|sâmbătă, august 13, 2022
  • Follow Us!

Lucrări terminate la hidroagregatul I de la Ciunget 

Lucrări terminate la hidroagregatul I de la Ciunget

Lucrările de reabilitare a hidroagregatului numărul 1 de la Centrala Hidroelectrică Ciunget s-au încheiat săptămâna trecută. Directorul filiale Vâlcea a Hidroelectrica S.A., Marian Diaconescu a apreciat că toate etapele parcurse până acum au fost conform planului. Probele hidroagregatului se desfăşoară pe parcursul a două săptămâni. Reabilitarea la hidroagregatul numărul 2 a fost finalizată în luna februarie a acestui an.

Lucrarea de la CHE Ciunget are o valoare de 80 de milioane de euro, din care finanţarea externă este de 75%, bani de la Banca Mondială şi constă în reabilitarea celor trei hidroagregate de tip Pelton, plus instalaţii auxiliare – apă, aer, ulei, dar şi lucrări hidromecanice. În 2009, când a început retehnologizarea la CHE Ciunget, cea de a doua hidrocentrală ca putere din România situată pe râul Lotru, a fost necesară golirea lacului de acumulare Vidra.

Amenajarea Ciunget este una complexă, lacul de acumulare Vidra adunând atât apele râului Lotru, cât şi pâraiele din munţii Lotrului, printr-un sistem de galerii subterane, iar printr-o conductă forţată, apa ajunge să învârtă cele trei turbine ale hidrocentralei Ciunget.

Leave a Response