Exerciţiu de mare amploare pe Platforma Chimică şi la Mihăeşti

duminică, 11 iulie 2010

• Luni, 12 iulie, echipele de intervenţie ale ISU Vâlcea vor desfăşura un

Exerciţiu de mare amploare pe Platforma Chimică şi la Mihăeşti

În data de 12.10.2010, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al judeţului Vâlcea va desfăşura un exerciţiu de cooperare pentru testarea si înlăturarea urmărilor producerii unui accident major în care sunt implicate substanţe periculoase. Exerciţiul începe la ora 11.00 în Sala Mare a Pavilionului Administrativ SC OLTCHIM SAcu prezentarea unor particularităţi funcţionale ale SC OLTCHIM SA şi a concepţiei exerciţiului (temă, scop).

În jurul orei 12.00, Dispeceratul SC OLTCHIM SA declanşează semnalul  ALARMĂ LA DEZASTRE, prin sistemul centralizat de alarmare pe întreaga platformă industrială şi execută înştiinţarea operatorilor economici, localităţilor învecinate  şi Centrul Operaţional judeţean, al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă

Exerciţiul se desfăşoară de în jurul SC Oltchim SA şi a localităţii Mihăeşti încheindu-se în jurul orei 14.00.

Pentru desfăşurarea aplicaţiei sunt implicate: SC OLTCHIM SA (Celula de urgenţă, Serviciul Privat pentru Situaţii de Urgenţă, salariaţii secţiei Electroliză VI, policlina medicală, dispeceratul de producţie); Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al judeţului Vâlcea (Centrul operaţional, Inspecţia de Prevenire, Detaşamentului de Pompieri Rm. Vâlcea şi Garda de Intervenţie Băile Govora);

CJSU (preşedintele şi vicepreşedintele, membrii, grupul de suport tehnic la accidente majore în care sunt implicate substanţe periculoase cu efecte în afara amplasamentului); Inspectoratul Judeţean de Poliţie; Inspectoratul Judeţean de Jandarmi; Direcţia de Sănătate Publică; Serviciul de Ambulanţă Judeţean Vâlcea; CLSU al comunei Mihăeşti şi Rm. Vâlcea; serviciile private pentru situaţii de urgenţă ale CET GOVORA, USG CIECH CHEMICAL GROUP SA; Agenţia pentru Protecţia Mediului (secretariatul de risc şi laboratorul mobil); Garda de Mediu.

Exerciţiul are drept scop testarea: planurilor de urgenţă internă şi externă, a procedurilor de urgenţă, precum şi evaluarea capacităţii de intervenţie şi pregătire a personalului propriu şi al instituţiilor care asigură funcţiile de sprijin în cazul producerii unui accident major.

Derularea exerciţiului este monitorizată de o delegaţie austriacă întrucât la nivelul ţării se desfăşoară proiectul „Suport pentru întărirea capacităţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă de evaluare a riscului / efectelor accidentelor majore – RO 2007/IB/OT- 04 TL”. Punerea în practică, a proiectului, se realizează de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă cu sprijinul Federal TUV – Austria începând din februarie 2010 şi se finalizează  luna aceasta.
În speranţa că cetăţenii din zonele vizate ne vor sprijini în desfăşurarea acestui exerciţiu, le mulţumim pentru înţelegere şi colaborare .

Reguli de comportare şi acţiune în caz de accident chimic
CLOR

-miros: pătrunzător înţepător şi înăbuşitor

-aspect :gaz galben verzui, pluteşte la nivelul solului;

-simptomele intoxicãrii: usturime a ochilor, nasului şi gâtului; tuse, senzaţie de sufocare, scurgeri din nas iar în cazuri grave sufocarea se accentueazã şi are loc pierderea cunoştinţei. Se va acţiona sirena electrică cu semnalul „alarmă la dezastre” compus din din 5 sunete a 16 secunde fiecare cu pauză de 10 secunde între ele.

1. Faza de dezastru:

- Urmaţi întocmai anunţurile făcute prin intermediul mass - mediei sau prin mijloacele de alarmare!
- Anunţaţi-vă vecinii şi prietenii despre pericolul chimic (de preferinţă prin telefon)!
- Adăpostiţi-vă în locul stabilit şi etanşaţi toate intrările şi ieşirile pentru a evita pătrunderea agentului toxic! Dacă adăpostirea se face în propria casă sau apartament, etanşaţi toate uşile şi ferestrele şi rămâneţi într-o cameră cu cât mai puţine uşi şi ferestre!
- Opriţi toate ventilatoarele şi instalaţiile de aer condiţionat!
- Ţineţi la îndemână mijloacele de protecţie respiratorie şi folosiţi-le dacă este cazul!
- Asiguraţi-vă că aveţi acces la rezerva de apă şi alimente şi că nu sunt afectate de accidentul chimic!
- Ţineţi radioreceptorul deschis şi fiţi atenţi la anunţurile care se fac!
- Nu părăsiţi locul de adăpostire până nu se anunţă că acest lucru este posibil!
Dacă sunteţi surprins în afara locuinţei:
- Nu intraţi în panică, de cele mai multe ori în cazul accidentelor chimice victimele din rândul populaţiei civile au apărut ca urmare a panicii;
- Acoperiţi-vă căile respiratorii superioare cu o batistă şi îndreptaţi-vă spre cel mai apropiat adăpost!
- Respectaţi restricţiile de circulaţie şi acces!
- Evitaţi deplasarea pe direcţia vântului, deplasaţi-vă perpendicular pe direcţia lui!

2. Faza Post-Dezastru:

- Nu părăsiţi adăpostul sau locuinţa chiar dacă pericolul a trecut, riscaţi să încurcaţi intervenţia forţelor specializate;
- Ascultaţi cu atenţie mesajele către populaţie transmise prin mass - media!
- Verificaţi dacă vecinii şi prietenii au probleme, în cazul în care există probleme acordaţi-le primul ajutor şi chemaţi ambulanţa!
- Respectaţi restricţiile de circulaţie şi consum!
- Reveniţi la activităţile cotidiene, remediind eventualele pagube!
- Reţineţi învăţămintele trase din aceste situaţii şi pregătiţi-vă continuu pentru a putea face faţă unor alte eventuale asemenea evenimente!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe