de mult timp campania de presa agresiva si disperata a actionarului minoritar PCC SE, pentru ca noi deja cunoastem interesul acestuia pentru privatizarea S.C. OLTCHIM S.A., si anume acela de a-l prelua la un pret derizoriu sau mai degraba sa elimine un competitor major (OLTCHIM) de pe piata al companiei Rokita din Polonia, detinuta de PCC SE.

- Acest actionar se insala daca crede ca poate sa realizeze acest tel cu ajutorul “Curierului de Ramnic”, singurul ziar care le face jocul.
- Interesele PCC SE in acest conflict mediatic sunt mult prea mari pentru a putea fi percepute si intelese de cei care le preiau si le transpun in aceasta publicatie, mai ales ca nu se documenteaza si se preiau “add literam” afirmatiile si datele transmise de PCC SE. Ne surprinde total neplacut atitudinea “Curierului de Ramnic” care nici n-a incercat sa afle adevarul si s-a aruncat direct in denigrarea managementului OLTCHIM, facand jocul companiei PCC.

Afirmatiile facute in acest articol nu corespund cu realitatea si sunt vadit tendentioase si rau intentionate.
PCC SE, prin acest articol, nu face nimic altceva decat sa continue atacul la adresa S.C. OLTCHIM S.A. prin lansarea de informatii false cu tenta vadita de calomnie si denigrare a activitatii intregii echipe manageriale.

Astfel in acest articol PCC SE afirma ca “la OLTCHIM situatia s-a deteriorat sistematic incepand cu anul 2004, iar OLTCHIM a supravietuit numai datorita ajutorului continuu din partea statului roman, sub forma de scutiri fiscale, reesalonare a platilor catre societati controlate de stat, acordarea de garantii de stat, precum si imprumuturi acordate de banci de stat. Statul roman nu are nici un fel de beneficii din activitatea OLTCHIM. Datorita  situatiei financiare dezastruoase a companiei, Oltchim nu plateste taxe sau dividende la bugetul de stat”

Facem precizarea ca incepand cu anul 2004 situatia economico – financiara nu numai ca nu s-a deteriorat, ci, din contra,  S.C. OLTCHIM S.A. in perioada 2004 – 2006 a inregistrat profit pe total activitate, iar cifra de afaceri si valoarea exportului au crescut semnificativ in aceasta perioada.

Pentru exemplificare:                   2004                2005             2006

Cifra de afaceri – mii EUR            338.990            397.987         491.362
Export – mii EUR                        234.793            283.716          354.017
Profit total – mii EUR                  20.633               6.250              2.491
Investitii – mii EUR                     18.780              24.531            51.841

Situatia societatii a inceput a se deteriora din anul 2007 odata cu diminuarea capitalului social al OLTCHIM, ca urmare a neseriozitatii de care au dat dovada reprezentantii PCC SE, care initial si-au dat acordul scris pentru diminuare si apoi, in aceeasi adunare, pentru majorare de capital social, iar in Adunarea Generala a Actionarilor efectiva sa nu-si mai respecte promisiunile, mergand pana la reclamatiile la Uniunea Europeana pentru presupusul ajutor de stat acordat companiei OLTCHIM.

Diminuarea capitalului social a condus la cresterea de 3 ori a cheltuielilor financiare datorita faptului ca societatea a ajuns in final la capitaluri proprii negative ca urmare a actiunilor PCC SE, situatie in care bancile creditoare au incadrat OLTCHIM intr-o clasa de risc mare. Urmare a acestei incadrari s-au marit semnificativ costurile bancare si, in plus, societatea nu a mai avut acces la credite pentru a-si finanta activitatea. Pierderea inregistrata a fost determinata tocmai de cresterea cheltuielilor financiare chiar daca societatea a inregistrat profit din activitatea de exploatare, vezi auditurile financiare 2007.
 
Incepand cu sfarsitul anului 2008 OLTCHIM inregistreaza pierderi datorita functionarii reduse la aproximativ 35% din capacitate din lipsa principalei materii prime etilena, determinata de oprirea activitatii de petrochimie de la Arpechim Pitesti de catre OMV PETROM SA si a blocajului financiar generat de activitatea PCC SE.

De remarcat, de asemenea, faptul ca S.C.  OLTCHIM S.A. dupa anul 2002:
-    nu a beneficiat de nici un fel de scutire fiscala sau reesalonare a debitelor inregistrate fata de Bugetul de Stat. S.C. OLTCHIM S.A. isi achita la scadenta toate datoriile inregistrate atat fata de Bugetul de Stat cat si fata de Bugetul local. Valoarea totala a platilor efectuate in ultimii 3 ani la bugete este de 177,8 milioane lei, din care 171,2 milioane lei la Bugetul de Stat (o medie anuala de 59,3 milioane lei) si 6,6 milioane lei la Bugetul local (o medie anuala de 2,2 milioane lei), fiind de departe cel mai important contribuabil din judet.

- nu a beneficiat de nici o  garantie de stat.

-    a contractat credite de la 10 banci comerciale, din care 9 cu capital privat si numai una cu  capital de stat.

-    OLTCHIM a achitat incepand cu anul 2007 toate ratele de credit si dobanzile scadente la creditele contractate cu garantia statului angajate si acordate inainte de anul 2002.
Toate aceste date prezentate cu privire la S.C. OLTCHIM S.A. sunt date concrete care se pot verifica prin situatiile financiare anuale auditate de firme reputate in domeniu (KPMG, Deloitte).

Fata de cele prezentate, se observa cat de rauvoitori si purtatori de interese meschine sunt atat cei cei care furnizeaza date false cat si cei care le publica fara sa verifice.

Conducerea OLTCHIM este pur si simplu indignata de atitudinea reprezentantilor PCC SE cat si a unei mici parti din presa, mai ales ca este vorba de cea locala, care avem pretentia ca este mult mai bine informata si care ni se pare corect sa apere interesele angajatilor OLTCHIM si a locuitorilor acestui judet.

Toate articolele si denigrarile facute de Curierul de Ramnic cat si de domnul Smeoreanu in Criterii Politice la adresa managementului OLTCHIM cat si la adresa domnului Roibu Constantin au fost folosite de PCC SE in noua reclamatie depusa la Bruxelles in data de 02.09.2010. Sunteti constienti ca ati facut jocul PCC SE si ati facut un mare deserviciu societatii comerciale OLTCHIM SA?
Ne punem intrebarea daca acest joc l-ati facut total dezinteresati sau exista alte motive la mijloc?

ECHIPA MANAGERIALA A S.C. OLTCHIM S.A.

Radu Olaru - Director General Adjunct Productie, Investitii
Alexandru Busca - Director General Adjunct Financiar
Vasile Mandica - Director Economic
Veronica Preoteasa - Director Comercial
Dumitru Radutoiu - Director Mentenanta
Victor Avram - Director ELECTRO-AMA
Victoria Negut - Director MCMSM  
Alin Smeu - Contabil Sef  
Cristian Georgescu - Director Productie
Cosmin Diaconu - Director Aprovizionare
Gheorghita Tudor - Director Uzina Clorosodice
Odorel Nicolescu - Director Uzina PVC
Ionel Bejenariu - Director Uzina Propenoxid - Polieteri
Marian Tapu - Director Divizie Materiale pentru Constructii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe