Peste 250 de şcoli, fără autorizaţie

miercuri, 9 septembrie 2009

Peste 250 de şcoli, fără autorizaţie

Începutul anului şcolar 2009-2010 bate la uşă, iar multe dintre unităţile de învăţământ nu vor putea să îşi primească elevii în prima zi de şcoală, din cauză că nu au autorizaţii sanitare.

Şcoli în dificultate, în 15 localităţi

Sute de şcoli şi grădiniţe vâlcene nu sunt pregătite pentru a începe din nou anul şcolar, atât din cauza indolenţei autorităţilor sau a firmelor constructoare, cât şi din lipsa banilor. Multe dintre firmele care executau lucrările de reabilitare a unităţilor de învăţământ au părăsit şantierele din cauza faptului că nu li se decontaseră ultimele lucrări, iar unii directori încă se mai chinuiau să obţină o autorizaţie sanitară.

La numai câteva zile înainte de primul sunet al clopoţelului există riscul ca şcolile din peste 15 localităţi vâlcene să nu îşi poată primi elevii, din cauză că nu au autorizaţie sanitară. Autorităţile locale au intrat abia acum în alertă, având în vedere că a mai rămas foarte puţin timp până când şcolarii vor intra în clase, iar unele unităţi arată dezastruos. Printre cele 15 localităţi unde unităţile de învăţământ nu au autorizaţie se numără Ocnele Mari, Ioneşti, Câineni, Mateeşti, Stoileşti, Mihăeşti, Cernişoara, Creţeni, Galicea, Ghioroiu, Lăcusteni, Mădulari, Oteşani, Pesceana, Prundeni, Sălătrucel şi Scundu. Cea mai gravă problemă o reprezintă, în continuare, lipsa apei şi canalizării în multe şcoli. Autorităţile locale susţin că unităţile şcolare respective riscă să rămână închise dacă aceste probleme nu vor îndreptate în timp util. „Noi sperăm ca situaţia să se rezolve cât mai repede, spre binele copiilor. Este inadmisibil să mai existe şcoli fără apă sau canalizare”, susţine prefectul de Vâlcea, Remus Grigorescu. Şi preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea consideră că primarii ar trebui să se implice mai mult în soluţionarea acestor probleme. „Ne-am confruntat şi cu lipsa banilor, dar este nevoie urgentă de autorizarea sanitară a acelor unităţi”, susţine Cîlea. Unităţile şcolare trebuie autorizate de Direcţia de Sănătate Publică Vâlcea, pe baza declaraţiei pe proprie răspundere a conducerii instituţiei şcolare respective, cu sau fără plan de conformare şi prezentarea documentaţiei doveditoare a sursei de finanţare a derulării planului de conformare, acolo unde este cazul. La Vâlcea sunt 721 de unităţi de învăţământ, dintre care numai 294 au autorizaţie de funcţionare, iar cele 104 care au fost în curs de autorizare îşi vor primi avizele, astfel că 323 de unităţi vor funcţiona în ilegalitate.

Dintre acestea, la 26 s-au depus cererile şi nu s-au ridicat avizele, expirând termenele, pentru 46 nu s-au depus programele de conformare, iar pentru restul de 251 directorii nu au cerut nici un aviz şi nu au depus nici un program de conformare. „Cel mai probabil, aceste şcoli vor funcţiona, pentru că nu le putem închide şi să lăsăm copiii acasă, dar este cert că există un dezinteres total din partea conducerii acestor şcoli”, spune medicul Maria Murăruş.

Prefectul de Vâlcea, Remus Grigorescu a afirmat că primarii vâlceni care nu au reuşit să demareze proiecte de reabilitare sau să obţină autorizaţiile de funcţionare pentru unităţile şcolare vor fi taxaţi de electorat. „Am stabilit măsuri pentru a-i impulsiona pe primari să aibă unităţile şcolare în regulă, dar acolo unde nu este apă curentă sau canalizare şcolile vor fi închise până în momentul în care primăriile vor găsi o metodă de reglementare a acestei situaţii", afirma Remus Grigorescu, în timp ce primarii dau vina pe Guvern, pentru că nu le mai dă bani pentru investiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe