Glonţul falimentului a trecut pe lângă SC Mentchim SA

miercuri, 20 ianuarie 2010

Glonţul falimentului a trecut pe lângă  SC Mentchim SA

În cursul lunii decembrie 2009, judecătorii Tribunalului Vâlcea s-au pronunţat în dosarul privind solicitarea de declanşare a procedurii insolvenţei la societatea Mentchim SA Râmnicu Vâlcea, cerere depusă de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Vâlcea. Astfel, în Dosarul 1973/90/2009, instanţa de judecată a respins cererea DGFP Vâlcea, ca rămasă fără obiect. Însă, Finanţele Publice pot să declare recurs la o instanţă de judecată superioară.

În luna august 2009, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Vâlcea a organizat o licitaţie publică pentru vânzarea bunurilor mobile sechestrate, aparţinând debitorului SC Mentchim SA, în dosarul de executare nr. 105. Valoarea totală a bunurilor care au fost scoase la vânzare a depăşit suma de 860.000 de lei. SC Mentchim SA s-a înfiinţat în anul 2005 prin externalizarea activităţilor mecanice, electrice şi de automatizări din SC Oltchim SA. Prin Hotărârea Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor de la SC Oltchim SA nr. 20/17 decembrie 2004 s-a aprobat declanşarea procedurii de constituire, pe principii economico-financiare, a unei societăţi comerciale cu capital mixt - SC Mentchim SA - între SC Oltchim SA şi investitori - persoane fizice şi juridice,

astfel încât cota de participare a combinatului chimic vâlcean să fie de 25%, iar a celorlalţi participanţi de 75%. SC Mentchim SA realizează o gamă lărgită de produse şi servicii pentru un portofoliu extins de clienţi. Profilul de activitate al SC Mentchim SA este construirea şi prestarea serviciilor de mentenanţă pentru echipamente, instalaţii şi construcţii civile şi industriale în domeniile mecanic, electric şi automatizări, precum şi proiectarea, construirea, montarea, repararea, punerea în funcţiune, verificare şi service pentru instalaţii mecanice sub presiune.

În urmă cu mai puţin de doi ani, trei foşti directori ai SC Mentchim SA au fost deferiţi justiţiei pentru că au golit conturile societăţii la care lucrau, în favoarea unor firme din Bucureşti şi Severin. Procurorii anticorupţie din cadrul DNA Piteşti au dispus trimiterea în judecată a şase persoane, acuzate de producerea unui prejudiciu de peste 1,8 milioane de euro în dauna SC Mentchim SA. Anchetatorii au reţinut în rechizitoriu că, în perioada 30 iulie 2005 - 9 iulie 2007, societatea a derulat afaceri comerciale frauduloase cu reprezentanţii SC Gen Fero Chim SRL Bucureşti şi SC Neferal Impex SRL Drobeta Turnu Severin. Concret, SC Mentchim SA a încheiat cu societăţile sus-menţionate trei contracte comerciale cu încălcarea normelor legale şi ale atribuţiilor de serviciu şi a efectuat plăţi către aceste firme în baza unor documente fiscale falsificate, anulate sau stornate, în repetate rânduri, fără ca societăţile beneficiare ale plăţilor să fi livrat vreodată marfă. Majoritatea documentelor de livrare nu au fost înregistrate în evidenţele contabile ale nici uneia dintre societăţi.

Mai mult decât atât, în ceea ce priveşte unul dintre contractele încheiate cu SC Gen Fero Chim SRL, s-au întocmit note de recepţie în fals pentru livrări de aproximativ 3,4 milioane lei, după care s-a întocmit alt proces-verbal de custodie, în fals, în care se menţiona nereal că marfa s-ar afla la furnizor. În ceea ce priveşte marfa ce făcea obiectul contractelor comerciale, aceasta nu era necesară activităţii SC Mentchim SA, nu existau fonduri alocate pentru acea marfă, iar singurul scop al plăţilor a fost acela al creării unui avantaj patrimonial pentru societăţile aşa-zis furnizoare. În vederea acoperirii prejudiciului s-a dispus luarea măsurilor asigurătorii asupra bunurilor învinuiţilor. (N.T.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe