Fondurile europene, pierdute din cauza incompetenţei şi birocraţiei

miercuri, 16 decembrie 2009

Fondurile europene, pierdute din cauza incompetenţei şi birocraţiei

Anda Vlad

La iniţiativa prefectului de Vâlcea, Petre Ungureanu, în sediul Primăriei Râmnicului a debutat întâlnirea anuală a secretarilor de municipii, oraşe şi comune din judeţul Vâlcea. Petre Ungureanu nu a asistat decât la unul dintre cele şapte puncte ale acestei întruniri şi a ţinut să sublinieze în repetate rânduri faptul că secretarii trebuie să fie apolitici. „Secretarii nu ar trebui să facă politică, dar, din păcate, în multe primării din judeţ se întâmplă acest lucru. Mai mult, în câteva primării, secretarii conduc şi îi ţin sub papuc pe primari, aceştia neavând autoritate.

Lucrul acesta se constată în controalele de legalitate a actelor”, a menţionat prefectul. Reuniunea a avut drept scop consilierea secretarilor şi informarea acestora pentru atragerea fondurilor nerambursabile, instruirea pentru întocmirea dosarelor de despăgubiri în baza legii de restituire a proprietăţii şi refacerea planurilor urbanistice generale. Dintre cei 89 de secretari din judeţ, doar 50 au fost prezenţi.

Dificultăţi în întocmirea dosarelor pentru fonduri

Întâlnirea de anul acesta a tuturor secretarilor de municipiu, oraşe şi comune din judeţul Vâlcea a scos la iveală dificultăţile cu care aceştia se confruntă în elaborarea dosarelor pentru atragerea fondurilor nerambursabile şi pentru întocmirea dosarelor de despăgubiri, în baza Legii de restituire a proprietăţii.  Acest ultim tip de dosar pare să creeze mari probleme secretarilor, având în vedere faptul că Prefectura Vâlcea, cea care analizează aceste dosare, susţine că au fost cazuri în care dosarele au fost returnate şi de şase ori.

Motivele sunt lipsa tuturor documentelor si formulare completate greşit. Reprezentanţii Prefecturii se plâng de ineficienţa secretarilor. „Noi încercăm să urmărim cu mare atenţie aceste dosare, dar sunt multe care au fost restituite chiar şi de şase ori. De aceea trebuie întocmite cu mare atenţie, pentru că, dacă noi le acceptăm,
Bucureştiul nu o să le dea girul”, susţine Veronica Avram, şefa Serviciului Juridic din cadrul Prefecturii Vâlcea.

Nereguli în întocmirea documentaţiei

Veronica Avram le-a explicat secretarilor de primării că unele notificări trebuie depuse la timp, iar dacă există adăugiri, acestea trebuie realizate în termen legal, altfel nu vor fi acceptate. Secretarilor li s-a atras atenţia şi asupra evaluării imobilelor naţionalizate care ridică probleme . „De cele mai multe ori, există foarte puţine date despre descrierea tehnică a imobilului în cazul mediului rural şi atunci se recurge la declaraţia pe propria răspundere.

În cazul persoanelor tinere, apar probleme, pentru că ele nu au de unde să cunoască anumite date despre o clădire mai veche”, a spus Avram. Prefectul Petre Ungureanu a cerut secretarilor să fie mult mai atenţi în elaborarea acestor dosare, pentru ca oamenii să nu mai fie plimbaţi şi nevoiţi să îşi caute singuri dreptate prin tribunale. „Ar trebui să vă gândiţi că întocmirea dosarului nu este facultativă, iar oamenii şi-au pierdut răbdarea. Aşadar, daţi importanţa cuvenită întocmirii dosarelor şi găsiţi formula potrivită să faceţi în termen şi bine acest lucru”, explica prefectul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe