Peste 100 de şcoli din Vâlcea nu au primit aviz sanitar

miercuri, 16 septembrie 2009

Peste 100 de şcoli din Vâlcea nu au primit aviz sanitar

Şcoala a început…pe răspunderea directorilor

Anda Vlad

Situaţie îngrijorătoare în învăţământul vâlcean. Deşi elevii au început şcoala, aceştia au fost surprinşi că descopere că lucrările de reabilitare nu s-au terminat în multe unităţi de învăţământ, în timp ce altele nu au obţinut avizul sanitar de funcţionare din cauza lipsei apei potabile şi canalizării. În aceste situaţii, şcoala a început pe … răspunderea proprie a directorilor.

Început de an fără apă şi canalizare

În urma unei hotărâri a Ministerului Sănătăţii, autorizaţiile de funcţionare a şcolilor vor fi eliberate doar în baza unei declaraţii pe propria răspundere făcută de director, pe baza căreia inspectorii fac verificări la faţa locului, pentru a stabili dacă există neconcordanţe şi se eliberează autorizaţia. Dintre cele 721 de unităţi de învăţământ din Vâlcea, la ora actuală 107 nu sunt avizate sanitar, majoritatea aflându-se în mediul rural.

Deşi autorităţile locale şi judeţene au încercat, pe parcursul ultimelor luni, să atragă atenţia primarilor despre faptul că aceste probleme trebuie rezolvate urgent, ele au fost lăsate în coadă de peşte. Chiar şi pe ultima sută de metri, prefectul de Vâlcea, Remus Grigorescu, susţine că totul are o soluţie. „Este clar că nu putem închide toate aceste şcoli sau grădiniţe, dar li s-a dat un termen în care îşi pot rezolva deficienţele”, spune prefectul de Vâlcea. Şi reprezentanţii Autorităţii de Sănătate Publică Vâlcea, alături de Inspectoratul Şcolar au demarat o serie de controale la şcoli, pentru a identifica şi alte probleme cu care se confruntă atât edilii, cât şi directorii unităţilor de învăţământ.

Răgaz de o lună pentru rezolvarea deficienţelor

Potrivit declaraţiilor reprezentanţilor Autorităţii de Sănătate Publică, fiecare unitate de învăţământ care nu deţine în acest moment un aviz de funcţionare va avea la dispoziţie 30 de zile pentru a rezolva deficienţele, în caz contrar la următorul control, aceasta nu va putea primi avizare sanitară. Elevii şcolilor şi grădiniţelor din Ioneşti, Ocnele Mari, Scundu, Prundeni, Pesceana, Mihăeşti, Câineni, Creţeni, Stoileşti, Sălătrucel, Oteşani, Mădulari, Galicea, Cernişoara şi Lăcusteni nu vor găsi nici apă şi nici canalizare la început de an şcolar. În cazul în care o şcoală nu îndeplineşte condiţiile igienico-sanitare, sancţiunile pot ajunge până la suspendarea activităţii unităţii şcolare respective.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe