Mircia Gutau, aproape de condamnare in procesul locurilor de joaca

joi, 17 iunie 2010

Mircia Gutau, aproape de condamnare in procesul locurilor de joaca

Mircia Gutău va primi joi, 17 iunie, decizia magistraţilor de la Judecătoria Turnu Severin în dosarul „locurilor de joacă”, în cadrul căruia este judecat pentru infracţiuni de corupţie. Dosarul penal 1270/288/2009 este posibil să îi mărească fostului primar al Râmnicului timpul cât va sta după gratii, unde este deja „în vacanţă prelungită”, după ce a fost condamnat în cauza cunoscută în Vâlcea sub numele de „Mită la Primăria Râmnicului”. În dosarul aflat în prezent pe rol la Drobeta Turnu Severin vor mai cădea însă şi alte „capete” cunoscute din Vâlcea, ţinând cont de faptul că, pe lângă Gutău, în această cauză mai sunt judecaţi Elena Sâia, şefa Serviciului Investiţii de la Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea, consilierul juridic al instituţiei Nicolae Mesea, directorul executiv al Direcţiei Economico - Financiare din cadrul Primăriei municipiului, Alexandru Ghibirdic, Dumitru Ţârdea, directorul Direcţiei Administraţiei Domeniului Public din cadrul Primăriei municipiului, Danil Georgescu, şef de secţie la Administraţia Domeniului Public, Nicolae Mesteacăn, consilier juridic la Administraţia Domeniului Public, naşul lui Gutău, Ion Georgescu, administrator al firmei Dancomar, prin intermediul căreia s-au făcut tranzacţiile, şi chiar secretara de atunci a lui Mircia Gutău, Raluca Maria Rădulescu, consilier juridic la cabinetul primarului. Apărătorii lui Mircia Gutău se grăbesc acum să determine obţinerea unei hotărâri definitive în acest dosar, deoarece, în cazul unei condamnări, lucru pe care specialiştii în drept o dau drept sigură, pedeapsa va putea fi executată în acelaşi timp cu cea pe care fostul primar al Râmnicului o execută deja, la penitenciarul Colibaşi, pentru fapte asemănătoare.

Inculpaţii, audiaţi la ultimul termen

Inculpţi în acest dosar, unde cercetările se efectuează pentru încălcarea Legii 78/2000 au rămas, în final, Mircia Gutău, Nicolae Mesea şi Ion Georgescu, partea vătămată fiind Consiliul Local al municipiului Râmnicu Vâlcea. La ultima înfăţişare, de pe data de 10 iunie, au fost audiaţi martorii, după ce dosarul fusese amânat de mai multe ori, inclusiv pentru că judecătorii protestau faţă de măsurile luate de Guvern. În acest dosar, interesele lui Ion Georgescu şi ale lui Nicolae Mesea, care vor să amâne cât mai mult, se lovesc acum cap în cap cu cele ale apărătorilor fostului primar, care vor o sentinţă cât mai repede. Din rechizitoriul de trimitere în judecată ce a fost redactat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie încă de la 11 februarie 2009 reiese clar faptul că Mircia Gutău a fost beneficiarul direct al „afacerii” cu Primăria Râmnicului, acesta beneficiind „la negru” de jumătate din profitul obţinut în urma afacerii, care i-a fost înmânat chiar de naşul său, Ion „Ninel” Georgescu. Din fericire pentru el, Alexandru Ghibirdic a scăpat cu faţa curată din acest dosar, deoarece susţine că a semnalat contractele pentru achiziţii locuri de joacă, în lunile iunie - iulie 2005 numai pentru că a constatat că acestea aveau viză de legalitate din partea consilierului juridic al primăriei, fapt pentru care a fost scos de sub urmărirea penală.

Probe „beton” şi martori cheie care recunosc şpaga

Laţul care se strânge în jurul fostului primar, Mircia Gutău, este din ce în ce mai strâns, iar în dosarul locurilor de joacă se aşteaptă o condamnare chiar mai serioasă decât în primul dosar în care a fost implicat primarul Râmnicului, dat fiind că există probe consistente. O martoră-cheie în acest dosar a fost Maria Buşe, soţia fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea, care a declarat că soţul său, Dumitru Buşe, care a decedat în vara anului 2008, a fost acţionar şi asociat împreună cu învinuitul Ion Georgescu Ion la SC Intergrup SRL şi la SC Dancomar SRL şi cunoaşte că primarul Mircia Gutău se afla în relaţii foarte apropiate cu învinuitul Ion Georgescu. Martora a declarat astfel că în afacerea cu locuri de joacă de la Primăria municipiului, Mircia Gutău s-a deplasat personal la data de 3 mai 2005, împreună cu Ion Georgescu, Ramona Diaconu şi Raluca Rădulescu în Bulgaria, unde a tratat direct afacerea. În declaraţia sa, Maria Buşe precizează: „Declar faptul că, după ce Ion Georgescu, administrator la SC Dancomar SRL, a făcut afacerea cu locurile de joacă pentru copii cu Primăria Râmnicu Vâlcea, în anul 2005, 50% din profitul aferent i-a ridicat el, personal, din firmă şi i-a înmânat cash lui Gutău Mircia, primar. Îmi menţin această acuzaţie prin faptul că, în perioada respectivă, ştiind de la fiica mea că s-au ridicat dividende, întrebându-l pe soţul meu de ce nu-mi aduce banii de la firmă, el mi-a răspuns că i-a ridicat Georgescu pe toţi, pentru că i-a cerut Gutău Mircia, primar, că afacerea a fost a lui.”. Aceeaşi martoră a mai afirmat că secretara de la primărie, Raluca Rădulescu, a fost cea care a identificat pe internet firma din Bulgaria care produce locuri de joacă, aceasta declarând: „Mi-a mai precizat Ramona Deaconu că firma din Bulgaria care produce locuri de joacă, unde s-a deplasat primarul o zi, a fost identificată pe internet de secretara sa, Raluca Rădulescu”. De asemenea, din documentele contabile ridicate de la SC Dancomar SRL Râmnicu Vâlcea, respectiv jurnal plăţi, balanţe analitice, dispoziţii de plată, rezultă că, începând cu luna iulie 2005, învinuitul Ion Georgescu a ridicat legal de la firma SC Dancomar SRL sume de bani în numerar, reprezentând dividende aferente anului 2003, de peste 2 miliarde de lei vechi, până la sfârşitul anului 2005. Aceste ridicări legale de sume în numerar s-au efectuat de Ion Georgescu după încasarea contravalorii facturilor aferente contractelor de furnizare de produse, de la Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea.

Acte încheiate prin notariatul Marianei Gutău

Afirmaţiile soţiei fostului preşedinte de Consiliu Judeţean au fost considerate de procurori ca fiind credibile, având în vedere că, din actele prezentate de aceasta, rezultă că soţia lui Mircia Gutău, având calitatea de notar public, a încheiat mai multe acte notariale în ceea ce priveşte societăţile comerciale la care Ion Georgescu este administrator. De asemenea, s-a stabilit clar că Mircia Gutău s-a deplasat personal cu învinuitul Ion Georgescu în Bulgaria, pentru a testa piaţa, în legătură cu o eventuală achiziţionare „dotări locuri de joacă”, ocazie în care a putut să ia la cunoştinţă despre oferta de preţuri. Georgescu a achiziţionat ulterior, prin firmele sale, modele de locuri de joacă la preţuri diferite, însă cu toate acestea, contractele încheiate cu reprezentanţii Primăriei municipiului au prevăzut un singur preţ de achiziţie, respectiv valoarea de 33.000 de euro, fără TVA. Interesul lui Gutău rezultă şi prin faptul că acesta nu a dorit să fie testată piaţa românească, mărginindu-se în a afirma către învinuita Elena Sâia că el vrea să achiziţioneze locuri de joacă moderne şi nu din cele firave, care se produc în România. Nicolae Mesea este cercetat penal pentru că a vizat pentru legalitate 6 contracte de furnizare de produse pentru achiziţie „dotări locuri de joacă pentru copii”, în lunile iunie-iulie 2005, producând un prejudiciu de 545.568,11 de lei noi în dauna Consiliului Local şi Primăriei Râmnicu Vâlcea, şi obţinând în schimb pentru SC Dancomar SRL un avantaj patrimonial de 531.016 de lei noi, valoare care reprezintă diferenţa dintre preţul de achiziţie din Bulgaria şi suma obţinută în urma celor şase contracte cu Primăria Râmnicu Vâlcea.
Deşi avea posibilitatea să lanseze invitaţia de participare la procedură şi către firma Area din Bulgaria, Mircia Gutău a preferat totuşi să interpună în cadrul procedurii două societăţi ale unui apropiat al său, respectiv Intergrup şi Dancomar, iar prin această modalitate, autoritatea contractantă a plătit necuvenit suma de 531.016 de lei noi. Procurorii au stabilit în final că întreaga activitate a învinuiţilor a fost orientată în sensul fraudării procedurii de achiziţie publică. Întrebat despre acest contract la momentul demarării cercetărilor, Mircia Gutău a dat vina pe anchetatori pentru faptul că era trimis din nou în judecată, spunând că poliţiştii nu au fost în stare să constate că diferenţa astronomică dintre preţul de achiziţie a locurilor de joacă şi cel de vânzare către Primărie ar proveni din transport, taxe vamale, cazarea şi plata muncitorilor care le-au montat şi din… construcţia gărduleţelor din jurul locurilor de joacă. Primăria a plătit pentru componentele celor şase locuri de joacă suma de 852.636 de lei noi, în condiţiile în care acestea au fost cumpărate de la o firmă din Bulgaria la preţul de 321.622 lei. Societatea cumpărătoare, Intergrup Com SRL Râmnicu Vâlcea, le-a revândut ulterior societăţii Dancomar SRL, care le-a revândut Primăriei.

• Mihai ROMAN

<!-- START of joscomment -->Sursa: www.impactreal.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe