Ministerul Culturii nu vrea să contribuie la refacerea clădirii Muzeului de Artă

duminică, 20 septembrie 2009

Ministerul Culturii nu vrea să contribuie la refacerea clădirii Muzeului de Artă

În cursul lunii trecute, conducerea Consiliului Judeţean Vâlcea şi câţiva parlamentari au făcut mai multe memorii la Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, în vederea alocării fondurilor pentru demararea lucrărilor de refacere şi modernizare a clădirii în care funcţionează Muzeul de Artă Vâlcea – Casa Simian. În urmă cu doi ani, fostul guvern a achitat peste 4 milioane euro pentru achiziţionarea de la proprietarii care câştigaseră în instanţă clădirea, însă în prezent muzeul are nevoie de lucrări complexe de refacere şi de schimbare a acoperişului, lucrări evaluate la minim 500.000 euro.

Iată însă care este poziţia Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, exprimată în cadrul unei adrese sosită zilele trecute la Consiliul Judeţean Vâlcea şi semnată de Theodor Paleologu: „Muzeul de Artă funcţionează în subordinea Consiliului Judeţean Vâlcea. În considerarea acestei subordonări, în conformitate cu principiile descentralizării şi ale autonomiei locale, coroborate cu prevederile Legii nr. 311/2003 a muzeelor şi a colecţiilor publice, responsabilitatea pentru finanţarea activităţii acestei instituţii şi pentru buna administrare a patrimoniului muzeal revine Consiliului Judeţean Vâlcea.

Vă învederăm faptul că Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional are responsabilitatea finanţării activităţii instituţiilor muzeale ce funcţionează în subordinea sa şi care sunt în număr de 15. În ceea ce priveşte muzeele subordonate altor autorităţi şi instituţii, autoritatea centrală are în principal responsabilitatea coordonării metodologice, în vederea promovării bunelor practici de protejare şi punere în valoare a patrimoniului cultural, promovând instrumentele legislative şi administrative puse în slujba acestui deziderat.

Referitor la instrumentele financiare destinate sprijinirii activităţii acestui tip de instituţii, în momentul de faţă, Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional nu gestionează nici un program de finanţare destinat reabilitării muzeelor la care, pe baze competiţionale, să poată aplica şi Muzeul de Artă «Casa Simian», alături de alte muzee din ţară, indiferent de subordonarea lor. Muzeul de Artă este găzduit de un edificiu clasat ca monument istoric, în grupa B. Raportându-ne la programele de finanţare ale Ministerului Culturii Cultelor şi Patrimoniului Naţional, destinate patrimoniului cultural imobil, respectiv la Planul Naţional de Restaurare - gestionat de Oficiul Naţional al Monumentelor Istorice - apreciem că există posibilitatea finanţării lucrărilor necesare pentru reabilitarea acestei clădiri, în viitor.

În prezent, prin acest program sunt finanţate, cu prioritate, monumente ce figurează în lista UNESCO, monumente istorice clasate în grupa A şi monumente istorice pentru care este necesară finalizarea lucrărilor iniţiate în anii anteriori. Având în vedere cele exprimate mai sus, faţă de necesitatea reabilitării Muzeului de Artă Casa Simian din Râmnicu Vâlcea, ne exprimăm regretul privind imposibilitatea alocării de fonduri în viitorul apropiat.

În măsura în care vor exista fonduri disponibile, Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional va iniţia un program de reabilitare muzeală, program a cărui necesitate este evidentă, de mai mulţi ani. După cum ştiţi, în condiţiile economice precare ale acestei perioade, bugetul autorităţii centrale cu atribuţii în domeniul protejării patrimoniului cultural naţional este mult redus faţă de anii anteriori, astfel încât crearea unui nou program de finanţare gestionat de Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional în acest moment nu pare a fi fezabilă în cursul acestui an”. (P.C.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe