|sâmbătă, mai 28, 2022
  • Follow Us!

Măsuri concrete pentru sprijinirea industriei media 

Deputatul Samoil Vâlcu îi solicită primului ministru:

Măsuri concrete pentru sprijinirea industriei media

Deputatul PD-L Samoil Vâlcu a sesizat faptul că perioada de criză economică pune în pericol libertatea de exprimare, prin îngrădirea financiară a industriei media şi, în special, a presei locale. În consecinţă, parlamentarul vâlcean i-a adresat primului ministru Emil Boc o interpelare intitulată „Lipsa unor măsuri anticriză pentru industria media românească“, cu următorul conţinut:

   „Având în vedere perioada de criză prin care trece toată economia românească, industria media nu putea fi scutită de probleme financiare, un număr important de publicaţii au fost sau urmează să se închidă, şi-au restrâns tirajul,  libertatea de exprimare fiind în mare pericol.

     În urma unui eveniment organizat la Vâlcea am aflat de la reprezentanţii Federaţiei Române a Jurnaliştilor MediaSind, Federaţia Jurnaliştilor şi Patronatul Presei din România ROMEDIA  că soluţiile pentru susţinerea industriei de media au fost dezbătute în cadrul unei audieri publice ce a avut loc în Parlamentul European la solicitarea Intergrupului pentru Media al PE şi a Federaţiei Europeane a Jurnaliştilor.

    Sprijinul de care reprezentanţii acestui domeniu de activitate spun că au nevoie, constă în simplificarea procedurii fiscalităţii, în acordarea de facilităţi pentru exercitarea profesiei de jurnalist, în ajutorul de care au nevoie distribuitorii de presă. În caz contrar, cea care va fi eliminată va fi presa independentă iar accesul publicului la informaţie va dispărea. România se află pe ultimele locuri din Uniunea Europeană, alături de Bulgaria şi Slovenia unde nu se aplică facilităţi pentru mass-media. Conform datelor statistice, în majoritatea statelor  europene, TVA-ul pentru mass-media se aplică între 0 şi 5% iar subvenţiile  pentru presă  şi distribuţia presei se ridică la  milioane de euro anual.

Având în vedere aceste considerente vă întreb, domnule prim-ministru, dacă aveţi în vedere în perioada următoare măsuri pentru sprijinirea industriei de media, astfel încât acest sector să poată face faţă problemelor cu care se confruntă.“
          

Leave a Response