Activitatea minieră din Vâlcea, pericol pentru casele oamenilor

duminică, 14 februarie 2010

Directorul Pandia de la Berbeşti, reclamat la ministrul Videanu

Activitatea minieră din Vâlcea, pericol pentru casele oamenilor

Zeci de gospodării din zona carierei Panga (Berbeşti) trebuie strămutate şi despăgubite urgent, iar familiile de la Cernişoara afectate de extragerea minereului din zonă aşteaptă şi acum despăgubirile, lucru semnalat recent de deputatul Aurel Vlădoiu ministrului economiei, Adriean Videanu. „Modul haotic în care se desfăşoară activitatea minieră pe raza oraşului Berbeşti continuă să creeze mari probleme comunităţii locale. Alunecările de teren, inundaţiile şi deteriorarea caselor au devenit, din nefericire, lucruri obişnuite pentru cetăţenii din acest oraş”, este de părere Vlădoiu.

„Se intervine prea târziu”

„De fiecare dată, am atras atenţia asupra pericolelor, niciodată nu s-a intervenit decât după ce s-au produs incidente nedorite. Sunt convins că activitatea minieră este utilă pentru economia naţională şi pentru că asigură traiul de zi cu zi al câtorva mii de familii din vestul judeţului Vâlcea. Tocmai de aceea, doresc să semnalez că excavările în cariera Panga au avansat până la aproximativ 50 de metri de zona locuită şi că trebuie găsită rapid o soluţie fie pentru strămutarea gospodăriilor din zona de risc, fie pentru retragerea excavatoarelor şi mutarea acestora în alte sectoare.

Aproape 30 de familii care locuiesc în zona Panga se tem pentru viaţa lor, fiindu-le frică să şi doarmă, dar refuză să se mute, motivând că nu au bani să-şi repare crăpăturile de la case, cauzate până acum de activitatea minieră, darămite să-şi construiască alte gospodării. În plus, cetăţenii solicită despăgubirile cuvenite. Unii dintre ei au spus că, decât să moară în somn sub dărâmături, sunt dispuşi să accepte despăgubiri în banii. Alţii au cerut sprijin pentru a-şi reface gospodăriile într-o zonă sigură.

Autorităţile locale şi judeţene cunosc foarte bine situaţia de la Berbeşti - Panga, dar şi riscurile », semnalează deputatul vâlcean. Specialiştii în situaţii de urgenţă au recomandat să se ia măsuri cât mai rapid, astfel încât, până în primăvară, când cantitatea de apă din sol va creşte substanţial, ca urmare a topirii zăpezii sau a precipitaţiilor, familiile din zona de risc să fie mutate. Efortul financiar total pe care l-ar face statul pentru strămutarea celor aproape 30 de gospodării afectate nu ar depăşi 2.000.000 de lei.

Oamenii din Cernişoara aşteaptă despăgubirile

La Cernişoara există de asemenea mai multe familii afectate de activităţile miniere din zonă. „În perioada 1969-1976, pe raza comunei vâlcene Cernişoara, s-au desfăşurat activităţi miniere intense, atât cu caracter de cercetare experimentală, cât şi de exploatare. În perioada de funcţionare a minei Armăşeşti Pilot s-au extras 130.379 de tone de lignit. În aceeaşi perioadă, în zonă a fost deschisă şi o microcarieră care a ocupat, fără forme legale, o suprafaţă de aproximativ 2,6 hectare. Haldarea sterilului rezultat din activitatea respectivă a afectat direct alte 8,45 hectare.

În acelaşi perimetru, în anul 1991, a fost deschisă şi mina Armăşeşti Vest, care a funcţionat până în 1998, când s-a constatat o afluenţă mare de apă în zăcământ, generată de structura geologică a regiunii. Închiderea minei a fost aprobată prin HG 493/2000, dar lucrările în subteran au fost încheiate abia în anul 2006, urmând etapa a II-a, de reconstrucţie şi ecologizare a suprafeţelor afectate. 55 de cetăţenii din localitate se arată nemulţumiţi de faptul că din anul 2007 nu şi-au mai primit despăgubirile cuvenite. În plus, ei au semnalat că, după terminarea operaţiunilor de exploatare a cărbunelui, nu s-au efectuat lucrări de ecologizare şi redare în circuitul agricol a terenurilor afectate.

În această localitate, exploatarea cărbunelui s-a realizat atât la suprafaţă (Microcariera Cernişoara), cât şi în subteran (ES Armăşeşti Vest), cele două obiective aparţinând, în ultima perioadă, E.M.S Cerna-Copăceni. Localnicii au mai arătat că drumurile de acces spre zonele de exploatare a cărbunelui au rămas neamenajate, iar în galerii s-au format acumulări de apă care se infiltrează spre baza versantului, afectându-le mai nou inclusiv locuinţele. Vă rog să vă precizaţi punctul de vedere cu privire la situaţia prezentată mai sus şi, cu autoritatea de care dispuneţi, să găsiţi cele mai bune soluţii de rezolvare”, se precizează în interpelarea deputatului PSD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe