Politrucul Burlan ameninţă mârlăneşte directorii de şcoli

miercuri, 30 septembrie 2009

Şcolile vâlcene, scenă de luptă politică

Politrucul Burlan ameninţă mârlăneşte directorii de şcoli

Anda Vlad

În timp ce Camelia Coroiu, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea, este preocupată să schimbe din funcţii directorii unităţilor de învăţământ, elevii nu mai au limite şi se comportă ca într-o junglă. Doi elevi din Drăgăşani s-au bătut până când unul a ajuns la spital, iar Camelia Coroiu vrea să ofere explicaţii despre schimbarea politică a directorilor.

Siguranţa elevilor, pe ultimul plan

Schimbări cu iz politic, profesori care ameninţă în fiecare zi cu greva şi şcoli deplorabile, fără apă potabilă sau canalizare. Aceasta este imaginea învăţământului vâlcean. De câtăva vreme, problemele politice sau financiare au devenit mult prea importante în şcoli, iar siguranţa elevilor a fost lăsată la sfârşitul listei de priorităţi. Săptămâna trecută, doi elevi ai Liceului „I. C. Brătianu” din Drăgăşani şi-au adresat injurii chiar în interiorul unităţii de învăţământ.

George Petricioiu (16 ani), elev în clasa a X-a, şi Marian Florea (17 ani), din clasa a XI-a, nu au reuşit să îşi rezolve problemele în mod paşnic, astfel că s-au luat la pumni în clasă, sub privirile colegilor. Băiatul de 16 ani a fost lovit de colegul său mai mare cu pumnul în faţă, acesta ajungând pe mâna medicilor din Drăgăşani. Oamenii legii au luat imediat legătura cu conducerea liceului, dar şi cu părinţii elevilor.

„Poliţia Municipiului Drăgăşani a fost sesizată de medicul de gardă din cadrul Spitalului Drăgăşani cu privire la faptul că, la camera de gardă, s-a prezentat, pentru acordarea de îngrijiri medicale, tânărul de 16 ani, care a fost diagnosticat cu fractură piramidă nazală, ca urmare a unui conflict spontan la şcoală. În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că acesta, aflându-se în sala de clasă, în pauză, a fost lovit cu pumnul în faţă de colegul său mai mare, pe motiv că i-ar fi adresat injurii”, a declarat inspectorul Diana Smărăndoiu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vâlcea.

„Nu am făcut schimbări politice”

Cei implicaţi în scandal riscă, la sfârşit de semestru, să aibă nota scăzută la purtare sau, chiar mai rău, să fie exmatriculaţi. În tot acest timp, inspectorul general al ISJ Vâlcea, Camelia Coroiu, simte nevoia să explice dacă directorii şcolilor şi cei ai grădiniţelor sunt schimbaţi sau nu politic. Până acum, 70 de directori au zburat din funcţii, însă nu din cauza presiunilor politice, ci doar pentru că le-ar fi expirat contractele de management. Cel puţin aşa susţine Coroiu. Unităţile de învăţământ din Vâlcea se află într-un haos total, din pricina acestor schimbări.

„Vreau să se înţeleagă că, în judeţul Vâlcea, nu am făcut schimbări politice şi nu am făcut presiuni asupra nici unui director. Invers a fost fenomenul. În anumite şcoli, am primit foarte multe sesizări din partea cadrelor didactice, pentru a schimba directorii. Eu am încercat să menţin un echilibru şi nu am schimbat decât acei directori cărora li s-a încheiat contractul de management”, a afirmat Camelia Coroiu.

Liviu Dragnea: „Nu vă cere nimeni să încălcaţi legea”

În cadrul şedinţei extraordinare a PSD de sâmbătă, inspectorul şcolar general Camelia Coroiu a spus că nu poate face schimbări în şcoli, decât respectând legea. „Ştiu că mulţi dintre domnii primari sunt supăraţi pe mine, pentru că nu am făcut schimbări la nivelul conducerii şcolilor, dar nu am schimbat decât directorii pe care legea mi-a permis să-i schimb”, a spus Coroiu.

Aceasta a fost corectată însă, la scurt timp de vicepreşedintele PSD, Liviu Dragnea, care a afirmat că nimeni nu îi cere să comită vreo ilegalitate. „Am crezut că nu aud bine, că îi certaţi pe primari. Nimeni nu vă cere să faceţi vreo ilegalitate, toate acţiunile din această ţară trebuie să fie conform legii, dar trebuie să ne aplecăm şi asupra doleanţelor primarilor noştri, pentru că şcolile din localităţi sunt arondate până la urmă administraţiilor locale.” – a spus Dragnea.   

Scandaluri în şcoli, alimentate politic

Acuzele cu privire la „epurările” politice în şcoli au venit din partea PD-L, scandalul fiind o urmare a celui naţional. De la nivelul PD-L Vâlcea a venit informaţia conform căreia conducerea Inspectoratului Şcolar ar fi întocmit o listă cu directorii şcolari care au altă coloratură politică şi că ar fi început să-i hărţuiască, prin diverse controale. Mircia Gutău, preşedintele interimar al PSD a spus că este nemulţumit de măsurile pe care Inspectoratul Şcolar Judeţean Vâlcea le-a luat în ultima vreme, criticând demiterile şi numirile directorilor de şcoli, după criterii politice.

„Nu sunt de acord cu ceea ce face Inspectoratul Şcolar, dar aceasta se pare că este caz naţional, de numiri pe criterii politice, de directori de şcoli pesedisti. Şi la Vâlcea lucrurile stau la fel, la nivel de învaţământ, ceea ce mi se pare foarte grav. Aş vrea ca directorii şcolilor să-şi păstreze demnitatea! Mai sunt două luni, dar vă promit că în Vâlcea nu va mai exista nici un director pus politic!”- a mai spus preşedintele PD-L Vâlcea. Inspectorul Adrian Burlan, un politruc de mâna a doua provenit din viile Drăgăşaniului, conduce comandoul de inspectori, care şi-a propus să înroşească şcolile vâlcene.

Deviza lui Burlan este una foarte clară: „În şcolile vâlcene, directorii trebuie să poarte eticheta PSD, indiferent de profesionalismul lor“. Scandalurile din învăţământul vâlcean se înmulţesc astfel din ce în ce mai mult, pe fondul schimbărilor politice. După scandalul în care a fost implicat directorul Grupului Şcolar „Nicolae Pleşoianu”, Adrian Boureci a urmat săptămâna trecută un altul, care îl priveşte pe directorul Şcolii cu clasele I-VIII Ferigile, din localitatea Costeşti, Marius Ilinca.

Respectivul este acuzat că „ţine” catedrele de la şcoală pentru anumite persoane. Printre directorii schimbaţi recent de conducerea ISJ Vâlcea se numără directorul Colegiului Naţional „Constantin Brâncoveanu”, Constantin Sorici, în locul căruia este acum Valentin Comănescu, fratele fostului preşedinte al PSD Vâlcea, Iulian Comănescu. De asemenea, în localitatea Bălceşti, directorul Liceului „Petrache Poenaru”, liberalul Constantin Liţoiu, a fost schimbat cu pesedistul Gheorghe Stamin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe