|marți, noiembrie 30, 2021
  • Follow Us!

Mii de ţigani din toată ţara au sărbătorit şi s-au ospătat de Sfânta Marie Mică la Bistriţa – Costeşti 

Mii de ţigani din toată ţara au sărbătorit şi s-au ospătat de Sfânta Marie Mică la Bistriţa – Costeşti

Căldărarii, gaborii şi argintarii din toată ţara s-au adunat miercuri, 8 septembrie, pe dealul din satul Bistriţa, comuna Costeşti, pentru a sărbători ziua Naşterii Maicii Domnului. Evenimentul are o tradiţie de mai bine de treizeci de ani, iar ţiganii se adună pentru a-şi etala averile adunate peste an şi pentru a se ospăta cu bucate alese.

Legenda spune că un bulibaşă bătrân şi bolnav din Gorj s-a rugat la Moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul de la Mănăstirea Bistriţa pentru a-l ierta de păcate. Cum a ieşit de pe poarta bisericii bătrânul a murit. Vestea că Sfântul Grigorie a venit în ajutorul bulibaşei s-a răspândit repede printre ţigani şi de atunci.

De atunci, în fiecare an, ţiganii se strâng, de Sfânta Maria Mică să se roage mai întâi la moaştele sfântului, pentru sănătate şi prosperitate, după care îşi întind corturile şi mesele în câmpia din satul Bistriţa, unde împreună cu bulibaşii petrec cu vinuri şi băuturi scumpe, pui, curcani, miei şi purcei la proţap, sarmale, cârnaţi şi fructe. Ca în fiecare an s-au  făcut şi aranjamentele cu fetele de măritat.

Leave a Response