Domnilor Guvernanţi, opriţi taxele şi impozitele nesimţite

miercuri, 5 mai 2010

Declaraţie politică

„Domnilor Guvernanţi, opriţi taxele şi impozitele nesimţite”

Am urmărit cu mare atenţie punctele de vedere ale specialiştilor în legătură cu intenţia actualului guvern de a majora anumite taxe, iar opinia mea pe această temă este la fel de clară ca şi a lor. Ineficienţa planului anticriză propus de Guvern îşi face din nou simţite efectele. Ca umare a creşterii riscului de neîndeplinire a condiţiilor prevăzute în acordul cu FMI, Guvernul se gândeşte la cea mai simplă soluţie.

Varianta aleasă de Guvern este cea mai proastă dintre alternativele posibile în actualele condiţii macroeconomice. Creşterea impozitelor şi taxelor în condiţii de recesiune dăunează grav sănătăţii macroeconomiei. Plus 3 puncte procentuale la cota de TVA se vor traduce în creşterea inflaţiei şi scăderea puterii de cumpărare a românilor. În plus, va creşte evaziunea fiscală pe TVA, şi aşa estimată la 3 miliarde de euro. Creşterea implicită a preţurilor va conduce la un consum mai mic, pierderi pentru producători şi venituri mai mici încasate la bugetul de stat.

Propunerea privind reintroducerea impozitului pe dobânzi este total aberantă din punct de vedere macroeconomic. În condiţiile în care nu există surse de finanţare sustenabile, a închide supapa economisirii interne pune în pericol investiţiile şi creşterea economică viitoare. Probabil că actualii guvernanţi au uitat că gradul de absorbţie al fondurilor europene este de doar 12,7% în momentul de faţă.

De asemenea, măsura impozitării tuturor pensiilor va adânci situaţia dramatică a pensionarilor din România, şi aşa primii sacrificaţi ai crizei. Prin impozitarea tuturor pensiilor şi, luând în calcul şi inflaţia din acest an, puterea de cumpărare a pensionarilor va scădea cu procente cuprinse între 20-30%, aruncând 4 milioane de pensionari la limita de jos a sărăciei.

DEPUTAT PSD
Aurel Vlădoiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe