Amenzi pentru patronii care nu anunţă posturile vacante

duminică, 14 februarie 2010

Amenzi pentru patronii care nu anunţă posturile vacante

În ciuda numărului destul de ridicat de şomeri din judeţul Vâlcea, respectiv 14.901, numai 102 de locuri de muncă vacante au fost scoase în această perioadă la concurs din partea a 25 de angajatori. Numai patru locuri sunt pentru cei cu studii superioare. Cele mai multe posturi disponibile sunt în domeniul confecţiilor de îmbrăcăminte, ospătari, bucătari, lucrători comerciali, sudori sau lăcătuşi mecanici. Şomajul este în creştere alarmantă faţă de luna decembrie a anului trecut. În decembrie, rata şomajului atinsese 8,1%, iar în luna ianuarie a acestui an a ajuns la 8,4%, cu un număr total de 14.901 de şomeri, dintre care 10.475 indemnizaţi. Cu toate acestea, AJUFM Vâlcea anunţă amenzi drastice pentru patronii care angajează şomeri fără să anunţe instituţia.

Amenzi între 3 şi 10.000 de lei

Potrivit directorul AJUFM Vâlcea, angajatorii au obligaţia să comunice agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă, în a căror rază îşi au sediul, respectiv domiciliul, toate locurile de muncă vacante, în termen de 5 zile lucrătoare de la vacantarea acestora, conform art. 10 din Legea nr. 76 din 16 ianuarie 2002, privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă. „Prin locuri de muncă vacante se înţelege locurile de muncă devenite disponibile, ca urmare a încetării raporturilor de muncă sau de serviciu, precum şi locurile de muncă nou-create. Comunicarea de către angajatori a locurilor de muncă vacante se va face conform unui tipizat din H.G. nr. 174/2002.

Necomunicarea lunară a locurilor de muncă vacante constituie contravenţie, iar amenda este de la 3.000 lei la 5.000 de lei. Mediatizarea de către angajatori a locurilor de muncă vacante prin orice alte mijloace disponibilie (mass-media, site-uri de profil etc.) nu exonerează firmele respective de obligaţia de a le anunţa la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Vâlcea. Angajatorii care au încadrat în muncă persoane din rândul beneficiarilor de indemnizaţie de şomaj au şi ei obligaţia de a anunţa, în termen de trei zile agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă la care aceştia au fost înregistraţi, iar cuantumul amenzii, în cazul nerespectării acestei prevederi legale este de la 5.000 lei la 10.000 lei”, a afirmat directorul Rozin Ceauşescu. (A.V.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe