Scrisoare a Sindicatului Liber Oltchim către preşedintele Traian Băsescu

duminică, 30 august 2009

Scrisoare a Sindicatului Liber Oltchim către preşedintele Traian Băsescu

Sindicaliştii vor salvarea combinatului

Sindicaliştii de pe platforma chimică vâlceană îi solicită preşedintelui Traian Băsescu să se implice din nou în salvarea societăţii Oltchim de la faliment. Printr-o scrisoare deschisă dată publicităţii de liderul de sindicat Mihai Diculoiu sindicaliştii amintesc că societatea Oltchim Râmnicu Vâlcea a fost concepută încă de la înfiinţarea sa în 1966 să funcţioneze în sistem integrat cu Petrochimia Arpechim Piteşti, care asigură materiile prime de bază: etilena şi propilena pentru 60% din capacitatea de producţie şi că asigură în prezent 65% din producţia industrială a judeţului Vâlcea.

„Din luna noiembrie 2008, de când compania Petrom, prin acţionarul majoritar OMV din Austria, a oprit producţia la Petrochimia Arpechim Piteşti, Oltchim funcţionează la 40% din capacitatea de producţie, din cauza lipsei materiilor prime: etilena şi propilena, în condiţii de nerentabilitate. Din punct de vedere social, salariaţii nu au primit unele drepturi salariale prevăzute în contractul colectiv de muncă şi, din luna iunie, câte 1.400 de muncitori sunt trimişi lunar, prin rotaţie, în şomaj tehnic.” – atrag atenţia sindicaliştii.

De soarta combinatului chimic depind, pe lângă cei 3.400 de salariaţi ai societăţii şi cei 7.000 de salariaţi din judeţul Vâlcea angajaţi la societăţile comerciale care asigură materiile prime, energia şi alte servicii, iar singura soluţie pentru ca Oltchim să poată funcţiona la capacitate ar fi, în opinia sindicaliştilor, preluarea Petrochimiei Arpechim. „Nu s-a reuşit până acum contractarea unui credit cu garanţia statului, aşa cum s-a stabilit la ultima vizită a şefului statului la combinatul vâlcean.

Ca urmare a vizitei dumneavoastră din 25 iulie 2009 la SC Oltchim SA s-a stabilit ca societatea să acceseze în cursul lunii august 2009 creditul de 62 de milioane de euro cu garanţia statului şi, în luna noiembrie 2009, Petrochimia Arpechim să funcţioneze. Din păcate, până in prezent, SC Oltchim SA nu a accesat creditul necesar şi nici nu sunt speranţe”, mai atrag atenţia sindicaliştii în scrisoarea deschisă.

A fost acordată garanţia Eximbank pentru 80% din creditul de 62 de milioane de euro, dar acţionarul minoritar de la Oltchim, PCC-SE, a acţionat în instanţă pentru suspendarea acestei garanţii, blocând acţiunile Oltchim. Sindicaliştii susţin în plus că salariaţii societăţii au ajuns la limita suportabilului după nouă luni de funcţionare redusă şi îi solicită preşedintelui Băsescu să se implice personal pentru ca Oltchim să acceseze creditul de 62 de milioane de euro necesar preluării Petrochimiei Arpechim şi pentru intervenţia instituţiilor abilitate ale statului împotriva acţiunilor PCC-SE. „Aceste acţiuni au ca scop subminarea SC Oltchim SA şi denigrarea statului român”, cred sindicaliştii. Oltchim a realizat în 2008 o cifră de afaceri de peste 550 de milioane de euro şi exportă 75% din producţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe