Afaceri cu iz penal la Spitalul Judeţean de Urgenţă

miercuri, 5 mai 2010

Drept la replică: Preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Cîlea, dezvăluie:

 „Afaceri cu iz penal la Spitalul Judeţean de Urgenţă“

• Ion Cîlea: „Închirierile de la spital au fost în aşa fel gestionate încât nimeni din afara spitalului să nu afle unde, cum şi  pe ce au fost cheltuiţi banii proveniţi din chirii.“
• Ţinta acuzaţiilor: directoarea Georgeta Sălişte


Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă şi-a făcut o obişnuinţă din a ignora şi încălca flagrant obligaţiile ce-i revin în relaţiile cu Consiliul Judeţean.
Încă din anul 2003, prin Hotărârea Consiliului Judeţean nr. 41, imobilele proprietate publică a judeţului Vâlcea, precum şi terenurile aferente acestora din perimetrul spitalului au fost date în administrare (nu în proprietate!) unităţii sanitare respective. Deşi, prin aceeaşi hotărâre, se interzisese închirierea spaţiilor şi terenurilor unor terţe persoane, de-a lungul anilor şi până în prezent, n-a fost respectată interdicţia iniţială.

S-a revenit asupra acestei decizii începând din anul 2006, conducerea Spitalului de Urgenţă având obligaţia să se conformeze prevederilor Legii nr. 95/2006, privind reforma în domeniul  sanitar.
Potrivit art. 190 din această Lege, Consiliul Judeţean a hotărât ca 50% din contravaloarea provenită din închirierea spaţiilor şi terenurilor date în administrare să fie repartizate Spitalului Judeţean de Urgenţă. Or, conducerea unităţii, cu de la sine putere, a reţinut constant toate fondurile încasate.
Pe parcursul a 4 ani, Consiliul Judeţean a transmis conducerii Spitalului de Urgenţă aproape 30 de adrese prin care a cerut respectarea normelor legale, în schimb, directoarea Georgeta Sălişte nu s-a învrednicit să dea măcar un răspuns.


Cu ocazia unui control efectuat anul trecut, comisia constituită avea să scoată la iveală o serie de abuzuri şi ilegalităţi, precum: încălcarea clauzelor prevăzute în contractele de închiriere, chirii neîncasate, nerespectarea hotărârilor luate de Consiliul Judeţean în ultimii 4 ani etc. Altfel zis, închirierile au fost în aşa fel gestionate încât nimeni în afara spitalului să nu afle unde, cum şi  pe ce au fost cheltuiţi banii proveniţi din chirii.


Tocmai de aceea, somaţia cu privire la încetarea plăţilor pe care a   emis-o Consiliul Judeţean nu a fost o măsură abuzivă, ci în baza unui titlu executoriu, şi nu a urmărit să „rotunjeasca” bugetul judeţului – pentru că şi aşa cele 50% încasări din chirii cum prevede Legea nr. 95 se întorceau însutit din vistieria Consiliului Judeţean chiar la Spitalul de Urgenţă.


Ultimatumul de a restabili ordinea în această afacere tulbure, cu  posibil iz penal, a creat valuri şi a pus pe jar conducerea unităţii spitaliceşti. Regretabilă, însă, a fost reacţia deputatului Samoil Vâlcu care s-a transformat în avocat înfocat al directoarei Georgeta Sălişte şi a umflat fabulaţiile sale la un dezastru de proporţii universale.
Adresându-se presei cu un comunicat inflamat, deputatul-farmacist a reclamat că somaţia Consiliului Judeţean  pune în pericol viaţa... bolnavilor cu afecţiuni oncologice deoarece, îl cităm: „medicamentele necesare nu mai pot fi eliberate în prezent prin farmacia Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea, întrucât Consiliul Judeţean a blocat conturile acestei unităţi sanitare pentru unele datorii”. Lucrurile erau limpezite încă de vineri, 30 aprilie a.c.


Dr. ing. Ion Cîlea, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea

N.R. – Având în vedere gravitatea afirmaţiilor preşedintelui Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, solicităm instituţiilor abilitate să demareze un control amplu la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea, care să vizeze modul în care au fost gestionate închirierile spaţiilor unităţii medicale şi destinaţia finală a banilor rezultaţi din această activitate economică.

Comunicat de presă

Samoil Vîlcu: Interesul meu a fost unul pur uman!

Ca urmare a acuzaţiilor aduse, prin intermediul presei, de preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, mă simt obligat să fac următoarele precizări:

Datoria mea ca deputat în Parlamentul României, dar mai ales ca om este să atrag atenţia atunci când sesizez probleme care ar putea afecta sănătatea semenilor mei. Acesta a fost singurul motiv pentru care am semnalat faptul că blocarea conturilor Spitalului Judeţean de Urgenţă de către domnul Cîlea poate provoca probleme grave bolnavilor cu afecţiuni oncologice şi nu cred că ar fi trebuit să aştept producerea unui dezastru uman pentru a aduce în atenţia opiniei publice o problemă ce necesita rezolvare urgentă.

În plus, aş vrea să mai lămuresc două aspecte importante, sunt mândru că sunt farmacist de profesie şi nu îmi e ruşine cu asta, deşi în comunicatul remis presei dl. Cîlea ironizează această meserie şi implicit pe cei care o practică, iar  medicaţia bolnavilor de cancer este asigurată doar prin farmaciile cu circuit închis, deci nu am nici un fel de legătură cu acest lucru. Farmaciile cu circuit deschis nu pot elibera astfel de medicamente, nu aprovizionez farmacia SJU Vâlcea, deci domnule Cîlea interesul meu a fost unul pur uman!

Samoil Vîlcu
Deputat PDL Vâlcea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe