|vineri, ianuarie 21, 2022
  • Follow Us!

Pensionarii, datori la CAS pentru vânzarea acţiunilor de la stat 

Pensionarii, datori la CAS pentru vânzarea acţiunilor de la stat

Pensionarii care şi-au vândut, înainte de 1 iulie 2008, titlurile de proprietate primite de la stat, sunt buni de plata la CAS.  Mai multe zeci de pensionari nu şi-au achitat contribuţia la Fondul naţional Unic de Asigurări de Sănătate în urma acestor tranzacţii, pe care trebuie s-o plătească acum şi, în plus, cu penalizările aferente.

Începând cu anul 2007 a intrat în vigoare Ordinul 617, care prevede faptul că persoanele care realizează venituri din tranzacţia titlurilor de valoare pot plăti contribuţia anual, până la 25 ianuarie a anului următor, calculată la nivelul a 12 salarii minime pe ţară.

Pensionarii care au vândut acţiunile după 1 iulie 2008 nu trebuie să mai plătească contribuţii la sănătate, însă această scutire nu se aplică şi pentru cei care au vândut acţiunile înainte de această dată. Astfel, cei care au vândut certificatele înainte de iulie 2008 şi nu au achitat contribuţia de sănătate riscă să fie executaţi silit pentru neplata datoriilor către stat şi să li se oprească aceşti bani din pensie.

Leave a Response