De ce a pierdut Mircia Gutău

miercuri, 25 noiembrie 2009

De ce a pierdut Mircia Gutău

Tiberiu Pîrnău

Din punctul meu de vedere, Mircia Gutău, preşedintele interimar al Organizaţiei Judeţene a PD-L este marele învins al primului tur la Vâlcea. Nu este învins Mircia Gutău ca persoană, ca om, ci Mircia Gutău – preşedintele, omul politic, care nu a anticipat obiectiv forţa tăvălugului roşu marca PSD la aceste alegeri şi a crizei economice, care a lovit în plin judeţul Vâlcea, într-un mod de-a dreptul devastator. Şi cum să nu fie aşa când locomotiva economiei locale, combinatul OLTCHIM, este pe butuci, gâfâie din greu, în stare de agonie.

Nu am cum să fiu subiectiv în aceste momente, oricât de mult mi-aş dori să câştige alegerile candidatul independent susţinut de PD-L - Traian Băsescu. Pe scurt, aproape că la liniuţă, voi enumera „aşa cum mă duce pe mine mintea“, vorba unui prieten mai mucalit din fire, motivele pentru care Mircia Gutău a pierdut alegerile prezidenţiale în primul tur din 22 noiembrie 2009.

Şeful interimar al PD-L Vâlcea a fost, în primul rând, sabotat din interior. Poate că „sabotat“ este un cuvânt mult prea dur. Haideţi să spunem „lucrat“. Aşadar, Mircia Gutău a fost lucrat, prin neimplicarea în campania electorală a anumitor colegi din conducerea partidului. Lucrat din interior mai mult decât din exterior. Aceasta este opinia mea.

Neimplicarea efectivă a parlamentarilor PD-L Dorel Jurcan, Samoil Vâlcu şi Sorin Zamfirescu în campania electorală, lipsa acestora din teritoriu, participările mediocre la dezbaterile televizate au fost factori agravanţi în campania PD-L. În loc să meargă de dimineaţa până seara în teritoriu, să bată din poartă în poartă, la mii de familii de vâlceni, să le explice politicos, cu calm, cu răbdare de ce ar trebui votat Traian Băsescu, parlamentarii portocalii au frecat menta în birourile de pe strada Carol I şi au mimat campania electorală.

Aşa a procedat şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Romulus Bulacu, care a fost de nerecunoscut la aceste alegeri. Nu numai că nu s-a implicat în campanie, dar a şi făcut deservicii partidului prin limbajul folosit în comunicarea cu primarii PD-L, pe care nu i-a ajutat cu nimic în această perioadă. Postul său în Consiliul Judeţean este de formă la ora actuală pentru PD-L. Nu ajută cu nimic organizaţia judeţeană. Nu ştiu dacă vechii grei ai PD-ului  au acţionat intenţionat, premeditat, cu scopul de a-l umili pe Mircia Gutău, dar privind din exterior cam aceasta este imaginea.

Primarul municipiului nu a ieşt umilit din primul tur, dar a ieşit puţintel tăvălit, mai ales prin prisma rezultatului înfiorător de mic (având în vedere previziunile, obiectivele electorale nerealiste) de la municipiu. Cota crescută de popularitate a lui Mircia Gutău nu a putut imacula imaginea Guvernului Boc, care în ultima perioadă a adoptat mai multe măsuri profund nepopulare, cum ar fi: zilele libere şi neplătite pentru bugetari, ameninţarea că zeci de mii de salariaţi de la stat vor fi daţi afară din servicii în anul 2010 etc.

Promisiunile din vara acestui an, atât ale preşedintelui Traian Băsescu, cât şi ale primului ministru Emil Boc, că „OLTCHIM-ul va funcţiona cu motoarele la maximum în noiembrie 2009“ s-au întors ca nişte lovituri de bumerang împotriva PD-L-ului la Vâlcea. Mai bine nu se hazardau în a previziona un termen concret! Bineînţeles că dacă acţionarul minoritar PCC – SE nu ar fi reclamat pe la toate forurile internaţionale şi nu ar fi acţionat în instanţă, blocând împrumutul OLTCHIM-ului garantat de Eximbank, promisiunea ar fi fost respectată, iar combinatul ar fi funcţionat deja. Oameni simpli, angajaţii societăţii, nu cunosc aceste dedesubturi, ei ştiu doar ceea ce pesediştii lui Ion Cîlea le-au transmis, uneori prin liderii sindicali: „PD-L-ul v-a minţit, de aceea nu funcţionează OLTCHIM-ul!“. 

Lui Mircia Gutău i-au lipsit activiştii din teritoriu, liderii de opinie, oamenii care merg din casă în casă şi vorbesc cu consătenii la „una mică“ despre „politichie“. A avut doar câţiva, pe ici pe-colo, şi acest lucru s-a simţit. Doar cu un om ca Gheorghe Gheorghe, care a alergat în judeţ de i-au sărit capacele, nu poţi să câştigi alegerile! Gheorghe ar trebui colnat! La fel ar trebui să procedeze PD-L-ul la Vâlcea şi cu Ştefan Prală, care a obţinut scoruri remarcabile în nordul judeţului.

Mircia Gutău ar avea nevoie de 100 de activişti, precum Gheorghe şi Prală, în această campanie electorală. Nu este târziu nici acum, în ultimul ceas, în acest tur II Mircia Gutău trebuie să-şi regrupeze echipa din jurul său, să identifice oamenii cu-adevărat loiali şi dornici să muncească de dimineaţa până seara, să pună în valoare colegi de partid, precum Ion Tudor (care are în spatele său o armată de 1000 de oameni). A fost pierdută o luptă, dar nu şi războiul!

PD-L poate să câştige în municipiul Râmnicu Vâlcea aproape 60 la sută în turul II. Cea mai mare parte a electoratului liberal nu-l votează pe Mircea Geoană pentru că în spatele lui se află Ion Iliescu, mogulii, oligarhii, secera şi ciocanul, Moscova! Mesajul trebuie să ajungă la râmniceni!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe