Romii s-au hotărât: îL VOTEAZĂ PE TRAIAN BĂSESCU!

miercuri, 9 septembrie 2009

La Festivalul de la Costeşti,

Romii s-au hotărât: ÎL VOTEAZĂ PE TRAIAN BĂSESCU!

• Regele rromilor Florin Cioabă i-a mulţumit lui Traian Băsescu, spunând că în 40 de ani de când se ţine festivalul de la Costeşti, este primul preşedinte care i-a vizitat

După ce a participat la Craiova la lansarea primului autovehicul Ford produs în România, preşedintele Traian Băsescu a apărut, pe neaşteptate, marţi, în jurul orei 14.00, la Festivalul Rromilor de la Costeşti, însoţit fiind de soţia sa Maria Băsescu.

Chiar dacă fusese invitat de organizatori, participarea sa la sărbătoarea rromilor nu era anunţată oficial, confirmarea fiind primită cu puţin timp înainte de sosirea familiei prezidenţiale.

Şeful statului a fost întâmpinat de Mircia Gutău, preşedintele Organizaţiei PD-L Vâlcea, primar al municipiului Râmnicu Vâlcea şi de familia regală Cioabă (recunoscută de o parte a rromilor din România). Regele Cioabă, soţia acestuia şi sora regelui, Luminiţa, l-au aşteptat pe preşedinte cu pâine şi sare. Traian Băsescu a dat mâna şi a glumit cu romii (veniţi în număr mare la sărbătoare – peste 1000 de persoane) acordurile muzicii lautaresti, făcând o baie de mulţime printre corturile întinse şi berbecuţii puşi la proţap.

Mesajul lui Traian Băsescu: „Creştinaţi-vă copiii şi daţi-i la şcoală!“

În semn de mulţumire pentru că i-a introdus în Legea privind Holocaustul, Traian Băsescu a primit o plachetă, o medalie din argint cu însemnele casei regale Cioabă, cărţi cu poezii şi o carte despre Holocaust scrise de Luminiţa Cioabă.
Soţia preşedintelui, Maria Băsescu, a primit un costum ţigănesc (o fustă galbenă şi un batic), pe care le-a şi îmbrăcat, şi o mahmudea din aur de la liderul rromilor din Slatina, Bercea „Mondialul“.

„N-am venit pentru campanie electorală. Am venit din respect pentru cultura şi tradiţiile rromilor. În calitate de om şi preşedinte am o rugaminte şi un îndemn în acelaşi timp: creştinaţi-vă copiii şi daţi-i la şcoală“, a declarat şeful statului.

Traian Băsescu a dansat, alături de Florin Cioabă

Regele rromilor i-a mulţumit lui Băsescu, spunând că, în 40 de ani de când se ţine festivalul de la Costeşti, este primul preşedinte care i-a vizitat. Preşedintele i-a îndemnat pe rromi să aiba curajul să-şi declara etnia, având în vedere că, la ultimul recensâmânt, s-au înregistrat mai puţini rromi decât sunt în realitate.

Preşedintele Traian Băsescu, împreună cu soţia sa, Maria, a asistat la un spectacol de dansuri ţigăneşti, alături de Florin Cioabă, şi a aplaudat formaţiile de rromi care au cântat şi dansat.

La un moment dat, preşedintele a fost luat din mulţime de câţiva dansatori şi a fost dus pe o scenă amplasată pe câmpul unde are loc sărbătoarea. Şeful statului a dansat pe scenă alături de regele Cioabă şi de câţiva tineri rromi.

Tradiţia întâlnirii de la Costeşti este veche de mai bine de trei decenii, de când un bulibaşă bătrân şi bolnav din Gorj s-a rugat la moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul, care se află la Mănăstirea Bistriţa din zonă, să îi ierte păcatele şi să moară. Rromii povestesc că după ce bătrânul bulibaşă a terminat rugăciunea şi a ieşit pe poarta mănăstirii a murit.

Rromii vin de atunci de Sfânta Maria Mică să se roage mai întâi la moaştele sfântului, pentru sănătate şi prosperitate, după care îşi întind corturile şi mesele în câmpia din satul Bistriţa, unde împreună cu bulibaşii petrec cu vinuri şi băuturi scumpe, pui, curcani, miei şi purcei la proţap, sarmale, cârnaţi şi fructe. (N.T.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe